فتق کشاله ران زمانی رخ می دهد که قسمتی از یک بافت، برای مثال بخشی از روده از یک نقطه ضعیف در عضلات شکم بیرون بزند و به کانال اینگوینال فشار وارد کند. در مردان، طناب اسپرماتیک از داخل کانال اینگوینال عبور می کند، از این رو گاهی به فتق اینگوینال، فتق بیضه نیز گفته می شود. فتق کشاله ران همیشه خطرناک نیست؛ اما به خودی خود بهبود نمی یابد و می تواند منجر به عوارض شدید و خطرناک شود. سونوگرافی برای ارزیابی فتق کشاله ران مناسب است که با استفاده از امواج صوتی انجام می شود. پس از تشخیص فتق توسط سونوگرافی، درمان فتق میبایست هر چه زودتر انجام بگیرد تا از پیشرفت فتق، ایجاد چسبندگی و عوارض احتمالی بعدی و همچنین عارضه خطرناک گیر افتادن فتق و آسیب به روده جلوگیری شود.
برای برخی از فتق های کشاله ران هیچ علتی نمیتوان یافت. برخی از فتق ها ممکن است ناشی از موارد زیر باشند:
عواملی که منجر به توسعه یک فتق کشاله ران میشوند عبارتند از:
فتق کشاله ران ممکن است مستقیم یا غیرمستقیم، گیر افتاده (اینکارسره) یا مختنق (استرانگوله شده) باشد.
فتق کشاله ران غیرمستقیم شایع ترین نوع فتق است. این عارضه اغلب در نوزادهای نارس و به علت بسته نشدن کانال اینگوئینال (کشاله ران) رخ می دهد. با این وجود فتق غیرمستقیم ممکن است در هر سنی رخ بدهد. این نوع فتق بیشتر در مردان دیده می شود.
فتق مستقیم کشاله ران اغلب در بزرگسالان و با بالا رفتن سن رخ می دهد. باور عمومی بر این است که ضعیف شدن عضلات در بزرگسالی منجر به فتق مستقیم کشاله ران می شود. این نوع فتق در مردان بسیار شایع تر است.
فتق کشاله ران گیر افتاده زمانی اتفاق می افتد که بافت در کشاله ران گیر کند. در این شرایط نمی توان بافت بیرون زده را با فشار خارجی سر جای خود برگرداند.
فتق کشاله ران مختنق خطرناک تر از انواع دیگر فتق است. این نوع فتق زمان اتفاق می افتد که جریان خون در قسمت بیرون زده روده قطع می شود.
مطلب پیشنهادی : کاربردهای انواع سونوگرافی
اگر فتق کوچک باشد و مشکلی برای شما ایجاد نکرده باشد پزشک ممکن است درمان انتظاری را انتخاب کند. در کودکان، پزشک ممکن است قبل از جراحی با فشاری ملایم با دست برای کاهش برآمدگی اقدام کند. بزرگ شدن و یا دردناک شدن فتق، معمولاً نیاز به عمل جراحی برای از بین بردن ناراحتی و جلوگیری از عوارض جدی دارد.
دو نوع کلی از عملیات جراحی فتق وجود دارد : جراحی فتق به صورت باز و یا لاپاروسکوپی
در این روش، که ممکن است با بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی انجام شود، جراح یک برش در ناحیه کشاله ران ایجاد و بافت بیرون زده را به شکم برمیگرداند. گاهی برای تقویت نقاط دارای ضعف از مش (بستری مصنوعی جهت افزایش استحکام بافت شکم) استفاده میکند سپس منطقه ضعیف را میدوزد. پس از عمل جراحی، شما را تشویق میکند در اسرع وقت حرکت کنید؛ اما ممکن است چند هفته زمان نیاز داشته باشید تا فعالیت های معمول خود را از سر گیرید.
در این روش با حداقل تهاجم، که نیاز به بیهوشی عمومی دارد، جراح از طریق چند سوراخ کوچک در سطح شکم به داخل شکم دسترسی پیدا میکند و با استفاده از لوله های لاپاروسکوپ جراحی با حداقل تهاجم انجام میشود. افرادی که تحت لاپاروسکوپی قرار میگیرند ممکن است ناراحتی کمتری پس از جراحی دارند و زخم شان سریعتر بهبود می یابد. با این حال، برخی از مطالعات نشان می دهد که در جراحی به روش لاپاروسکوپی احتمال عود بیشتر از روش باز خواهد بود. تبحر جراح در روش لاپاروسکوپی میزان این عارضه را کاهش میدهد. لاپاراسکوپی برای افرادی که دارای فتق دو طرفه هستند و یا نیازمند جراحی مجدد هستند کاربرد دارد.
مطلب پیشنهادی : کاربرد سونوگرافی اسکلتی عضلانی
برای انجام این اسکن بیمار باید بر روی یک تخت دراز کشیده و شکم خود را در معرض دید سونوگرافیست قرار دهد. سونوگرافیست کمی ژل التراسونیک را بر محل مورد نظر ریخته و مبدل کوچک سونوگرافی که دارای فرکانس کمتر، اما عمق نفوذ بیشتری است را بر روی شکم حرکت می دهد تا تصاویری از اندام های داخلی فرد بر روی مانیتور رایانه ظاهر شود.
گاهی اوقات ممکن است از بیمار خواسته شود که در حین انجام سونوگرافی مثانه خود را خالی کند. برای انجام سونوگرافی شکم به تنهایی (بدون سونوگرافی لگن ) نیازی به نوشیدن مایعات نیست و شما باید به مدت حداقل ۸ ساعت (معمولاً ۱۲-۸ ساعت) ناشتا باشید؛ ولی خوردن مایعات ساده مشکلی ایجاد نمی کند.
سونوگرافی را می توان عکسبرداری بدون درد با استفاده از امواج فراصوت تعریف کرد. سونوگرافی به طور کامل روی پوست انجام می شود و به اعضای داخلی بدن نمی رسد.
هزینه با توجه به عواملی مانند نوع بیمه، نوع کالای مصرفی و … تعیین می گردد.
بیوپسی یا نمونه برداری از کبد از جمله خدمات قابل ارائه در رادیولوژی مرکزی اصفهان می باشد. شما می توانید جهت هماهنگی با این مرکز و زرو نوبت با شماره تلفن 32202762-031 تماس حاصل فرمایید.