همانطور که میدانید رابطه زناشویی موفق و رضایت بخش یکی از عوامل مهم دخیل در رضایت از زندگی مشترک میباشد. انواع مشکلات جنسی در خانمها و اقایان وجود دارد که شیوع انها کم نیست و در هر سنی اتفاق می افتد. بدلیل ملاحظات فرهنگی و تا حدودی مذهبی در جامعه ما این مشکلات مطرح نمی شوند و به همین دلیل امار دقیقی از شیوع در دست نیست.این مشکلات ممکن است از اول ازدواج و یا پس از مدتی بوجود بیاید و شامل کاهش میل جنسی و تحریک ، اشکال در ارگاسم یا ارضا شدن ، دخول دردناک ، واژینیسموس و دردهای لگنی می باشد.علت این اختلالات شامل تغییرات در هورمونها ، عروق خونی ، مغز و ناحیه واژن ، نداشتن احساس خوب بودن از نظر جسمی و روحی میباشد که باعث مشکلات ارتباطی و جنسی میشود. بدلیل اهمیت موضوع سعی کرده ایم در این مقاله بطور مختصر و مفید این مشکلات را مورد ارزیابی و بحث قرار دهیم.
یکی از شایعترین مشکلات رابطه جنسی در زوجها ، کاهش میل جنسی مخصوصا در خانمها می باشد.اکثر بانوان از کاهش میل جنسی رنج می برند .بعضی از خانمها این مشکل را با متخصص زنان و زایمان مطرح می کنند ولی عده ای دیگر بعلت مسایل فرهنگی حتی تا اخر عمر هم مشکلات رابطه جنسی را جایی عنوان نمی کنند.کاهش میل جنسی در خانمها علل مختلفی دارد و در هر سنی ممکن است ایجاد شود.کاهش میل جنسی به هر علتی ایجاد شود باعث خشکی واژن و درد حین مقاربت می شود. متخصص زنان و زایمان به شما کمک میکند تا مشکلات رابطه جنسی خود را برطرف کرده و با همسر خود رابطه رضایت بخش تری داشته باشید.
1- احساس رضایتمندی و احساس خوب داشتن در زندگی در تمایل و فعالیت جنسی بسیار مهم است.
2- داشتن ارتباط عاطفی خوب با شریک جنسی نیز از عوامل مهم در رضایتمندی جنسی است . داشتن سابقه سوء استفاده جنسی ، آزار جسمی و روحی باعث کاهش تمایل جنسی میشود. همچنین تجربه ناخوشایند در اولین رابطه جنسی نیز باعث کاهش میل جنسی می شود.
3- مشکلات شریک جنسی از جمله کاهش میل جنسی مرد ، ناتوانی جنسی و اختلالات نعوظ و انزال برفعالیت جنسی زن تأثیر گذار است. این اختلالات در اقایان در هر سنی ایجاد میشود و با بالا رفتن سن بیشتر میشود.
4- پس از زایمان و در طول دوره شیردهی به علت مسؤولیت مادری و خستگی طبیعتا میل جنسی کاهش می یابد.کاهش سطح هورمون زنانه یا همان استروژن و آسیبهای ناحیه تناسلی در اثر زایمان باعث درد حین رابطه میشود.
5- یائسگی و کاهش هورمون استروژن در طی سالهای قبل ازیائسگی و پس از آن باعث گرگرفتگی ، تعریق شبانه ، اختلال خواب و در نهایت خستگی شده که منجر به کاهش میل جنسی و دیگر مشکلات میشود.همچنین خشکی واژن نیز باعث درد حین مقاربت میشود بخصوص اگر تعداد مقاربت ها در طول زمان کم باشد.
6- دردهای لگنی به علت اندومتریوز ، جراحی قبلی ، عفونت ، بافت اسکار و.... باعث درد حین ویا پس از مقاربت شده و خود این تجربه درد منجر به کاهش رطوبت واژن و کاهش میل جنسی برای ایجاد رابطه های بعدی می گردد.
7- شل شدن بافت لگن و به اصطلاح افتادگی مثانه و بی اختیاری ادرار نیز باعث احساس فشار در لگن شده که با میل جنسی و فعالیت جنسی تداخل میکند.
8- بیماریهایی چون بیماری عروق قلبی و ارتریت ( التهاب و ورم مفاصل ) ، هم به لحاظ ایجاد خستگی و هم محدودیت فعالیت فیزیکی مشکلاتی ایجاد میکنند و همین مسدله باعث کاهش میل جنسی میشود.
9- سر طانها و درمانهای مرتبط نیز ایجاد خستگی و ناتوانی جسمی میکنند.علاوه بر آن جراحی سینه و یا نواحی تناسلی به خاطر تغییر شکل و دفورمیتی و تغییر احساس فرد نسبت به بدن خود باعث کاهش میل جنسی و درد در رابطه جنسی میشوند.
10- دیابت ، سوء مصرف الکل و مواد و بیماری پارکینسون نیز بر توانایی جنسی فرد تأثیر گذاشته و میل جنسی را کم میکنند.
11- بیماریها و اختلالات روانی از جمله اضطراب ، استرس و مخصوصا افسردگی از عوامل شایع کاهش میل جنسی است .
12- بسیاری از داروها بر تمایل وارگاسم تأثیر گذارند از جمله داروهای ضد افسردگی ، برخی داروهای تجویز شده جهت اختلالات روانی و برخی داروهای ضد فشارخون.
- ثابت نشده که داروهای پیشگیری از بارداری و داروهای هورمونی بر روی فعالیت جنسی اثر مثبت یا منفی داشته باشد.
- جراحی خارج کردن رحم به هیچ روی با فعالیت جنسی تداخل ندارد. البته اگر تخمدانها جهت حفظ سطح هورمون استروژن برداشته نشوند.
- کاهش میل جنسی باعث کاهش تعداد دفعات رابطه زناشویی شده و همین امر ممکن است باروری شما را با تأخیر مواجه کند.یکی ازعلل ناباروری زوجها ، همین تعداد کم رابطه جنسی است که با مشاوره با پزشک فوق تخصص نازایی قابل درمان است.
دکتر منصوره پژمان منش ، جراح و متخصص زنان و زایمان ، فوق تخصص نازایی در اصفهان
نسخه اصلی مطلب مشکلات جنسی در خانمها را در سایت دکتر منصوره پژمان منش بخوانید.