دکتر بیژن فروغ - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

علل، علائم و درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.ir
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021

در محل مفصل زانو یک طناب بافتی مقاوم وجود داشته که از جنس فیبر کلاژن متراکم است. این طناب بافتی در برابر کشش ها از مقاومت بالایی برخوردار است و علاوه بر آن در قسمت مفصل، دو استخوان را نیز به یکدیگر متصل می کند. رباط ها یا همان لیگامنت ها، بافت های نواری شکل بسیار محکمی هستند که استخوان ها را به یکدیگر متصل می کنند.

آنچه در این مطلب میخوانید

یکی از مهم ترین رباط هایی که در مفصل زانو وجود دارد رباط صلیبی بوده که نقش مهم و حیاتی در سلامت و ثبات این قسمت از بدن دارد. هنگام دویدن، ورزش کردن و انجام فعالیت های مختلف، ممکن است به مفصل زانو و بافت های اطراف آن فشار بسیار زیادی وارد شود که این فشارها میتوانند منجر به آسیب دیدگی و پارگی رباط های زانو شوند.

بر حسب شدت آسیب وارده، پارگی رباط زانو به سه شکل خفیف، متوسط و شدید بروز می یابد. علائم نمایان شده و روش درمانی در هر یک از این موارد متفاوت است. پارگی رباط، آسیبی دردناک و بسیار آزاردهنده است؛ اما در اغلب موارد با به کارگیری روش های درمانی غیرجراحی با موفقیت درمان می شود.

انواع رباط صلیبی زانو

مفصل زانو دارای چهار رباط است که هر یک از آنها ممکن است دچار آسیب شوند:

  1. رباط صلیبی قدامی (ACL) یکی از اصلی ترین رباط های زانو است که استخوان ران و ساق پا را به هم متصل می کند. آسیب های رباط ACL یکی از عوامل شایع درد و ناتوانی مفصل زانو است. این آسیب در زنان بیشتر از مردان شایع است.
  2. رباط صلیبی خلفی (PCL) دومین رباط بزرگ زانو است که استخوان ران و ساق پا را به هم متصل می کند.
  3. رباط جانبی خارجی (LCL) استخوان ران پا را به استخوان نازک نی (استخوان کوچکی که در کنار استخوان ساق پا یا همان درشت نی قرار دارد.) متصل می کند.
  4. رباط جانبی داخلی (MCL) استخوان ران پا را به قسمت داخلی استخوان ساق پا (درشت نی) متصل می کند.

دلایل پارگی رباط صلیبی زانو

رباط صلیبی عمدتاً در هنگام فعالیت های شدید بدنی دچار آسیب می شود. به همین سبب ورزشکاران بخصوص فوتبالیست ها اصلی ترین افراد در خطر پارگی رباط صلیبی می باشند. پارگی رباط صلیبی ممکن است به صورت کامل و یا جزئی بوده و سبب آسیب به غضروف، مفصل زانو و یا مینیسک شود. ممکن عوامل متعددی موارد زیر، منجر به آسیب رباط زانو شوند:

علائم پارگی رباط صلیبی زانو

با توجه به میزانی که زانو دچار کشیدگی شده است و همچنین میزان پارگی رباط صلیبی اتفاق افتاده است می توان درجه شدت علائم آسیب دیدگی رباط صلیبی را تعیین نمود که در ادامه هر یک از این درجات را تشریح می نماییم:

درجه یک یا آسیب دیدگی خفیف رباط زانو

در این درجه ، علیرغم اینکه کشیدگی رباط به میزان جزئی بوده و پارگی رباط رخ نداده است، مفصل دچار آسیب دیدگی یا تورم زیادی نمی شود. البته باید به این نکته توجه داشت که به هر حال به دلیل کشیدگی رباط زانو احتمال آسیب دیدگی مجدد زانو وجود دارد.

درجه دو یا آسیب دیدگی متوسط رباط زانو

در این درجه، بخشی از رباط دچار پارگی نسبی شده و در نتیجه زانو ورم کرده و کبود می شود. این درجه از آسیب دیدگی، علائم دیگری از قبیل احساس درد در زانو در حین حرکت دادن زانو و احساس خالی شدن زانو را نیز به دنبال دارد.

درجه سه یا آسیب دیدگی شدید

در این درجه، آسیب دیدگی به صورت شدید بوده و قاعدتاً پارگی کامل رباط رخ می دهد و علائمی نظیر تورم و در برخی موارد خونریزی زیر پوستی را در پی خواهد داشت. همچنین در این درجه از آسیب دیدگی ، مفصل دچار عدم ثبات و در نتیجه عدم تحمل وزن می شود. نکته ای که بسیار در اینجا حائز اهمیت می باشد این است که در اغلب موارد پس از پارگی رباط درجه سه به دلیل پارگی اکثریت فیبرهای عصبی انتقال دهنده درد در هنگام پارگی رباط، عمدتاً دردی احساس نخواهد شد.

