دکتر بیژن فروغ - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

انحراف ستون فقرات یا (اسکولیوز)؛علائم،تشخیص،علت و درمان

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.ir
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021

ستون فقرات یکی از اعضای مهم و تأثیرگذار در تعادل، نشستن و ایستادن افراد است. انحراف ستون فقرات یا اسکولیوز نوع عارضه استخوانی است که این بخش از بدن را نسبت به خط عمود و مستقیم منحرف می کند. این در حالی است که ستون فقرات طبیعی و سالم به صورت یک خط راست و مستقیم قرار دارد. در این عارضه استخوانی ستون فقرات حالت C یا S شکل به خود می گیرد.

آنچه در این مطلب میخوانید

اسکولیوز در درجات خفیف، مشکلی برای فعالیت روزمره فرد ایجاد نمی کند؛ اما در موارد شدید حتی نفس کشیدن نیز برای فرد مشکل می شود. انحراف در ستون فقرات نوعی عارضه استخوانی است که تحت تأثیر عوامل مختلفی بروز پیدا می کند. برحسب عامل ایجاد کننده انواع مختلفی از این بیماری شناسایی شده است که از جمله آنها می توان به نوع مادرزادی عصبی عضلانی، ایدیوپاتیک و دژنراتیو اشاره کرد. روش های درمانی بسیاری برای انحراف ستون فقرات وجود دارد که با توجه به شدت عارضه شما می توان از آنها استفاده کرد

انحراف ستون فقرات چیست؟

اسکولیوز (انحراف ستون فقرات) یک واژه ی یونانی است به معنای کج است. وقتی که به فرد از پشت نگاه می کنید، ستون فقرات باید از بالا به پایین کاملاً صاف به نظر برسد. در صورتی که ستون فقرات به یک طرف منحرف شده باشد، این وضعیت اسکولیوز نام دارد. این انحراف ممکن است به راست یا به چپ باشد. شدت این انحراف می تواند از میزان جزئی تا شدید متغیر باشد. انحراف ستون فقرات می تواند در قسمت پایین ستون فقرات (انحراف کمر) و یا در قسمت های بالاتر ستون فقرات (انحراف قفسه ی سینی) ایجاد شود. در برخی موارد دو انحراف مانند شکل S وجود دارد.

علت اسکولیوز

دلایل انحراف ستون فقرات، می تواند متنوع باشد. علت هایی که می توانند باعث ایجاد انحراف ستون فقرات شوند شامل موارد زیر هستند:

انحراف ستون فقرات

علائم اسکولیوز

از علائم این بیماری می توان به چنین مواردی اشاره کرد:

برخی از انواع این موارد ذکر شده می تواند منجر به کمردرد شود؛ اما معمولاً شرایط دردناکی نیست. این نشانه بیشتر در افراد مسن مشاهده می شود.

عوامل خطر اسکولیوز

برخی از عواملی که در ابتلا به انحراف ستون فقرات مؤثر است، شامل موارد زیر است:

  1. شکستگی استخوان ها
  2. بد نشستن
  3. کارها و شغل هایی که برای مدت زیاد نشستن و یا ایستادن را شامل می شوند.
  4. بیماری ها و مشکلات تنفسی
  5. درد سیاتیک

انواع انحراف ستون فقرات

اسکولیوز غیر ساختاری (وضعیتی یا عملکردی)

در این نوع اسکولیوز (انحراف ستون فقرات)، ستون فقرات از لحاظ ساختمانی طبیعی است؛ اما به دلایل دیگری مثل نابرابری طول پاها و یا اسپاسم عضلانی در عضلات کمر، ستون فقرات به نظر کج می رسد. این انحراف معمولاً جزئی است و با خم شدن فرد به جلو یا به کنار، این انحراف برطرف می شود.

اسکولیوز ساختاری

در این موارد انحراف ستون فقرات ثابت است و با تغییر حالت فرد از بین نمی رود. اسکولیوز ساختاری انواع مختلفی دارد:

تشخیص اسکولیوز

برای تشخیص انحراف ستون فقرات، پزشک ممکن است روش های زیر را استفاده کند:

  1. اسکولیوز معمولاً از طریق معاینه فیزیکی، اشعه ایکس، رادیوگرافی ستون فقرات، سی تی اسکن یا MRI تأیید می شود.
  2. هدف از معاینه عملکردی، تمایز بین وضعیت معیوب و اسکولیوز ایدیوپاتیک واقعی است.
  3. بررسی حرکات فعال (خم شدن و کشش به طرفین) ستون فقرات در قسمت گردن، قفسه سینه و کمر است.
  4. از آزمون خم شدن جلو (Adam) می توان برای تمایز بین اسکولیوز ساختاری یا اسکولیوز غیرساختاری سرویکس تا ستون فقرات کمری استفاده کرد. این آزمایش را می توان در حالت ایستاده و نشسته انجام داد.
  5. زاویه کاب یک اندازه گیری استاندارد برای تعیین و پیگیری پیشرفت اسکولیوز است.

