ستون فقرات از مهره هایی تشکیل شده که مانند یک سه پایه (مجموعه سه مفصلی) باهم اتصال دارند پایه جلویی دیسک ها و پایه های کناری مفاصل فاست هستند. این مفاصل علاوه بر استحکام موجب انعطاف فقرات هم می شوند. مفاصل فاست از نوع سینوویال هستند که ساختمانی شبیه مفصل زانو دارند؛ ولی در ابعاد بسیار کوچکتر هستند، لذا غضروف مفصلی روی استخوان را پوشانده و تخریب آن موجب آرتروز می گردد. آرتروز این مفاصل کوچک همراه با تخریب غضروف مفصلی و ساییده شدن دو طرف مفصل مهره به یکدیگر است که موجب درد در محل مفاصل در ستون فقرات می شود. این شرایط می تواند در کل ستون فقرات از گردن تا کمر ایجاد شود و منشأ بسیاری از دردها از کمر تا گردن می باشند. نوروليز با امواج راديويي (راديوفرکوئنسي) يکي از روشهاي اينترونشنال درد بوده که با ايجاد گرما در اطراف سلولهاي عصبي يا تنظيم فعاليت آنان باعث مهار انتقال پيام درد از سلولهاي عصبي محيطي به مغز ميشود و در حقیقت راهکاری برای رفع فشار بر عصب است. در اين درمان آسيبي به سلولهاي عصبي وارد نميگردد و امواج راديويي به صورت پالس موجب تغيير رفتار سلولهاي عصبي ميشود. این عمل به پزشک کمک می کند تا محل درد و طول مدت تسکین بی حسی موضعی را مشخص کند. بیمارانی که بعد از بلوک عصب درد در آنها هیچ تغییری نمی کند کاندیدای مناسبی برای عمل رادیوفرکانسی کمر نیستند. تخریب با فرکانس رادیویی از مزیت هایی از جمله دقت بالا، قابل تکرار و نرخ موفقیت بالا برخوردار است. همچنین این روش قابلیت ارزیابی عصب مبتلا پیش از سوزاندن کامل آن عصب را دارد تا از تخریب عصب های اشتباه جلوگیری شود. به همین علت از ایمنی بالایی برخوردار است.
از آنجا که درد غیرقابل پیش بینی است و می تواند به صورت ماهیانه یا حتی با فواصل طولانی تر ظاهر شود، بیشتر اوقات تشخیص آن دشوار خواهد شد. ابتدا از اشعه ایکس برای تشخیص آسیب مفاصل فاست استفاده می شود. سی تی اسکن قادر به نشان دادن میزان بیشتری از روند پیشرفت مشکلات در مفاصل فاست و سایر ساختارهای مرتبط با کمر خواهد بود. اسکن ام آر آی برای تشخیص این مشکل خاص در ستون فقرات چندان مفید نیست؛ اما هنگام بررسی عوامل احتمالی دخیل در اختلالات مربوط به دیسک بین مهره ای یا درد شکمی بسیار کاربردی است. اگر در ام آر آی مشکلی یافت نشد، ممکن است در ساختارهای نزدیک (دیسک ها و رباط های ستون فقرات) مشکلی وجود داشته باشد. ویدئوی تزریقی (که به آن بلوک مفصل فاست نیز گفته می شود) نیز یکی دیگر از راه های تشخیص است. در این روش حجم کمی از ماده حاجب جهت تصویربرداری با اشعه ایکس همراه با بی حسی موضعی و کورتیزون به مفصل فاست تزریق می شود. تشخیص را می توان با میزان تسکین درد ارزیابی کرد.
برای مشاهده فیلم جراحی لیزری دیسک کمر ، کلیک کنید.
رادیوفرکوئنسی در زنان حامله، افرادی که دچار عفونت با بیماری زمینه ای هستند و کسانی که مبتلا به مشکلات خونریزی دهنده هستند، توصیه نمی شود. پزشک برای اطمینان از اینکه شما کاندید مناسبی برای انجام این روش هستید، آزمایشات و تست های مختلفی را درخواست می کند. علاوه بر اینکه ممنوعیت کاربرد امواج رادیوفرکوئنسی توسط پزشک چک می شود، برای اطمینان از مؤثر بودن این روش، پیش از انجام عمل، آزمایشی به نام بلوک عصبی نیز انجام خواهد شد. در این آزمایش، یک ماده بی حس کننده به نزدیکی محل درد تزریق می شود. بر اساس نتایج این آزمایش، پزشک مشخص می کند که آیا شما کاندید مناسبی برای رادیوفرکوئنسی هستید، یا باید از روش های دیگری برای کنترل درد خود کمک بگیرید.
تخریب با فرکانس رادیویی یک روش بسیار جالب برای کنترل درد است که در آن از دستگاه مخصوصی برای کاهش فعالیت عصب ها در انتقال سیگنال درد، استفاده می شود. یک پروب از طریق سوزن نازک مخصوصی وارد بدن شده و انتقال حرارت به عصب مسئول درد را بر عهده دارد. تخریب با فرکانس رادیویی باعث می شود عصب ها در اثر حرارت ایجاد شده از بین بروند. جالب است بدانید این تکنیک هیچ تأثیری بر عملکرد نرمال آن عصب ها نمی گذارد.
مراقبت های پس از انجام نورولیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در ادامه موارد مهم را برای شما ذکر خواهیم کرد:
میزان بروز عوارض خفیف امواج رادیویی فقط 1درصد است. شاید تا بیش از 2 هفته بعد از عمل درد سوزشی در اندام تحتانی (درد نوریتی) احساس شود. سایر عوارض آن شامل عفونت کبودی و اسپاسم عضلانی می باشد.
کمر درد یکی از مشکلات رایجی است که امروزه با گسترش بیشتر آن روبه رو هستیم و افراد بسیاری را درگیر این عارضه می یابیم.گاهی ممکن است درمان درد کمر با دارو میسر باشد و نیاز به اقدامات درمانی پیچیده تر وجود نداشته باشد. در صورت ابتلا به درد کمر توصیه می شود به پزشک مراجعه نمایید تا بهترین روش درمانی را دریافت کنید.