در محل مفصل زانو یک طناب بافتی مقاوم وجود داشته که از جنس فیبر کلاژن متراکم است. این طناب بافتی در برابر کشش ها از مقاومت بالایی برخوردار است و علاوه بر آن در قسمت مفصل، دو استخوان را نیز به یکدیگر متصل می کند. رباط ها یا همان لیگامنت ها، بافت های نواری شکل بسیار محکمی هستند که استخوان ها را به یکدیگر متصل می کنند.
یکی از مهم ترین رباط هایی که در مفصل زانو وجود دارد رباط صلیبی بوده که نقش مهم و حیاتی در سلامت و ثبات این قسمت از بدن دارد. هنگام دویدن، ورزش کردن و انجام فعالیت های مختلف، ممکن است به مفصل زانو و بافت های اطراف آن فشار بسیار زیادی وارد شود که این فشارها میتوانند منجر به آسیب دیدگی و پارگی رباط های زانو شوند.
بر حسب شدت آسیب وارده، پارگی رباط زانو به سه شکل خفیف، متوسط و شدید بروز می یابد. علائم نمایان شده و روش درمانی در هر یک از این موارد متفاوت است. پارگی رباط، آسیبی دردناک و بسیار آزاردهنده است؛ اما در اغلب موارد با به کارگیری روش های درمانی غیرجراحی با موفقیت درمان می شود.
مفصل زانو دارای چهار رباط است که هر یک از آنها ممکن است دچار آسیب شوند:
رباط صلیبی عمدتاً در هنگام فعالیت های شدید بدنی دچار آسیب می شود. به همین سبب ورزشکاران بخصوص فوتبالیست ها اصلی ترین افراد در خطر پارگی رباط صلیبی می باشند. پارگی رباط صلیبی ممکن است به صورت کامل و یا جزئی بوده و سبب آسیب به غضروف، مفصل زانو و یا مینیسک شود. ممکن عوامل متعددی موارد زیر، منجر به آسیب رباط زانو شوند:
هم چنین بخوانید : رباط صلیبی مصنوعی بهتر است یا طبیعی؟
با توجه به میزانی که زانو دچار کشیدگی شده است و همچنین میزان پارگی رباط صلیبی اتفاق افتاده است می توان درجه شدت علائم آسیب دیدگی رباط صلیبی را تعیین نمود که در ادامه هر یک از این درجات را تشریح می نماییم:
در این درجه ، علیرغم اینکه کشیدگی رباط به میزان جزئی بوده و پارگی رباط رخ نداده است، مفصل دچار آسیب دیدگی یا تورم زیادی نمی شود. البته باید به این نکته توجه داشت که به هر حال به دلیل کشیدگی رباط زانو احتمال آسیب دیدگی مجدد زانو وجود دارد.
در این درجه، بخشی از رباط دچار پارگی نسبی شده و در نتیجه زانو ورم کرده و کبود می شود. این درجه از آسیب دیدگی، علائم دیگری از قبیل احساس درد در زانو در حین حرکت دادن زانو و احساس خالی شدن زانو را نیز به دنبال دارد.
در این درجه، آسیب دیدگی به صورت شدید بوده و قاعدتاً پارگی کامل رباط رخ می دهد و علائمی نظیر تورم و در برخی موارد خونریزی زیر پوستی را در پی خواهد داشت. همچنین در این درجه از آسیب دیدگی ، مفصل دچار عدم ثبات و در نتیجه عدم تحمل وزن می شود. نکته ای که بسیار در اینجا حائز اهمیت می باشد این است که در اغلب موارد پس از پارگی رباط درجه سه به دلیل پارگی اکثریت فیبرهای عصبی انتقال دهنده درد در هنگام پارگی رباط، عمدتاً دردی احساس نخواهد شد.