اسکولیومتر یک شیب سنج است که برای اندازه گیری عدم تقارن تنه یا چرخش محوری طراحی شده است. در سه زمینه استفاده می شود :

اگر اندازه گیری برابر 0 درجه باشد، در سطح خاصی از تنه تقارن وجود دارد. اگر اندازه گیری اسکولیومتر برابر هر مقدار دیگری باشد، عدم تقارن در سطح خاصی از تنه پیدا می شود.

آزمایش عملکرد ریوی در ارزیابی قبل از عمل بیماران مفید است:

اسکولیوز یا کجی ستون فقرات چیست

آیا انحراف ستون فقرات خطرناک است؟

اگر درمان ستون فقرات در سن پایین تر انجام شود، می توان گفت آنچنان جای نگرانی ندارد؛ اما هر چقدر سن بیمار بالاتر رود، این بیماری خطرات زیادی را به همراه خواهد داشت؛ زیرا ستون فقرات انعطاف پذیری خود را از دست می دهند.

عوارض اسکولیوز

عدم رسیدگی و جدی نگرفتن این عارضه علاوه بر ایجاد دردهای آزاردهنده و کم کردن توان حرکتی می تواند موارد زیر را نیز سبب شود:

درمان اسکولیوز

بریس پشت اسکولیوز را اصلاح نمی کند؛ اما در عوض به کند شدن یا توقف پیشرفت کمک می کند. بریس های اسکولیوز بریس های ستون فقرات ویژه TLSO (ارتز توراکولومبوساکرال) هستند. بریس های TLSO برای افرادی که کمردرد دارند آشنا هستند. بریس اسکولیوز متداول، بریس بوستون است؛ اما بریس های تخصصی دیگر، از جمله بریس چارلستون یا بریس اسپاین، ممکن است بر اساس ماهیت بیماری ترجیح داده شوند. بریس اسکولیوز به صورت سفارشی برای بدن بیمار و ماهیت منحنی طراحی خواهد شد.

حتی برای اسکولیوز خفیف، از فیزیوتراپی و ورزش اغلب برای مکمل درمان در بیماران با انحنای کمتر از 50 درجه استفاده می شود. تمرینات خاصی به نام ورزش فیزیوتراپی اختصاصی اسكولیوز (PSSE) برای اصلاح وضعیت بدن، تقویت عضلات، بهبود تنفس و تثبیت و صاف كردن ستون فقرات استفاده می شود. اثربخشی فیزیوتراپی بحث برانگیز است؛ اما نشان داده شده است که نتایج حاصل از ترکیب با بریس بهبود می یابد.

فیزیوتراپی برای درمان انواع خفیف اسکولیوز برای حفظ کومسیس و اجتناب از جراحی استفاده می شود. اهداف فیزیوتراپی عبارتند از:

  1. تصحیح خودکار سه بعدی
  2. هماهنگی
  3. تعادل
  4. اصلاحات ارگونومیک
  5. استقامت و قدرت عضلانی
  6. کنترل حرکتی ستون فقرات
  7. افزایش ROM
  8. ظرفیت تنفسی
  9. پایدار سازی

اسکولیوز توسط داروها درمان نمی شود. این تا حد زیادی یک مشکل فیزیکی است که با بریس، ورزش و در موارد شدید با جراحی درمان می شود.

به نظر می رسد کمر درد در بیماران اسکولیوز، مگر در موارد شدیدتر بیش از کل جمعیت شیوع ندارد. با این حال، بیماران مبتلا به اسکولیوز دژنراتیو ممکن است درد بیش تری نسبت به سایر افراد به دلیل انحطاط دیسک زمینه ای (نه به دلیل منحنی اسکولیوز) دارند. این درد به طور معمول با مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن یا (آسپرین یا ایبوپروفن) کنترل می شود. درد ناشی از انحطاط پیشرفته دیسک یا انحنای شدید، در شدیدترین موارد شامل تجویز داروی بدون نسخه یا مواد افیونی است.

