مفصل لگن یکی از بزرگترین مفاصل بدن انسان است. ساختار مفصل لگن به صورتی است که امکان تحمل وزن و انجام حرکت های مختلف را داشته باشد. پایداری مفصل لگن در نتیجه کپسول، رباط ها، عضله و یک بافت غضروفی به نام لابروم ایجاد می شود. دیسپلازی مفصل ران یک اصطلاح پزشکی است برای حفره مفصل ران که قسمت گرد بالای استخوان ران را به طور کامل نمی پوشاند. این امر باعث می شود كه مفصل را بطور نسبى ياكامل دچار دررفتگى شود.
بیشتر افراد مبتلا به دیسپلازی با این اختلال به دنیا آمده اند. در واقع می توان گفت که یک ناهنجاری در مفصل ران است و در افراد مبتلا به این بیماری، استخوان ران آنطور که باید در لگن قرار نمی گیرد. پزشکان پس از زایمان و در طی ملاقات های بررسی سلامت کودک، او را برای داشتن نشانه هایی از دیسپلازی مفصل ران معاینه می کنند. اگر دیسپلازی مفصل ران دراوایل دوران نوزادی تشخیص داده شود استفاده از بریس معمولاً می تواند او را درمان کند. موارد خفیف تر دیسپلازی ران تا نوجوانی یا جوانی فرد نشانه ای ندارد.
این عارضه ممکن است به غضروف پوشاننده مفصل و همچنین غضروف نرم (لابروم) که قسمت حفره مفصل ران را می پوشاند آسیب بزند که به این پارگی لابروم لگن می گویند. در کودکان بزرگتر و جوانان ممکن است به جراحی نیاز باشد.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح، برای رفع بسیاری از دردها، توانبخشی بیماران و درمان بسیاری از بیماری ها و عوارض ناشی از آنها، از روشهای موثری مانند ، فیزیوتراپی ، طب سوزنی ، اوزون درمانی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی ، ورزش درمانی ، ارتوکین تراپی ، لیزر درمانی پرتوان و ... که همگی غیر جراحی بوده و به صورت سرپایی انجام می شوند، استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
دیسپلازی مادرزادی هیپ به علت دررفتگی مادرزادی مفصل ران رخ می دهد و ممکن است حتی در دوران بزرگسالی تشخیص داده شده که در واقع باقی ماندن دررفتگی مفصل در زمان کودکی است. این عارضه با اختلال در رشد و در نتیجه تکامل و ایجاد یک مفصل ران طبیعی برای کودک همراه است که ممکن است در کودکی حتی علائمی را ایجاد نکند و در بزرگسالی با بروز برخی عوارض تشخیص داده شود. به دلایلی که دقیقاً مشخص نیست در بعضی نوزادان در دوران جنینی مفصل هیپ به درستی تشکیل نشده و سر استخوان ران در درون حفره استابولوم قرار نگرفته است.
در این بیماری مادرزادی سوکت هیپ به طور کامل بخش توپی بالای استخوان ران را پوشش نمی دهد و کم عمق بودن سوکت هیپ علت اصلی آن است، در این وضعیت مفصل هیپ به صورت جزئی یا کامل از محل خود خارج شده و سبب بروز دررفتگی کامل یا نیمه دررفتگی مفصل هیپ (لگن) می شود.دیسپلازی مادرزادی هیپ ممکن است به غضروف های پوشاننده مفصل و غضروف لابروم که حفره مفصل ران را می پوشاند نیز آسیب وارد کند و در نهایت حتی ممکن است سبب تخریب کامل سطح مفصل هیپ شده و فرد را نیازمند جراحی تعویض مفصل کند، به همین تشخیص به موقع این عارضه در دوران کودکی و درمان مناسب آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
دلایل زیادی برای بروز دررفتگی مادرزادی مفصل ران وجود دارد از جمله:
دررفتگی مادرزادی لگن معمولاً بر یک سمت بدن و در بیشتر مواقع بر سمت چپ تأثیر می گذارد. نوزادان در این شرایط هیچ گونه دردی ندارند و علائمی از خود نشان نمی دهند. برای تشخیص این بیماری پزشک علائم زیر را مورد بررسی قرار می دهد:
علائم دررفتگی لگن در بزرگسالی بسته شرایط بدنی، سن بیمار و شدت دررفتگی متغیر است و به طور کلی شامل چنین علائمی می شود:
افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیسپلازی مفصل ران هستند که شرایط زیر را داشته باشند:
در طول ویزیت های پس از تولد، پزشک با حرکت دادن پاهای نوزاد به موقعیت های مختلف، سلامت مفصل ران و احتمال ابتلا به دیسپلازی مفصل ران نوزاد را بررسی می کند. غربالگری ازنظر ابتلای کودک به دررفتگی مادرزادی مفصل ران، باید در عرض 72 ساعت پس از تولد انجام شود. در این غربالگری اگر پزشک به دیسپلازی مفصل ران شک کند، باید در 4 تا 6 هفتگی، سونوگرافی مفصل هیپ برای نوزاد انجام شود. علاوه بر این مورد، نوزادانی که ویژگی های زیر را داشته باشند هم باید در 4 تا 6 هفتگی، سونوگرافی مفصل هیپ را انجام دهند:
درمان دررفتگی مادرزادی مفصل ران به سن کودک بستگی دارد. هدف از درمان قرارگیری مفصل ران در وضعیت مناسب است.
