روده تحريكپذير يا اصطلاحا (IBS) يك اختلال شايع گوارشي است كه در آن رودهها به انقباضهاي نامنظم و دردناك گرفتار مي شوند. شيوع اين بيماري در سالهاي اخير خصوصا با گسترش زندگي پراسترس و تنشآفرين شهري زیاد شده است.
مشكلات اقتصادي، استرس و اضطراب محيط كاري، فشار عصبي ناشي از يك تصميمگيري بزرگ و سرنوشتساز، شكست در يك رابطه عاطفي، مرگ عزيزان و نزديكان و شكست اقتصادي، هر يك به تنهايي ميتواند سيستم عصبي فرد را دچار اختلالهاي شديدي كندكه IBS را بايد يكي از شايعترين نتايج اين اختلالها در دستگاه گوارش بناميم.
تجربيات باليني بر آن دلالت دارد كه علامت اصلي IBS ، درد شكم و تغيير در اجابت مزاج (اسهال يا يبوست) است. اين درد كه اغلب ماهيتي مبهم دارد، ممكن است همراه با نفخ شكم، افزايش گاز، آروغ زدن، سيري زودرس و حالت تهوع بروز نمايد و فرد را حتي دچار فوريت دفع كند. در تعدادي از خانمها نيز رابطهاي معنادار ميان اين گونه دردها و سيكل قاعدگي وجود دارد.
از دست رفتن نظم تحركات روده و بروز تظاهرات باليني اين كسالت بيشتر در كمين افراد حساس، عصبي، زود رنج و وسواسي است؛ كساني كه هر روز به نوعي با فشار روحي و عاطفي، اضطراب و استرس يا افسردگي، سر و كار دارند.
هر چند تاكنون علت اصلي ابتلا به روده تحريكپذير شناسايي نشده است اما بايد گفت، خوشبختانه اين كسالت به هيچ وجه زمينهساز بيماري وخيم و يا عارضه مزمني همچون سرطان روده نميشود. در واقع حتي نميتوان IBS را يك بيماري محسوب كرد، و نشان از وجود هيچگونه ناهنجاري ساختاري در روده ندارد.
نسخه اصلی مطلب روده تحريك پذير: قسمت اول (IBS) را در سایت دکتر محمد والی پور بخوانید.