اسکولیوز عصبی عضلانی یا اسکولیوز مرتبط با سندروم از اثرات ثانویه سایر بیماری ها مانند فلج مغزی ، میلو دیسپلازی، دیستروفی عضلانی دوشن یا نوروفیبروماتوز است. این شرایط با داروهای خاص بیماری درمان می شود؛ اما این داروها بر اسکولیوز (که با بریس یا جراحی درمان می شود) تأثیری نخواهد داشت.

آدرس صفحه اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

جراحی ستون فقرات برای اصلاح منحنی های ستون فقرات در بزرگسالان بیش از 45 درجه یا در بزرگسالان 50 درجه استفاده می شود. برای اصلاح منحنی، جراحان ستون فقرات با استفاده از پیوند استخوان از لگن یا قسمت دیگر بدن، برخی از مهره ها را با هم پیوند می دهند یا فیوز می شوند. مهره های فیوز شده به طور موقت با دستگاه های مکانیکی، مانند میله، پیچ یا قلاب پشتیبانی می شوند. هم جوشی ستون فقرات تا حدی ستون فقرات را صاف می کند؛ اما با توجه به محل هم جوشی، برخی از حرکات از دست می رود.

با استفاده از تمرینات اصلاحی، می توانید قدرت اصلی خود را افزایش دهید، حالت بدن خود را بهبود بخشیده و عضلات کمر خود را تقویت کنید. این تمرینات اصلاحی موقعیت ستون فقرات را اصلاح کرده و برخی از ناراحتی های ناشی از زندگی با اسکولیوز را کاهش می دهد.

۱. شیب لگن

این تمرین به تقویت عضلات کمر کمک می کند. چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: به پشت روی زمین یا تشک ورزشی دراز بکشید.
مرحله ۲: عضلات مرکزی و باسن خود را درگیر کنید تا پشت خود را روی زمین صاف کنید و لگن خود را کمی به جلو متمایل کنید.
مرحله ۳: موقعیت را به مدت پنج ثانیه نگه دارید.
می توانید این تمرین را ده بار، دو بار در روز تکرار کنید تا عضلات پایین کمر خود را تقویت کنید.

۲. کشش چرخشی نشسته

حرکت کششی نشسته می تواند به بهبود انعطاف پذیری کمک کند که در کنار سایر مزایا، می تواند برخی از کمردردهایی را که ممکن است تجربه کنید کاهش دهد. چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: روی زمین یا تشک ورزشی بنشینید.
مرحله ۲: پای راست خود را از روی پای چپ عبور دهید. کف پای راست را روی زمین قرار دهید.
مرحله ۳: بازوی راست خود را پشت سر خود به عنوان تکیه گاه قرار دهید.
مرحله ۴: تنه خود را به سمت پای راست بچرخانید.
مرحله ۵: بازوی چپ خود را دراز کنید تا آرنج به زانو فشار دهد و کشش را عمیق تر کند.
مرحله ۶: به شانه راست خود نگاه کنید تا کشش را بیشتر کنید.
مرحله ۷: تا زمانی که توسط مربی و یا متخصص حرکات اصلاحی توصیه شده است نگه دارید.
این کشش را دوباره در طرف دیگر خود تکرار کنید.

۳. تمرین گربه گاو

حرکت دیگر برای افزایش انعطاف پذیری در بدن ورزش گربه، گاو است. این تمرین ممکن است به عنوان کشش گربه، شتر نیز شناخته شود. چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: روی دست و زانو قرار بگیرید. مچ دست باید در راستای شانه ها و زانوها در راستای باسن باشد.
مرحله ۲: پشت خود را گرد کرده تا زمانی که احساس کشیدگی در قسمت پایین کمر می کنید، در حالی که قسمت مرکزی بدن خود را فعال می کنید. این موقعیت گربه است.
مرحله ۳: سینه و دنبالچه را بلند کنید. در حالی که پشت خود را قوس داده اید و شکم خود را کشیده اید، به بالا نگاه کنید. این موقعیت «گاو» یا «شتر» است.
می توانید این کشش را ده بار، دو بار در روز تکرار کنید.

۴. تمرین سگ و پرنده

این تمرین قدرت اصلی بدن را افزایش می دهد. تثبیت قسمت مرکزی بدن می تواند تقارن وضعیت و همچنین قدرت را بهبود بخشد. چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: روی دست و زانو قرار بگیرید. اطمینان حاصل کنید که مچ دست با شانه ها و ران و زانوها در یک راستا باشد.
مرحله دوم: بازوی راست خود را تا سطح شانه مستقیماً در مقابل خود بالا بیاورید.
مرحله ۳: پای چپ خود را مستقیم پشت سر خود به سطح باسن برسانید.
مرحله ۴: این موقعیت را برای مدت زمان توصیه شده توسط مربی یا متخصص حرکات اصلاحی حفظ کنید. اطمینان حاصل کنید که پشت خود را قوس یا گرد نکنید.
اکنون می توانید تمرین را در طرف دیگر تکرار کنید.

