گردن از جمله بخش های حیاتی بدن بوده که ممکن است به بیماری ها، عوارض، و مشکلات مختلفی مبتلا شود و از آنجایی که درگیری گردن به هر شکل که باشد می تواند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد؛ لازم است به شکل ویژه به آن توجه شود. در ادامه این مطلب به علائم، انواع، روشهای تشخیص و درمان های سرپایی مشکلات و بیماری های گردن می پردازیم. شما را به مطالعه این مطلب مفید و کاربردی دعوت می نماییم.
دیسک یا هرنی دیسک گردن بیماری است که در اثر بیرون زدگی یا فتق بین مهره ای در ناحیه گردن به وجود می آید. این عارضه می تواند باعث فشار بر اعصاب و ایجاد درد و علائم عصبی شود. عللی که برای ابتلا به دیسک گردن برشمره می شود عبارتند از فرسایش و تحلیل دیسک ها به دلیل افزایش سن و استفاده بیش از حد از گردن در پوزیشن های نامناسب، آسیب ها و ضربات وارده به گردن و ژنتیک. علائم ابتلا به دیسک گردن اغلب شبیه به آرتروز گردن بوده و به همین دلیل برای تشخیص اینکه فرد به دیسک گردن مبتلا است یا آرتروز، نیاز به بررسی دقیق توسط پزشک متخصص است. برخی از این علائم عبارتند از: درد گردن، سوزن سوزن شدن، احساس ضعف و کرختی که حتی می تواند تا انگشتان دست هم امتداد پیدا کند، کاهش دامنه حرکتی در ناحیه گردن و سردرد.
آرتروز گردن یک عارضه شایع است که در اثر فرسایش و تحلیل رفتن مهره ها، دیسک ها، و مفاصل گردنی به وجود می آید. این بیماری معمولاً با افزایش سن و تحت تاثیر استفاده بیش از حد از گردن (در مشاغل خاص مانند آرایشگاران، دندانپزشکان و افردای که با کامپیوتر کار می کنند)، صدمات قبلی به گردن و سابقه خانوادگی آرتروز رخ می دهد و می تواند باعث درد گردن، سفتی کاهش حرکت در ناحیه گردن، سردرد، کرختی و ضعف همچنین ایجاد صدا در ناحیه گردن شود.
کشیدگی و گرفتگی عضلات گردن از شایع ترین مشکلات گردنی هستند که می توانند ناشی از عوامل مختلفی مانند فعالیت های روزمره، وضعیت نادرست بدن، استرس و تنش عصبی، حرکات ناگهانی و شدید،آسیب های ورزشی و صدمات و تروماها باشند. این مشکلات می تواند به درد و سفتی در ناحیه گردن، سردرد، حساسیت به لمس و اسپاسم عضلانی منجر شوند که با اقدامات درمانی که اغلب توسط متخصصان طب فیزیکی انجام می شوند؛ در بیشتر مواقع به صورت سرپایی درمان می گردند.
آسیب های رباط و تاندون گردن معمولا در سه دسته التهاب، کشیدگی و در موارد شدیدتر پارگی رباط و تاندون قرار می گیرند. این آسیب دیدگی ها می توانند ناشی از عوامل مختلفی مانند حرکات ناگهانی، ضربات مستقیم و تصادفات، کشش های بیش از حد، فعالیت های تکراری و قرار گرفتن گردن در وضعیتهای نادرست باشند. این آسیب ها معمولاً باعث درد، تورم، سفتی و کاهش دامنه حرکت همچنین کبودی در ناحیه گردن می شوند و بیشتر در ورزشکاران شایع هستند.
کجی گردن یا تورتیکولی یک وضعیت غیرطبیعی است که در آن سر به یک سمت کج می شود و چانه به سمت دیگری می چرخد. این حالت می تواند به دلایل مختلفی از جمله عوامل مادرزادی، آسیب های عضلانی، بیماری های عصبی، ضربه ها وعفونت ها، ایجاد شود. علائمی که می تواند در اثر کجی گردن ایجاد شود؛ کج شدن سر به یک سمت، درد و سفتی گردن، محدودیت در حرکت سر، توده یا سفتی عضلات و سردرد می باشد.
تومورهای گردنی که می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند؛ در اغلب موارد با ایجاد درد، فشار، یا اختلال در حرکت های گردنی فرد را دچار مشکل می کنند و نیاز به بررسی دارند.
اصلی ترین عامل در انتخاب روش درمانی مناسب برای انواع عارضه های گردنی، تشخیص درست بیماری است. پزشکان متخصص بر اساس سابقه بیمار، علائم درد، معاینه فیزیکی، مشاهده آزمایش ها و نتایج مطالعات تشخیص خود را می دهند و با تشخیص درست، اقدامات درمانی موثرتر و دقیق تری را تجویز و اجرا می نمایند. آزمایش های تشخیص انواع بیماری های ناحیه گردن برای افراد مختلف یکسان نیست و متناسب با شدت عارضه از راه های مختلفی برای اطلاع از نوع عارضه بیمار استفاده می شود که در ادامه به برخی از آنها اشاره می گردد:
بیماری های گردن می توانند ناشی از مشکلات مختلفی مانند دیسک های بین مهره ای، آرتروز، کشیدگی عضلات، آسیب های رباطی و تاندونی و شرایط دیگری مانند تورتیکولی باشند. درمان های غیر جراحی برای این بیماری ها به بهبود علائم، کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک می کنند. در ادامه به برخی از درمان های غیر جراحی که برای بیماری های گردن استفاده می شوند، پرداخته می شود:
بریس های گردن ممکن است به شکل و طرح های مختلفی باشند که هرکدام برای شرایط و نیازهای خاصی طراحی شده اند. به این وجود بریس های گردن را می توان به دو بخش عمده زیر تقسیم نمود:
پیشگیری از بیماری های گردنی مهم است و می توان با تغییر در سبک زندگی و ایجاد عادات مناسب، خطر ابتلا به این بیماری ها را کاهش داد. در ادامه تعدادی از راهکارهای پیشگیری از بیماری های گردنی را با شما به اشتراک می گذاریم:
سخن پایانی
ترکیب چندین روش درمانی غیرجراحی می تواند به مدیریت بهتر درد و بهبود عملکرد گردن کمک کند. هر بیمار ممکن است به ترکیب خاصی از درمان ها نیاز داشته باشد، لذا تشخیص و تجویز درست از سوی متخصص اهمیت بالایی دارد.
همچنین بخوانید : علت و علائم گرفتگی رگ گردن