رباط های زانو کشیده شده ولی پاره نمی شوند. درد و ورم شدید در مفصل وجود ندارد؛ ولی میتواند احتمال آسیب دیدگی مجدد را افزایش دهد.
پارگی جزئی در رباط زانو ایجاد شده که با درد، تورم و خونمردگی همراه است. استفاده از مفصل زانو در این وضعیت همراه با درد شدید است.
پارگی به صورت کامل رخ داده و موجب بروز درد و تورم شده و گاهی ممکن است با خونریزی زیر پوستی همراه باشد. در این وضعیت مفصل بی ثبات شده و نمی تواند وزن را تحمل کند. اغلب افرادی که دچار این پارگی می شوند به دلیل پاره شدن تمامی فیبرهای درد در حین آسیب دردی احساس نمیکنند.
عموماً اولین راه برای تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو، مراجعه به پزشک است. پزشک معالج در وهله اول، سوابق پزشکی و پرونده سلامت شما را بررسی خواهد کرد. در ادامه وی با انجام یک معاینه فیزیکی و تجویز یک یا چند مورد از تست های زیر علت دقیق مشکل شما را تشخیص خواهد داد:
در مواردی که آسیب دیدگی آنقدر خفیف باشد که حتی فرد بیمار متوجه نشانه و علائم پارگی رباط صلیبی نشود، احتمالاً با عوارض خفیف این عارضه مانند درد و تورم مواجه خواهیم شد. ضمن اینکه عدم توجه افراد به همین نشانه های خفیف هم می تواند خطرات جدی تری مانند بی ثباتی زانو یا تغییر الگوی حرکتی به دنبال داشته باشد. در شرایطی که پارگی رباط به شکل شدید و حاد آن رخ دهد و فرد بیمار از روش های درمانی مناسب محروم بماند، احتمال بروز عوارض زیر افزایش پیدا می کند:
برخی افراد می توانند با پارگی رباط راه بروند؛ اما در صورتی که حین حرکت کردن با درد مواجه شدید خود را مجبور نکنید. در صورتی که با درد یا دیگر علائم مواجه شدید به متخصص مراجعه نمایید. فشار آوردن به یک پارگی کوچک می تواند آن را بدتر کند.
در حالت کلی، درمان آسیب های رباط صلیبی زانو بسته به شدت علائم، نوع رباط پاره شد ه، سن و سلامت عمومی شما دارد. با این حال، پزشکان عموماً برای درمان پارگی رباط زانو از گزینه های زیر را توصیه می کنند:
جراحی رباط صلیبی معمولاً به عنوان یک روش درمانی برای پارگی کامل رباط صلیبی در نظر گرفته می شود. روش های جراحی ممکن است متفاوت باشند و بسته به شرایط هر فرد و توصیه پزشک قابل تغییر باشند؛ اما در کل، دو روش عمده جراحی رباط صلیبی عبارتند از:
مراقبت های بعد از عمل بازسازی رباط صلیبی شامل موارد زیر می شود:
اغلب بیماران می بایست حداقل ۶ ماه از زمان جراحی به بعد از انجام فعالیت های شدید پرهیز کنند هرچند که می توانند پس از ۳ ماه از عمل جراحی با دستور جراح خود و یا فیزیوتراپیست ورزشی به راه رفتن و پس از چهار ماه به ملایم دویدن و پس از پنج ماه به صورت مستقیم دویدن با سرعت بالا اقدام نمایند، هرچند که تغییر جهت های ناگهانی و شدید ضرورت دارد که حداقل بیش از ۶ ماه زمان داده شود.
شما می توانید برای امکان مشاوره رایگان در مورد کفش طبی ، صافی کف پا ، انواع ارتز و پروتز ، قوز کمر ، زانو بند طبی ، کمر بند طبی ، پای پرانتزی ، خارپاشنه ، هالوکس ولگوس و ... ، علاوه بر مراجعه حضوری به کلینیک دکتر فروغ، به صورت غیر حضوری از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.