۵. تمرین پلانک

پلانک یک تمرین ساده اما مؤثر برای تقویت عضلات مرکزی بدن است. چهار «سطح» مختلف از پلانک وجود دارد که می توانید انجام دهید:

چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: روی شکم دراز بکشید.
مرحله ۲: با رفتن بر روی آرنج، بالاتنه خود را بالا بیاورید. مطمئن شوید که شانه ها و آرنج ها در یک راستا قرار دارند. ساعد باید کاملاً روی زمین و روبروی بدن، موازی با یکدیگر و آرنج در زاویه ۹۰ درجه قرار گیرد.
مرحله ۳: زانوها را موازی زمین نگه دارید. از شکم خود بلند شوید و مطمئن شوید که باسن خود را خم نمی کنید یا کمرتان را قوس نمی دهید.

چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: روی دست و زانو قرار بگیرید.
مرحله ۲: مطمئن شوید که مچ دست مستقیماً زیر شانه های قرار دارد.
گام سوم: زانوها نباید در راستای باسن قرار بگیرند بلکه باید پشت آنها قرار بگیرند.
تنه باید از شانه ها تا زانوها در یک خط مستقیم باشد.
مرحله ۴: تا جایی که می توانید یا تا زمانی که توصیه می شود نگه دارید.

چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: روی دست و پاها قرار بگیرید.
مرحله ۲: انگشتان پا را کمی خم کنید.
مرحله ۳: آرنج های خود را مستقیماً زیر شانه های خود روی زمین بگذارید.
مرحله ۴: بدن باید از شانه ها تا انگشتان پا در یک خط مستقیم قرار گیرد.
مرحله ۵: تا زمانی که توصیه می شود یا تا زمانی که می توانید نگه دارید.

چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: روی دست و زانو قرار بگیرید.
مرحله ۲: پاها را پشت سر خود با انگشتان خم دراز کنید.
مرحله ۳: مطمئن شوید بدن در یک خط از شانه ها تا انگشتان پا قرار دارد.
مرحله ۴: تا جایی که می توانید یا تا زمانی که مربی یا متخصص حرکات اصلاحی توصیه می کند، نگه دارید.

۶. تمرین با وزنه

این تمرین نهایی برای افزایش قدرت قسمت محدب ستون فقرات طراحی شده است که ممکن است به کاهش برخی از کمردردها نیز کمک کند. در حالی که سایر تمرینات ذکر شده بدون نیاز به وسیله انجام می شد، این تمرین به کتلبل (نوعی وزنه) نیاز دارد. چگونگی انجام تمرین:
مرحله ۱: وزنه ای را انتخاب کنید که بتوانید آن را با یک دست بلند کنید.
مرحله ۲: صاف بایستید و پاها را به عرض لگن باز کنید.
مرحله ۳: وزنه را در قسمت خارجی پای راست خود قرار دهید.
مرحله ۴: از ناحیه لگن چرخش داده و زانوها را خم کنید، ستون فقرات خود را صاف نگه دارید.
مرحله ۵: وزنه را بگیرید و با ستون فقراتی در حالت خنثی بایستید. این تمرین را طبق دستور تکرار کنید.

نسخه اصلی مطلب انحراف ستون فقرات یا (اسکولیوز)؛علائم،تشخیص،علت و درمان را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
عوامل ایجاد پای پرانتزی یا ژنووارومدکتر علی فرخانی [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مضرات آفتابدکتر مهین عباسپور [ پوست ، مو و زیبایی ]
مراقبت از پوست و مو قبل و بعد از شنادکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
نگهداری از لامینیت هادکتر رامین مشرف [ متخصص پروتزهای دندانی ]
رژیم غذایی مناسب در بیماران مستعد ابتلا به سنگ کلیهدکتر پیمان صالحی [ متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری ]
درماپن چه کاربردهایی برای پوست دارد؟دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]
لیفت پوست با نخ برای چه کسانی مناسب است؟دکتر لادن ناظمی [ پوست ، مو و زیبایی ، لیزر درمانی ]
رفع جای جوشدکتر گیتا فقیهی [ متخصص پوست و مو ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت