سنگ کلیه در صورتی به وجود می آید که مقادیر زیادی نمک یا مواد معدنی خاص در ادرار وجود داشته باشد و سایر مواد به اندازه کافی در آن وجود نداشته باشد. سنگ های کلیه اغلب به قدری کوچک هستند که بتوانند بدون نیاز به هیچگونه درمانی از طریق مجرای ادرار از بدن خارج شوند. اما اگر این سنگ ها بزرگ باشند یا در مجرای ادراری شما گیر کنند، ممکن است پزشک درمان با سنگ شکن برون اندامی (ESWL) را توصیه کند. در این روش درمانی، امواج شوک انرژی بالا برای شکستن سنگ مثانه و تجزیه آن ها به کریستال های کوچک استفاده می شوند.
پس از انجام عمل، سنگ های کلیه باید به قدر کافی کوچک باشند تا از طریق ادرار از بدن خارج شوند. مهم است که درباره آنچه که قبل از عمل، در طول عمل و پس از آن اتفاق خواهد افتاد با پزشک خود صحبت کنید و تمام جوانب مثبت و منفی را در نظر بگیرید. و برای بیمارانی که دارای سنگ های کلیه کوچک (عموما کوچکتر از یک سانتی متر) که به راحتی توسط اشعه ایکس دیده می شوند، مناسب می باشد.
همچنین ممکن است از آن برای درمان سنگ های خاصی که در قسمت فوقانی مجرای ادراری قرار دارند، استفاده شود. سنگ هایی که در بخش های پایین تر مجرای ادراری قرار دارند و در حال عبور از آن هستند، اغلب توسط ارتروسکوپی درمان می شوند.
سنگ شکن با دستگاه ESWL گزینه مناسبی برای سنگ های بیش از2.5-2 سانتیمتر نمی باشد. نکته قابل توجه اینکه سنگ های سیستئینی، کلسیم اگزالات مونو هیدرات و سنگهای بروشیتی معمولا به درمان سنگ شکنی برون اندامی پاسخ مناسبی نمی دهند.
همچنین افراد چاق و یا بیماران با ناهنجاری های سیستم ادراری گزینه مناسبی برای سنگ شکن نمی باشند. به دلیل اثر سوء سنگ شکن برون اندامی بر سیستم شنوایی جنین، انجام آن در خانم باردار ممنوع است.
همچنین انجام سنگ شکن برون اندامی در بیماران با اختلالات انعقادی، انوریسم بزرگ شکمی و عفونت منتشر سیستم ادراری ممنوع است. در ضمن به دلیل احتمال تاثیر سوء امواج سنگ شکن بر روی Pace maker قلبی، انجام سنگ شکن در افراد با پیس میکر، نیازمند هماهنگی با متخصص قلب است.
در مواردی که حجم سنگ بزرگ است (بیش از ١٢ تا ١٥ میلیمتر)، فرد دچار تنگی و یا ناهنجاری در سیستم ادراری بوده و با هر میزان اندازه سنگ، بهتر است جهت دفع بهتر سنگ کلیه و جلوگیری از عوارض احتمالی، نسبت به تعبیه سوند حالب قبل از استفاده از سنگ شکن اقدام شود.
در صورت نیاز، بررسی آزمایشگاهی شامل سنج BUN/Cr/CBC، تستهای انعقادی، آزمایش ساده و کشت ادرار و نوار قلب (در افراد مسن) قبل از سنگ شکن انجام می شود.
همچنین بخوانید : سنگ شکن کلیه با لیزر
در رابطه با عوارض سنگ شکن کلیه ، باید گفت که مانند هر روش درمانی دیگری، برخی عوامل خطر در ارتباط با عمل سنگ شکنی کلیه با دستگاه ESWL وجود دارد. این عوارض به این معنا نیست که فقط مخصوص شما هستند و برای هر فردی این عوارض تفاوت دارند. از پزشک خود بخواهید تا در مورد چگونگی ابتلا به این عوارض برای شما توضیح دهد. عوارض جانبی، اثراتی ناخواسته و اکثرا موقتی هستند که شما را پس از انجام این عمل تحت تاثیر قرار می دهند. عوارض سنگ شکنی برون اندامی شامل موارد زیر می شوند:
مشکلات سنگ شکن کلیه عبارتند از مسائلی که ممکن است در حین و یا بعد از عمل رخ دهند. مشکلات اختصاصی سنگ شکنی برون اندامی شامل موارد زیر هستند:
موارد زیادی، صرف نظر از روش درمان استفاده شده، بر هزینه درمان تاثیر می گذارند. به طور کلی سه عامل اصلی وجود دارند که می توانند باعث تغییر هزینه درمان شوند:
برای آگاهی از این که کدام ترشحات از آلت تناسلی نیاز به درمان دارند ؛ کلیک کنید.