افراد سالمند به علل مختلفي در بيمارستان بستري ميگردند. در اين گروه سنی عوارض ناشي از بستري در بيمارستان بيشتر از جوانان است.توجه به برخي نكات ميتواند از ميزان اين عوارض بكاهد.
1) تشكهاي خيلی نرم و خيلی سفت هردو باعث تشديد دردهاي عضلاني اسكلتي ميگردند. پرسنل بيمارستان بايد تشكهاي مناسبی برای فرد بيمار تهيه نمايند (مگر در مواردي كه مثلاً به خاطر وجود خطر زخم بستر از تشكهاي مخصوص استفاده ميشود).
2) هنگام خوابيدن و بلند شدن از تخت اصول گفته شده در بخش كمردرد توجه شود. اگر ارتفاع تخت زياد است از چهارپايه پاي تخت استفاده شود.
3) بالشهاي بيمارستان ممكن است بسيار بلند باشند و باعث درد گردن شوند در اين مورد بايد از پرستار راهنمايي خواست.
4 ) شيوع بيماريهاي تنفسي و عفونت ريه در افراد بستري بيشتر است. يكي از علل آن عدم رعايت بهداشت دهان و دندان است در محيط بيمارستان رعايت بهداشت دهان و دندان ضروري است
5) از آنجا كه پس از بستري در بيمارستان ميزان تحرك بدن بخصوص در حين خواب كم ميشود، انجام ورزش و حركات مناسب در دوره بستري بسيار ضروري است. در اين بخش چند حركت پيشنهاد شده است كه با راهنمائي از پزشك قابل اجرا است.
داشتن فعاليت باعث كاهش بسياري از عوارض بستري و بيحركتي ميگردد. از جمله مهمترين اثرات آن كاهش خطر لخته شدن و كاهش . خطر عفونت ريه در افراد بستري است. ورزشهاي طراحي شده در زير براي اكثر بيماران توصيه ميشود. حتي افرادي كه در منزل مجبور به استراحت طولاني در بستر ميباشند ميتواند از انجام اين حركات سود ببرند. ولي انجام اين حركات حتماً بايد با اطلاع پزشك باشد. بخصوص در بيمارستان مبتلا به سكته قلبي يا بيماراني كه در پاهايشان لخته تشكيل شده يا به هر علتي استراحت مطلق براي آنان تجويز شده است.
تنفس با ديافراگم
1) دستهاي روي شكم قرار گيرد.
2) نفس كاملاً بيرون داده شود به طوري كه شكم كاملاً پائين برود.
3) با بيني نفس عميق كشيده شود به طوري كه شكم بالا بيايد.اين نوع تنفس به تناوب و در طي اوقات بيداري حداقل دو بار هر بار 3 مرتبه تكرار گردد .
منقبض كردن عضلات پشت ساق پا
1) پاها كاملاً صاف و كشيده قرار گيرد.
2) عضلات پشت ساق پا منقبض شود.
3) درهمين حال سعي شود كه انگشتان پا به سمت بالا خم شود. اين كار با ده شماره (به مدت 10 ثانيه) انجام گيرد و سپس به پاها استراحت داده شود.اين ورزش پنج مرتبه در هر دفعه انجام گيرد و در طول مدت زمان بيداري حداقل دو بار تكرار شود.
بالا آوردن اندام تحتاني به طور مستقيم
1) زانوي سمت چپ را خم شود.
2) زانوي سمت راست مستقيم نگهداشته شود.
3) پاي سمت راست در همين حالت بالا آورده شود.
4) در صورتي داشتن توانايي پا تا شش شماره بالا نگهداشته شود.
5) پاي راست را پايين آورده شود و همين اعمال با پاي چپ انجام شود.اين ورزش را پنج مرتبه هر دفعه در طول مدت زمان بيداري انجام و حداقل دوبار تكرار شود.
عنوان مطالب
حركت جانبي اندام تحتاني
1) هر دو پا صاف نگهداشته شود زانو هم خم نباشد.
2) پاي راست كمي بالا آورده شده و به كنار تخت حركت داده شود.
3) همين كار با پاي چپ انجام داده شود.
4) هر بار اين حرکت 5 مرتبه انجام شود و در طول مدت بيداري حداقل دو بار ا تكرار شود.
چسباندن كمر به تخت
1) زانوهاي خم شده به طوري كه زاويه قائمه تشكيل دهند.
2)عضلات شكم منقبض شود به طوري كه گودي كمر به تخت بچسبد و براي 10 شماره نگهداشته شود.
3) در هنگام انجام اين كار بطور راحت نفس كشيده و نفس حبس نشود.
4) هر بار 5 مرتبه و حداقل روزي سه بار اين تمرين تكرار شود.
فشار به صفحه پائين تخت
در قسمت انتهائی تخت بيمارستان يك تخته چوبي قرار داده شده است كه براي انجام اين حركت است. بطور مکرر پاها به اين تخته فشار داده شود.