نوزادی که با دررفتگی مفصل ران متولد شده است می تواند با مهار پاولیک با موفقیت درمان شود. این دستگاه در حالی که اسکلت کودک رشد و بالغ می شود، مفصل را در جای خود نگه می دارد. اشعه ایکس بعدی مفصل ران را ردیابی می کند. مهار پالیک در بیش از ۸۵ درصد موارد مؤثر است. بیشتر نوزادان بین شش تا ۱۲ هفته به مهار احتیاج دارند و به نظر نمی رسد با استفاده از آن مضطرب شوند.
در برخی از نوزادان، رباط های اطراف مفصل ران شل است که در بیشتر شرایط، در طی چند ماه اول زندگی اصلاح می شود. تحقیقات نشان داده است که بسته شدن محکم با پاها صاف می تواند منجر به دررفتگی مادرزادی مفصل ران شود. هنگام بستن کودک خود، همیشه به یاد داشته باشید که فضای کافی را در لفافه بگذارید تا پاها آزادانه حرکت کنند. پاهای کودک شما باید بتواند در لگن خم شود و زانوها را از هم جدا کند.
اگر کودکی درزمان شش ماهگی یا سن های بزرگ تر دچار دررفتگی مادرزادی مفصل ران شده باشد، قبل از اینکه مفصل ران در موقعیت مناسب خود قرار گیرد، بیهوشی لازم است. یک عمل جراحی نیز ممکن است لازم باشد. استفاده از لگن پس از جراحی به ثابت ماندن مفصل ران کمک می کند و اشعه ایکس پیشرفت مفصل ران را پیگیری می کند.
درمانی که اغلب استفاده نمی شود، کشش است. کشش از طریق اعمال نیرو برای کشش قسمت های خاصی از بدن در یک جهت خاص وجود دارد. با این کار بافت اطراف کاپوت فموریس نرم می شود و به کاپوت فموریس اجازه می دهد تا در استابولوم حرکت کند. کشش شامل قرقره ها، رشته ها، وزنه ها و یک قاب فلزی است که روی شی یا روی تخت متصل شده است. از کشش اغلب به مدت تقریبی ۱۰ تا ۱۴ روز استفاده می شود. استفاده از یخ در مناطق دردناک به بی حس شدن درد کمک کرده و التهاب را کاهش می دهد.
ورزش منظم، کم یا بدون ضربه مانند شنا، آب درمانی یا تمرین دوچرخه سواری قدرت و دامنه حرکت را بهبود می بخشد. عضلات قوی مانند ضربه گیر عمل خواهند کرد و از ران حمایت بیشتری می کنند. کاهش وزن برای افراد دارای اضافه وزن می تواند به طور قابل توجهی استرس موجود در ران را کاهش دهد و درد را کاهش دهد. از فیزیوتراپی می توان برای افزایش قدرت و انعطاف پذیری در اطراف مفصل استفاده کرد که باعث کاهش درد می شود. همچنین می توان از فیزیوتراپی برای آموزش بهتر تراز كردن بدن و كاهش استرس در مفصل استفاده كرد.
هزینه در رفتگی مفصل لگن، بسته به حاد بودن مشکل، سن، روش درمان، تجربه و تخصص پزشک، پوشش بیمه و نوع بیمارستان یا درمانگاه متفاوت می باشد.
با گذشت زمان، غضروف پوشاننده سوکت استخوان لگن که لبروم نامیده می شود، آسیب می بیند. به این عارضه پارگی لبروم می گویند. با از بین رفتن غضروف، استخوان ها را روی هم می لغزند. همچنین به دلیل فشار تماس بالاتر روی سطح کوچک تر سوکت، احتمال ابتلا به آرتروز در این دسته از بیماران بیشتر می شود.
اگر بیماری دیسپلازی هیپ درمان نشود، می تواند باعث عوارض مزمن و دردناکی شود، ازجمله:
درمان شانه درد با توجه به علت ایجاد آن و همچنین میزان و نوع آسیب دیدگی شانه متفاوت است. متخصصین طب فیزیکی انواع دردهای شانه را بدون جراحی و با بکارگیری روشهای کم تهاجمی مانند فیزیوتراپی شانه بهبود بخشیده و درمان می نماید. شما می توانید برای بهره مندی از این روشها به کلینیک طب فیزیکی و توان بخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان مراجعه نمایید.