اتهام دیگری که به تازگی به کرمها و لوسیونهای ضد آفتاب وارد شده این است که استفاده از این ترکیبات میتواند موجب به هم ریختن نظم هورمونهای غده تیروئید شود.
لابد میدانید که نور آفتاب یکی از عوامل مهم پیری پوست است و شاید اصلیترین دلیل آن باشد. تابش مداوم نور آفتاب به پوست باعث ایجاد لکههای پوستی ، چین و چروکهای عمیقوازهمه خطرناکتر سرطان پوست میشود.
برای حفاظت از پوست در برابر این خطرات از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید. اما به تازگی سر و صداهایی از گوشه و کنار دنیای علم بلند شده که میگوید شاید این کار خیلی هم درست نباشد. چرا؟
نور خورشید از دستهای از اشعهها تشکیل شده که یکی از آنها به نام اشعه ماوراء بنفش نوع >A< باعث پیری زودرس پوست شده و خطر ایجاد سرطان پوست در انسان را افزایش میدهد. در گذشته معلوم شده بود که سوختگی پوست در برابر آفتاب یکی از اصلیترین علل ابتلا به سرطان پوست است.
اما امروزه با استفاده از ضد آفتاب و از بین رفتن این سوختگی ظاهری، بیماری سرطان پوست از بین نمیرود. ۳ سال پیش پزشکان انگلیسی به نتیجه جالبی درباره ضدآفتابها دست یافتند که این کرمها نه تنها مانع بروز سرطان پوست نمیشوند، بلکه شاید باعث افزایش شیوع آن هم باشند. این پزشکان تعدادی از معروفترین مارکهای کرم ضد آفتاب را مورد آزمایش قرار داده و در نهایت متوجه شدند که این ضد آفتابها مانع از نفوذ اشعه ماوراء بنفش نوع >A< به پوست نمیشوند.
آنها برای آزمایش خود از پوست واقعی انسان استفاده کرده بودند یعنی مثلا پوست کسانی را که پستان آنها با جراحی برداشته شده بود، با رضایت خود شخص بررسی کردند و آن را ابتدا به کرمهای ضدآفتاب با فاکتور حفاظتی بالا آغشته کرده و سپس در برابر اشعه ماوراء بنفش A به شدتی که در نور خورشید موجود است، قرار دادند.
پژوهشگران دریافتند با وجودی که کرم ضد آفتاب مانع از سوختن پوست میشود، اما از نفوذ اشعههای خطرناک به آن جلوگیری نمیکند. آنها میگویند اینکه مردم فکر کنند با استفاده از ضد آفتاب در برابر نور خورشید به طور کامل محافظت میشوند، خود باعث ایجاد یک مشکل جدید است و آن هم اینکه فرد با این تصور خود را بیشتر در معرض نور آفتاب قرار میدهد و به این ترتیب احتمال ابتلای وی به سرطان پوست نیز زیادتر میشود.
این اتفاق به ویژه ممکن است برای کسانی رخ دهد که با استفاده از کرم ضد آفتاب با خیال راحت در برابر نور آفتاب دراز میکشند و قصد برنزه کردن پوستشان را دارند. آنها در پایان به همه توصیه کردند در مقابل آفتاب قرار نگیرند و در صورت امکان پوست خود را با پوششی در مقابل آفتاب محافظت کنند.
کرمهای ضد آفتاب با ممانعت از رسیدن اشعه ماوراءبنفشنوع > B< به پوست، مانع از سوختگی آن میشوند.
تقریبا همه به این خاصیت ضد آفتابها یقین دارند و آنچه مورد بحث است توانایی آنها برای مقابله با سرطان است.
مدتهاست پزشکان تصور میکنند تعداد خالها یا خالهای گوشتی افراد میتواند قویا پیش بینی کننده احتمال ابتلای آنان به سرطان پوست باشد، البته تعداد خالها تحت تاثیر مدت زمانی است که فرد در برابر آفتاب قرار می گیرد.
ضدآفتابها همیشه یکی از راههای اصلی برای حفاظت پوست در برابر نور خورشید و کاهش سوختگی به ویژه در بچه ها بوده اند. ضدآفتابها نقشی بسیار مهمتری از حفاظت پوست در برابر سوختگی دارند. آنها مانع از تشکیل خال میشوند و در نتیجه احتمال پیدایش سرطان پوست در آینده را کاهش می دهند
برچسبگذاری را اصلاح کنید
تابش اشعه فرابنفش سبب تضعیف پاسخهای ایمنی بدن میشود و با دخالت در سیستم ایمنی بدن، نه تنها در دفاع از عفونتها و بیماریها بلکه در کارکرد این سیستم هم اختلال ایجاد میکند. این امر به سلولهای سرطانی مجال رشد میدهد.
در سال گذشته دانشمندان شروع به طراحی فاکتور حفاظتی از سیستم ایمنی بدن (IPF) برای کرمهای ضد آفتاب کردند. این فاکتور نشان میدهد که کرم چه مقدار در برابر اشعههای ماوراء بنفش خورشید از سیستم ایمنی محافظت میکند. تحقیقات اخیر میتواند منجر به تولید ضد آفتابی شود که به سیستم ایمنی بدن آسیب نرسانده و قابلیت بالایی در منع ورود اشعه های زیان بار آفتاب به پوست داشته باشد.
اگر میخواهید در برابر اشعه ماوراء بنفش نوع >A< از خود مراقبت کنید، از کرمهایی استفاده کنید که اکسید روی، (زینکاکساید)، دیاکسید تیتانیوم و یا آووبنزون داشته باشند.همچنین اگر میخواهید با این ماده خودتان را در برابر آفتاب محافظت کنید به چند نکته توجه کنید:
▪ از ضدآفتابهایی استفاده کنید که ضدآب هستند و فاکتور حفاظتی بیش از ۳۰ دارند.
▪ هر دو ساعت یک بار ضدآفتاب را تجدید کنید.
▪ از ماندن طولانیمدت در آفتاب بپرهیزید.
▪ در مصرف ضدآفتاب صرفه جویی نکنید و آن را به میزان کم بکار نبرید!