آسیب رباط صلیبی زانو

انواع پارگی رباط صلیبی زانو

درجه ۱ (آسیب دیدگی خفیف) :

رباط های زانو کشیده شده ولی پاره نمی شوند. درد و ورم شدید در مفصل وجود ندارد؛ ولی میتواند احتمال آسیب دیدگی مجدد را افزایش دهد.

درجه ۲ (آسیب دیدگی متوسط) :

پارگی جزئی در رباط زانو ایجاد شده که با درد، تورم و خونمردگی همراه است. استفاده از مفصل زانو در این وضعیت همراه با درد شدید است.

درجه ۳ (آسیب دیدگی شدید) :

پارگی به صورت کامل رخ داده و موجب بروز درد و تورم شده و گاهی ممکن است با خونریزی زیر پوستی همراه باشد. در این وضعیت مفصل بی ثبات شده و نمی تواند وزن را تحمل کند. اغلب افرادی که دچار این پارگی می شوند به دلیل پاره شدن تمامی فیبرهای درد در حین آسیب دردی احساس نمیکنند.

تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو

عموماً اولین راه برای تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو، مراجعه به پزشک است. پزشک معالج در وهله اول، سوابق پزشکی و پرونده سلامت شما را بررسی خواهد کرد. در ادامه وی با انجام یک معاینه فیزیکی و تجویز یک یا چند مورد از تست های زیر علت دقیق مشکل شما را تشخیص خواهد داد:

  1. اشعه ایکس: در این آزمایش از پرتوهای انرژی برای ایجاد تصاویری از بافت های داخلی استخوان ها و اندام ها روی فیلم استفاده می شود.
  2. ام آر آی: در این تست از آهنرباهای بزرگ، امواج رادیویی و کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از اندام ها و ساختارهای بدن استفاده می شود. به کمک نتایج این آزمایش می توان آسیب استخوان ها و رباط، تاندون یا عضله را پیدا کرد.
  3. آرتروسکوپی: این روش برای تشخیص و درمان مشکلات مفصلی استفاده می شود. در این روش درمانی به کمک یک لوله کوچک (آرتروسکوپ) یک برش کوچک روی مفصل می زنند. در نهایت دوربین وارد شد ه به داخل مفصل، تصاویری از داخل مفصل را روی صفحه نمایش نشان می دهد. به کمک این روش، مشکلات مفصلی مختلف اعم از بیماری ها و تومورهای استخوانی و علت درد و التهاب استخوان شناسایی می شود.

خطرات پارگی رباط صلیبی زانو

در مواردی که آسیب دیدگی آنقدر خفیف باشد که حتی فرد بیمار متوجه نشانه و علائم پارگی رباط صلیبی نشود، احتمالاً با عوارض خفیف این عارضه مانند درد و تورم مواجه خواهیم شد. ضمن اینکه عدم توجه افراد به همین نشانه های خفیف هم می تواند خطرات جدی تری مانند بی ثباتی زانو یا تغییر الگوی حرکتی به دنبال داشته باشد. در شرایطی که پارگی رباط به شکل شدید و حاد آن رخ دهد و فرد بیمار از روش های درمانی مناسب محروم بماند، احتمال بروز عوارض زیر افزایش پیدا می کند:

در صورت پاره شدن رباط صلیبی زانو می توان راه رفت؟

برخی افراد می توانند با پارگی رباط راه بروند؛ اما در صورتی که حین حرکت کردن با درد مواجه شدید خود را مجبور نکنید. در صورتی که با درد یا دیگر علائم مواجه شدید به متخصص مراجعه نمایید. فشار آوردن به یک پارگی کوچک می تواند آن را بدتر کند.

روشهای درمان پارگی رباط صلیبی زانو

در حالت کلی، درمان آسیب های رباط صلیبی زانو بسته به شدت علائم، نوع رباط پاره شد ه، سن و سلامت عمومی شما دارد. با این حال، پزشکان عموماً برای درمان پارگی رباط زانو از گزینه های زیر را توصیه می کنند:

درمان غیر جراحی :

  1. فیزیوتراپی
  2. توانبخشی
  3. استفاده از زانوبند محافظ
  4. کمپرس یخ برای کاهش ورم
  5. انجام تمرینات تقویت کننده عضلات
  6. مصرف داروهای مسکن ضد درد مانند ایبوپروفن

عمل جراحی :

جراحی رباط صلیبی معمولاً به عنوان یک روش درمانی برای پارگی کامل رباط صلیبی در نظر گرفته می شود. روش های جراحی ممکن است متفاوت باشند و بسته به شرایط هر فرد و توصیه پزشک قابل تغییر باشند؛ اما در کل، دو روش عمده جراحی رباط صلیبی عبارتند از:

  1. جراحی باز (Open surgery): در این روش، یک برش بزرگ در منطقه زانو ایجاد می شود تا به رباط صلیبی دسترسی داشته باشد. سپس پزشک رباط صلیبی آسیب دیده را حذف کرده و از منابع دیگری مانند رباط پاتلا (Patellar Tendon) یا رباط نیمه بندی (Hamstring Tendon) برای بازسازی رباط استفاده می کند. در ادامه، رباط جدید به استخوان ثابت می شود.
  2. جراحی آندوسکوپی (Arthroscopic surgery): این روش جراحی کمتر تهاجمی است. پزشک از طریق چند سوراخ کوچک در منطقه زانو از داخل بدن فرد، از طریق یک دستگاه بزرگنمایی با نور (آندوسکوپ) و ابزارهای کوچک، رباط صلیبی آسیب دیده را حذف کرده و رباط جدید را با استفاده از منابعی مانند رباط پاتلا یا رباط نیمه بندی بازسازی می کند. این روش کمتر درد و زمان بهبودی کوتاه تری نسبت به جراحی باز دارد.
  3. بعد از جراحی، فرآیند بازسازی و تمرینات ترمیمی با استفاده از فیزیوتراپی به منظور تقویت عضلات، استحکام بخشی به رباط جدید و بازگشت به عملکرد طبیعی زانو شروع خواهد شد. مدت زمان و نحوه بازگشت به فعالیت های روزمره و ورزش بستگی به پیشرفت و درمان کامل فرد دارد و توسط پزشک متخصص تعیین می شود.

 آدرس اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

مراقبتهای اولیه در پارگی رباط صلیبی زانو

مراقبت های بعد از عمل بازسازی رباط صلیبی شامل موارد زیر می شود:

مدت زمان جوش خوردن و ترمیم رباط صلیبی زانو

اغلب بیماران می بایست حداقل ۶ ماه از زمان جراحی به بعد از انجام فعالیت های شدید پرهیز کنند هرچند که می توانند پس از ۳ ماه از عمل جراحی با دستور جراح خود و یا فیزیوتراپیست ورزشی به راه رفتن و پس از چهار ماه به ملایم دویدن و پس از پنج ماه به صورت مستقیم دویدن با سرعت بالا اقدام نمایند، هرچند که تغییر جهت های ناگهانی و شدید ضرورت دارد که حداقل بیش از ۶ ماه زمان داده شود.

شما می توانید برای امکان مشاوره رایگان در مورد کفش طبی ، صافی کف پا ، انواع ارتز و پروتز ، قوز کمر ، زانو بند طبی ، کمر بند طبی ، پای پرانتزی ، خارپاشنه ، هالوکس ولگوس و ... ، علاوه بر مراجعه حضوری به کلینیک دکتر فروغ، به صورت غیر حضوری از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.

نسخه اصلی مطلب علل، علائم و درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
لیفت پلک با جراحیدکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
جوانسازی پوست دستکلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]
قفل شدن زانو به چه وضعیتی گفته می شود؟دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزوتراپی غبغب چیست؛ مراقبت‏ها ماندگاری عوارضدکتر ایمان نیکخو [ پوست ، مو و زیبایی ]
طب سوزنی چه بیماری هایی را درمان می کند؟دکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
عمل جراحی زیبایی و رفع افتادگی پلک یا بلفاروپلاستیدکتر سهراب علیزاده [ پوست ، مو و زیبایی ]
آمادگی برای سونوگرافی دستگاه گوارش ، کبد و کیسه صفرادکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]
پرتو درمانی غدد لنفاویدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
هورمون تراپی اولین قدم در تغییر جنسیت زن به مرددکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز درباره ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین) برای نوجواناندکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین؛ مزایا، ماندگاری و مراقبتهادکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
شهزاد محمدیان - متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
شهزاد محمدیان

متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا


www.armitaclinic.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
دکتر احمد شکرچی زاده - متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات
دکتر احمد شکرچی زاده

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات


www.drshekarchizadeh.ir
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر پرستو خسروانی - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر پرستو خسروانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drkhosravani.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت