روش جدید در درمان Anal Fissure
آشنائی با بیماری :
فیشر آنال یا شقاق مقعد یک بیماری است که به صورت زخمی در مخاط ناحیه مقعد خود را نشان میدهد، این زخم در محل تقاطع مخاط و پوست ناحیه مقعد Muco Cutaneaus Junction و به طرف ناحیه مقعد و خط دندانهای dentate line پدیدار میگردد. بیشتر اوقات در ناحیه میانی خلفی ظاهر میشود ولی ممکن است در هر قسمتی از اطراف مقعد ظاهر شود.
در قسمت قدامی میانی Anterior Midline Fissure در %10 فیشر زنان دیده میشود و %1 فیشر آقایان محل فیشر (شقاق) Anterior Midline میباشد.
زخم فیشر باعث درد شدید در هنگام دفع (depecation) و بعد از دفع post depecation میشود و از دیگر علائم فیشر آنان خونریزی در هنگام depecation نیز شایع است فیشرهائی که در محلهای غیرعادی و متعدد باشند ممکن است در بدخیمیها و بیماریهای التهابی روده و یا سیستمیک دیده شود، مثلاً Hiv، Hematologic disorders، بیماریهای عفونی مثل توبرکولوز و یا سفیلیس دیده شود. در تروماها هنگام روابط جنسی و یا شیمیدرمانی هم ممکن است دیده شود.
واقعاً تابحال علت دقیق بیماری مشخص نگردیده عوامل مساعدکننده شناخته شده ولی اتیولوژی بیماری نامشخص است ولی فیشر آنان مشخص میشود با اسپاسم اسفنکتر داخلی که باعث اسکیمی لوکال (ناحیهای) در محل فیشر یا زخم که این اسکیمی مانع از بهبودی زخم میشود.
درمان تهاجمی فیشر آنال، پارشیال لاترال اسفنکتروتومی است یعنی قسمتی از عضله اسفنکتر را بریده که باعث از بین رفتن اسپاسم اسفنکتر میگردد که این رهائی از اسپاسم منجر به بهبودی در 95 درصد موارد میشود البته این نکته قابل ذکر است که همین قطع اسفنکتر حتی به صورت partial در 30% موارد ممکن است.
خطر بیاختیاری در دفع مدفوع را در پیش داشته باشد این نوع درمان یعنی رهائی از اسپاسم سرانجام تحقیق درباره درمانهای غیرتهاجمی گردید طرق دیگر درمانی انتخاب راههای ثانویه و مبارزه با مشکلات بوجود آمده مثل اسکیمی ناحیه زخم که از داروهای افزایشدهنده Blood Suply و گشادکننده عروق و Calcium ctianel blolckers که موفقیتهای نسبی را در بر داشته ولی نتایج راضیکننده نیست.
این درمانهای داروئی عوارضی مانند سردرد سرگیجه در بر دارند که برای بیمار خوشآیند نیستند.
تحقیقات نشان میدهد تزریق بوتیلیوم توکسین بهترین طریق درمان غیرتهاجمی فیشر آنال است که نتایجی شبیه عملهای جراحی قطع اسفنکتر را دارد ولی بدون عوارض بیاختیاری مدفوع تحقیقات همکاران من که در دانشگاههای انگلستان (دانشگاه اکسفورد) در دانشگاه استلفورد هاروارد نشان میدهد که درمان غیرتهاجمی فیشر آنال به طریق استفاده از بوتیلیوم توکسین نتایجی مشابه عمل جراحی تهاجمی فیشر آنال دارد.
با در نظر گرفتن مدت عمل راحتی استفاده از بوتیلیوم توکسین هزینه درمانی عوارض بسیار کم بعد از عمل میتوان این طریق درمانی غیرتهاجمی را انتخاب کرد.