همه چیز در مورد بیماری پوستی کورک یا دمل
دکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]آدرس وب سایت : www.drhassanzadeh.netآدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم تلفن مطب : 33246361 - 087
بیماری پوستی کورک یا دمل یکی از مشکلات شایع پوستی است که به دلیل عفونت باکتریایی در فولیکول های مو و غدد عرق ایجاد می شود. این بیماری معمولاً با درد، تورم و قرمزی همراه است و اغلب در نواحی از بدن که عرق بیشتری تولید می شود، مانند زیر بغل، کشاله ران و پشت گردن رخ می دهد. اگرچه کورک معمولاً یک بیماری ساده است که با درمان های خانگی و دارویی قابل کنترل است، در برخی موارد می تواند به عفونت های جدی تر و پیچیده تری منجر شود. در این مقاله، به بررسی علل، علائم، روش های درمان و پیشگیری از بیماری کورک پرداخته خواهد شد.
کورک پوستی مجموعه ای از جوش های دردناک و پر از چرک است که ناحیه ای پر از عفونت زیر پوست تشکیل می دهند. اغلب کورک ها توسط نوعی باکتریبه نام استافیلوکوکوس اورئوس معمولاً روی پوست و داخل بینی است، ایجاد می شود. با جمع شدن میکروب در زیر پوست، برآمدگی ایجاد می شود.
- یکی از علل اصلی کورک پوستی، تولید چربی بیش از حد در پوست است. در صورتی که پوست چرب باشد، باکتری های موجود در پوست به راحتی رشد کرده و باعث بروز التهاب در پوست می شوند.
- عواملی چون خاراندن پوست که ممکن است به دلیل بیماری های پوستی و یا نیش حشرات انجام شده باشد می توانند به ایجاد کورک و یا آسیب های ریز پوستی کمک کنند.
- عرق کردن و ترشح سبوم که به ایجاد یک دمل کمک می کند.
- تحریک هورمون ها نیز می توانتد یکی از عوامل اصلی ایجاد کورک پوستی باشند. در دوران نوجوانی، هورمون های تستوسترون در بدن افزایش می یابند که باعث ایجاد چربی بیش از حد در پوست می شود.
- افراد مبتلا به عارضه های نقص ایمنی و آسیب های آنزیمی ژنتیکی بیشتر درمعرض کورک پوستی می باشند.
- مصرف برخی داروها نیز می تواند باعث ایجاد کورک پوستی شوند. داروهایی مانند استروئیدها، لیتیوم، برخی آنتی بیوتیک ها و آندروژن ها نیز می توانند عامل ایجاد کورک پوستی باشند.
- مصرف برخی محصولات پوستی مانند روغن های گیاهی، کرم های ضد آفتاب و محصولات ضد آکنه نیز می تواند باعث ایجاد کورک پوستی شوند.
- برآمدگی قرمز دردناک که از نقطه کوچک شروع شده و می تواند تا حدود ۵ سانتی متر بزرگ شود
- ایجاد رنگ قرمزی یا ارغوانی
- تورم پوست اطراف برآمدگی
- افزایش اندازه برجستگی که در طی چند روز با چرک پر می شود.
- درد و احساس حساسیت در جوش
معمولاً تشخیص کورک پوستی توسط پزشک و با بررسی پوست بیمار انجام می شود. در برخی موارد، پزشک ممکن است نمونه ای از بافت پوستی شما را برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال کند تا علت بروز این عارضه شده است به دقت بررسی شود.
- دیابت
- بیماری های پوستی مانند آکنه پوستی
- تماس با افراد مبتلا به این عفونت
- عوامل نام برده افراد را نسبت به کورک و دمل آسیب پذیر تر می نماید.
- مراقبت های خانگی و خودمراقبتی: برای درمان کورک پوستی میتوانید یک پارچه تمیز گرم را هر چند ساعت یک بار حداقل به مدت 10 تا 15 دقیقه روی محل دارای کورک یا دمل بگذارید تا کمک کند کورک سریع تر رسیده شود و پارگی و تخلیه ان آسان شود. علاوه بر این به طور مداوم دست هایتان را با آب و صابون بشویید و همچنین اگر برای کمپرس روی کورک از حوله استفاده می کنید، مرتب آن را بشویید. رعایت بهداشت باعث می شود عفونت به سایر افراد خانواده و همچنین قسمت های دیگر بدن سرایت نکند.
- درمان های دارویی: اغلب از آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن عفونت های میکروبی استفاده می شود. اگر عفونت به پوست اطراف کورک نیز سرایت کرده باشد، پزشک معمولا برای درمان آن آنتی بیوتیک تجویز می کند. نکته ای که باید به آن توجه داشت این می باشد که آنتی بیوتیک ها به سختی می توانند از دیواره خارجی آبسه چرکی عبور کنند و نمی توانند بدون انجام یک فرآیند جراحی برای تخلیه چرک، به تنهایی یک آبسه چرکی را درمان کنند.
- درمان های جراحی: ممکن است در صورت نیاز پزشک برای درمان کورک جراحی تجویز کند تا بتواند به تخلیه عفونت کمک کند.
پمادهای ضدباکتری مانند موپروسین و نئوسپورین برای درمان کورک بسیار مؤثر هستند. این پمادها با کمک به کاهش عفونت و التهاب، فرآیند بهبودی را تسریع می کنند.
سفالکسین یک آنتی بیوتیک خوراکی است که در درمان عفونت های پوستی مانند کورک استفاده می شود. این دارو به مبارزه با باکتری ها و جلوگیری از گسترش عفونت کمک می کند.
- دستان خود را به طور مرتب با صابون ملایم بشویید.
- زخم ها را پوشانده نگه دارید. بریدگی ها و ساییدگی ها را تمیز نگه دارید و با باندهای استریل و خشک بپوشانید تا زمانی که خوب شوند.
- از اشتراک گذاری وسایل شخصیتان خودداری کنید.
- اگر بریدگی یا زخم دارید، حوله ها و ملحفه های خود را با استفاده از مواد شوینده و آب داغ و سفید کننده بشویید و در خشک کن داغ خشک کنید.
از عارضه ی اصلی جوش های کورک می توان به زخم اشاره کرد. همچنین ممکن است برخی از افراد به علت بیماری، دچار عود جوش های مزمن و جدی شوند که در صورت عدم درمان مناسب می تواند منجر به زخم شود.
1. آیا بیماری کورک خطرناک می باشد؟
- اگر کورک درمان نشود، باعث گسترش عفونت می شود.
2. آیا کورک پوستی واگیر دار می باشد؟
- در صورتی که علل بروز جوش کورک میکروب استافیلو کوکوس باشد به راحتی از طریق تماس پوست به پوست و اشیاء آلوده پخش می شوند.
3. جوش با کورک چه تفاوتی دارد؟
- دلیل ایجاد کورک وجود باکتری می باشد اما جوش پوستی معمولا به دلیل تجمع چربی ایجاد می شود.
4. چه زمانی برای درمان کورک باید به پزشک مراجعه کرد؟
- در صورتی که کورک و دمل پوستی شما پس از گذشت یک هفته مراقبت برطرف نشود بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید.
نسخه اصلی مطلب
همه چیز در مورد بیماری پوستی کورک یا دمل را در سایت دکتر جمال الدین حسن زاده بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید