عوارض حالت دهنده های مو مانند تافت و ژل
دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]آدرس وب سایت : www.doctornazemi.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111 تلفن مطب : 32240913 - 031
موی سر، شاخصی تلقی می شودکه سلامتی شخص را نشان می دهد و به جذابیت فرد کمک می کند. حالت دادن برخی موها کار راحتی نیست، به خصوص اگر موهایتان وز و یا بیش از حد لخت باشد، نمی توانید آنها را به حالتی که می خواهید درآورید. برای همین منظور گاهی باید از محصولات حالت دهنده استفاده کنید تا سریع تر بتوانید موها را حالت دهید. این محصولات حالت دهنده تأثیر دائمی ندارند؛ اما تا ساعت های زیادی موهای شما را خوش فرم و زیبا می کنند. امروزه ژل و تافت را می توان به عنوان حالت دهنده های مو در صنعت زیبایی به شمار آورد. استفاده از محصولاتی همچون ژل و تافت به فرم دادن آسان موها و حفظ حالت آن در طول روز کمک می کند؛ اما نکته حائز اهمیت این است که اگرچه حالت دهنده های مو به حفظ زیبایی ظاهری موها کمک می کنند، در صورتی که به صورت غیر صحیح و بیش از حد مورد استفاده قرار گیرند سلامت موها را به خطر می اندازند. برای دستیابی به بهترین نتیجه باید در استفاده از مواد آرایشی موی سر تعادل وجود داشته باشد که آسیب آنها به دوام مو و بافت طبیعی مو حداقل میزان باشد؛ بنابراین نکته اصلی، انتخاب صحیح نوع و میزان مواد آرایشی مو برای هر فرد است.
ژل های مو ترکیبات شیمیایی هستند و ساختار پلیمری دارند. در فناوری ساخت ژل ها، پلیمرهایی با وزن مولکولی بالا در آب حل شده اند که وظیفه این پلیمر ها آن است که رشته های مو را به هم متصل کنند ضمن آنکه پوشش پلیمری محیط بر تارهای به هم چسبیده مو، باعث افزایش حجم کلی آنها نیز می شود. وقتی ژل روی ساقه مو قرار می گیرد حلال آن تبخیر شده و فقط لایه نازکی از پلیمر سطح مو را می پوشاند. پوشش پلیمری باعث اتصال موها به یکدیگر می شود و در نهایت موهای فرد غیرقابل انعطاف شده و حالت می گیرد. البته بعضی از ژل ها قوام ژل های حقیقی را نداشته و فقط محلول روغن در آب هستند که استفاده از آنها صرفاً باعث نرم شدن موها، ایجاد درخشندگی و راحت شانه شدن می شود.
مصرف بیش از حد از ژل های مو باعث می شود تا موارد زیر برایتان اتفاق بیفتد:
- پوسته پوسته شدن سر زمانی که انگشتان خود را به داخل موهای ژل زده می برید.
- به خاطر الکل به کار رفته در آن که کمک می کند ژل سریع خشک شود، مو آسیب می بیند و باعث خشکی پوست سر می شود.
- مواد شیمیایی خورنده، تمام رطوبت مو و پوست سر را می گیرد که همین امر باعث خارش پوست سر، ایجاد پوسته سر و شوره سر می شود.
- سلول های مرده پوست سر را افزایش می دهد. همچنین باعث افزایش تولید سبوم (روغن موی طبیعی) می شود که منجر به مسدود شدن فولیکول های مو شده که در نهایت منجر به ریزش مو می شود.
برای استفاده از ژل های حالت دهنده مو رعایت موارد زیر ضروری است:
- برای استفاده از ژل مو باید موها تمیز باشد.
- پیش از استفاده از ژل مو ابتدا موها را با شامپو شستشو دهید و رطوبت اضافی آن را به وسیله یک حوله بگیرد. یکی از مهم ترین نکاتی که برای زدن ژل های حالت دهنده مو باید به آن توجه داشته باشید مرطوب نگاه داشتن موها است. از قرار دادن ژل مو بر روی موهای چرب یا کثیف خودداری کنید؛ زیرا در این حالت ژل مو اثرگذاری کمی دارد.
- نباید به یکباره از مقدار زیادی ژل استفاده کنید.
- از آنجایی که همواره می توانید مقدار ژل موهای خود را اضافه کنید؛ اما به سختی می توانید ژل مو را بدون شستشو از موهایتان جدا کنید. هیچگاه به یک باره از مقدار زیادی ژل حالت دهنده مو استفاده نکنید. بنابراین مقدار مناسبی از ژل مو را بر روی نوک انگشتان خود قرار دهید و دست ها را به هم بمالید تا ژل مو به صورت یکنواخت بر روی کف دست پخش شود. در صورت تمایل می توانید از شانه نیز استفاده کنید تا ژل بهتر ترکیب شود.
- پس از خشک شدن ژل مو نباید آن را دستکاری کنید.
- اکثر ژل های مو حاوی الکل هستند که این ماده موجب خشک شدن ژل بر روی موها می شود. توجه داشته باشید که تا زمانی که ژل مو خیس است می توانید آن را دستکاری کنید و به موهای خود فرم دهید؛ اما زمانی که ژل سفت و خشک شد دیگر نباید حالت موهای خود را تغییر دهید.
اسپری مو (تافت) محلولی است که به صورت قطره ای و افشانه ای روی سطح مو استفاده می شود و علاوه بر تثبیت حالت مو از آن در برابر رطوبت و باد هم محافظت می کند. محلول های استفاده شده در انواع اسپری مو از مولکول های بلند و زنجیره ای به نام پلیمر ساخته شده اند و کار آنها حفظ حالت مو است. به عبارت دیگر این محصولات باعث انسجام موهای شما و چسبیدن آنها به یکدیگر شده و از به هم ریختگیشان جلوگیری می کند.
تحریک واکنش های آلرژیک
تافت مو حاوی گروهی از مواد فعال مانند پلیمرها و حلال های شیمیایی است. این مواد در صورت استنشاق یا تماس مستقیم، می توانند باعث تحریک چشم، پوست، بینی و گلو شوند. همچنین، ممکن است عوارض آلرژیک مانند سرفه، عطسه، قرمزی چشم و بثورات پوستی نیز به دنبال داشته باشند.
ایجاد مشکلات تنفسی
استفاده مکرر از تافت مو، می تواند منجر به مشکلات تنفسی، کاهش فشار خون و بیماری های ریوی شود. بسیاری از تافت موها، در فرمولاسیون خود حاوی ترکیب شیمیایی و خطرناک پروپیلن گلیکول هستند. این ماده شیمیایی در صورت استنشاق مداوم، می تواند سمی باشد و احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
آسیب به موها
بسیاری از افراد معتقدند که موها بعد از استفاده از تافت، نیازی به شستشو ندارند و تنها شانه کردن آنها کفایت می کند؛ اما حقیقت این است که اگر تافت را به خوبی از روی موهایتان نشویید، ممکن است سلامت کوتیکول و فولیکول مو را تحت تأثیر قرار دهد. تافت مو می تواند فولیکول و ریشه مو را مسدود کند و باعث تجمع مواد شیمیایی شود. این عارضه در طولانی مدت، باعث افزایش ریزش مو و نازک شدن آن می شود. تافت ها با لایه ای از مواد چسبنده، سطح تار مو را می پوشانند. استفاده طولانی مدت از این محصول می تواند منجر به خشکی، دهیدراتاسیون، وز و دوشاخه شدن موها شود.
برای استفاده از تافت ها یا اسپری های حالت دهنده مو رعایت نکات زیر ضروری است:
- برای استفاده از اسپری حالت دهنده باید موها تمیز باشد.
- پیش از استفاده از اسپری حالت دهنده حتما باید موهای شما تمیز باشد. بنابراین برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن، مطمئن شوید که موهایتان از چربی و ناخالصی ها پاک شده است. برای این منظور ابتدا موهای خود را با شامپوی مناسب بشویید و سپس از تافت استفاده نمایید.
- اسپری حالت دهنده باید روی موهای خشک اسپری شود.
- برای این منظور مطمئن شوید که اسپری حالت دهنده مو روی موهای خشک اسپری شود؛ زیرا درصورت استفاده بر روی موهای مرطوب ممکن است که به نتیجه دلخواه دست پیدا نکنید. زمانی از تافت استفاده کنید که موها خشک باشد و استایل مورد نظر را به موهایتان داده اید.
- در هنگام اسپری کردن باید فاصله تا مو را رعایت کنید.
- اگر تا به امروز برای اسپری کردن تافت بر روی موهای خود فاصله لازم را حفظ نمی کردید و مستقیماً آن را بر روی ریشه موهایتان اسپری می کردید، این کار اشتباه بوده است؛ زیرا موها دچار ریزش و موخوره و کف سر پوسته پوسته می شود. بنابراین هنگام اسپری کردن فاصله حداقل ۲۰ الی ۳۰ سانتی متری را با موهای خود حفظ کنید.
- از اسپری حالت دهنده نباید بیش از اندازه استفاده کنید.
- توجه داشته باشید که باید به طور یکنواخت اسپری کنید و اسپری را به مدت طولانی بر روی یک ناحیه نگاه ندارید. استفاده بیش از اندازه از اسپری های حالت دهنده مو حالتی چسبناک و سفت به موها می دهد. سفتی مو باید به اندازه ای باشد که موها حالت ثابت و طبیعی خود را حفظ کنند.
- نباید از اسپری های حاوی الکل استفاده کنید.
- در ترکیبات اغلب اسپری های حالت دهنده مو معمولاً الکل وجود دارد که استفاده از آن موجب خشکی بیش از اندازه موها می شود. حتی الامکان نباید از اسپری های حاوی الکل استفاده نمایید؛ زیرا در صورت داشتن پوست سر حساس و یا استفاده بیش از اندازه، سر دچار خارش می شود.
- خانم های باردار نباید از اسپری حالت دهنده استفاده کنند.
- در دوران بارداری خانم ها باید بیش از گذشته از خود مراقبت کنند. مصرف هرگونه مواد آرایشی و تماس آنها با پوست ممکن است سلامت جنین را به خطر بیاندازد.
- اسپری حالت دهنده مو نباید وارد چشم ها و ریه شود.
- ذرات ریز اسپری های حالت دهنده مو نباید به چشم و دهان نفوذ کند؛ زیرا می تواند باعث تحریک ریه و بروز مشکلات تنفسی گردد. بیماران دارای مشکلات تنفسی و یا مستعد آسم در صورت استفاده از این اسپری ها ممکن است که دچار حمله آسمی شوند. بنابراین این افراد در صورت لزوم باید چشم های خود را ببندند و نفسشان را در سینه حبس کنند. همچنین توصیه می شود که این افراد ابتدا تهویه اتاق را روشن کنند و پنجره ها را باز نمایند تا هوا در محیط جریان داشته باشد و پس از استفاده از اسپری محیط را ترک کنند؛ اما در صورتی که به فضای باز دسترسی دارید، بهتر است که در آنجا از اسپری حالت دهنده مو استفاده کنید.
- از سوی دیگر افرادی که از لنزهای چشمی نیز استفاده می کنند در هنگام اسپری کردن باید مراقب چشم های خود باشند؛ زیرا در صورت ورود اسپری مو، عطر یا هر محصول زیبایی دیگری به چشم ها، این ناحیه دچار آبریزش، قرمزی و خارش می شود.
نسخه اصلی مطلب
عوارض حالت دهنده های مو مانند تافت و ژل را در سایت دکتر لادن ناظمی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید