سندروم پای بی قرار یک بیماری شایع سیستم عصبی است که مقاومت شدیدی را برای حرکت دادن پاها ایجاد می کند. پزشکان آن را یک اختلال خواب می دانند؛ چراکه معمولاً در حالت استراحت اتفاق می افتد یا در این مواقع بدتر می شود. ممکن است هنگام نشستن های طولانی و یا هنگام دراز کشیدن و خوابیدن ایجاد شود. اگر این سندروم را به حال خود رها کنید و به موقع درمان نشود، احتمالاً با گذشت زمان بدتر شده و کمبود خواب ناشی از آن، مشکلات جدی تری را برای شما ایجاد خواهد کرد.
اختلال سندروم پاهای بی قرار متوسط تا شدید درمان نشده می تواند منجر به کاهش حدود ۲۰ درصدی بهره وری شود و احتمال ابتلا به افسردگی و اضطراب را بالا ببرد. اگر علائم این سندروم خفیف باشد به محض اینکه درمان را شروع کنید، اغلب به راحتی می توانید آن را متوقف کنید.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح، برای رفع بسیاری از دردها، توانبخشی بیماران و درمان بسیاری از بیماری ها و عوارض ناشی از آنها، از روشهای موثری مانند ، فیزیوتراپی ، طب سوزنی ، اوزون درمانی ، PRP ، مگنت درمانی ، شوک ویو درمانی ، تکارتراپی ، ورزش درمانی ، ارتوکین تراپی ، لیزر درمانی پرتوان و ... که همگی غیر جراحی بوده و به صورت سرپایی انجام می شوند، استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
علت بی قراری پاها در این سندروم در بسیاری از موارد ناشناخته است. با این وجود مبتلایان در سنین کم تر از ۴۰ سال معمولاً زمینه ی ارثی و خانوادگی بیماری را دارند. دلیل بی قراری پا می تواند یکی از موارد زیر باشد:
سندرم پای بی قرار یک اختلال نورولوژیک است که با پارستزی (احساسات ناخوشایندی) در برخی اندام (به خصوص پاها) آغاز می شود. فرد مبتلا برای تسکین این احساسات خودآگاه یا ناخودآگاه شروع به تکان دادن پا می کند که یک تسکین موقت ایجاد خواهد کرد. به ندرت این احساسات در دو طرف بدن رخ می دهد و گاهی تنها یک طرف بدن را درگیر می کند و ممکن است روی بازو یا قفسه سینه نیز دیده شود. شدت آن می تواند از ناراحتی خفیف تا تحریک شدید و حتی دردناک متغیر باشد.
این علائم معمولاً طی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پس از بی حرکت ماندن پاها، مخصوصاً در شب آغاز می شود و گاهی خود فرد متوجه حرکت دادن پا و حتی علائم خود نمی شود. گاهی نیز به حدی شدید است که باعث بی خوابی فرد می شود. این علائم در اختلال اولیه، بسیار به کندی پیشرفت می کند. ممکن است سال ها از شروع آن گذشته باشد و فرد هنوز به طور منظم هیچ علامتی نداشته باشد؛ اما در اختلال ثانویه، شدت آن بسیار شدید است و سریع خود را نشان می دهد.
سندرم پاهای بی قرار به دو دسته تقسیم می شود:
هیچ آزمایشی برای تشخیص RLS وجود ندارد؛ ولی معمولاً پزشکان از ۴ معیار اصلی برای تشخیص بیماری استفاده می کنند. این معیارها عبارت اند از:
این ۴ مورد نشانه ای از وجود پاهای بی قرار است که در ادامه ممکن است بررسی نوار مغزی، ضربان قلب و تنفس در زمان خواب برای تشخیص دقیق تر انجام شود و بیمار از نظر ابتلا به بیماری هایی مثل دیابت، کمبود آهن و نارسایی کلیه مورد ارزیابی قرار گیرد.
نشستن یا استراحت از علل اصلی علائم سندرم پای بی قرار هستند. علاوه بر این، برخی از ماده های غذایی می توانند علائم را بدتر کنند، از جمله:
اگرچه سندرم پای بی قرار منجر به سایر بیماری های جدی نمی شود، علائم می توانند برای بیمار آزاردهنده تا ناتوان کننده باشند. بسیاری از افراد مبتلا به سندرم پای بی قرار به سختی می توانند بخوابند یا اینکه به علت شدت علائم از خواب بیدار می شوند. سندرم پای بی قرار شدید می تواند باعث اختلال قابل توجه در کیفیت زندگی شود و می تواند منجر به افسردگی شود.
مصرف روزانه داروها معمولاً فقط برای افرادی که علائم سندرم پاهای بی قرار را حداقل سه شب در هفته دارند یا در غیر این صورت، به تشخیص پزشک برایشان لازم است توصیه می شود. داروهایی که برای درمان سندرم پاهای بی قرار اولیه استفاده می شوند، بیماری را درمان نمی کنند بلکه فقط علائم را تسکین می دهند. برای افرادی که علائم سندرم پاهای بی قرار گاهی رخ می دهد، مصرف داروهای تجویز شده فقط در صورت بروز علائم توصیه می شود. پزشک شما بهترین برنامه درمانی را با توجه به علائم و شرایط برای شما تجویز می کند. بهترین دارو جهت درمان این سندرم، داروهایی مانند روپیرینول، پرامیپیکسول، پری گابالین، گاباپنتین است که بسته به بیمار نوع دارو انتخاب می شود.
درمان سندرم پای بی قرار ثانویه(RLS ناشی از یک مشکل پزشکی دیگر) شامل درمان بیماری اصلی است. درست است که برای سندرم پای بی قرار هیچ درمانی وجود ندارد؛ اما روش های درمانی می توانند به کنترل علائم کمک کنند تا زندگی با کیفیت تر و خواب بهتری داشته باشید. هرگونه بیماری زمینه ای مانند کم خونی، دیابت، کمبودهای تغذیه ای، مشکلات کلیوی، بیماری تیروئید، واریس یا بیماری پارکینسون باید درمان شود. مکمل های غذایی برای اصلاح کمبود ویتامین یا مواد معدنی ممکن است توصیه شود. برای برخی از افراد، این روش های درمانی تمام مواردی است که برای بهبود علائم سندرم پای بی قرار لازم است.
در تحقیقی در سال ۲۰۱۸ پزشکی با روش های اصلاح شده طب سوزنی آزمایشی انجام داد و در نتیجه آزمایش ها مشخص شد تزریقات در نقاط مخصوص و مشخصی، تسکین فوری علائم حسی و علائم حرکتی سندروم پاهای بی قرار را ایجاد می کند. تزریق می تواند یک درمان جایگزین امیدوار کننده و ایمن برای دارودرمانی در بیماران مبتلا به RLS باشد. در سال های اخیر تعداد بیشتری از مطالعات برای حمایت از اثربخشی طب سوزنی برای سندرم پای بی قرار منتشر شده است. محققان با روش های اصلاح شده طب سوزنی، تکنیک های آن را ساده می کنند.
شما با چند روش ساده در خانه می توانید علائم سندروم پای بی قرار را بهبود بخشید. درمان های خانگی اگرچه به طور کامل علائم را از بین نمی برند؛ اما می توانند به کاهش آنها کمک کنند. یافتن راه حل هایی که بیشترین کمک را به شما می کنند ممکن است نیاز به آزمایش و خطا داشته باشد.
یکی از مراکز حرفه ای و تخصصی فیزیوتراپی در اصفهان ، کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان است. شما می توانید برای انجام فیزیوتراپی در نواحی مختلف بدن به این مرکز مراجعه نمایید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.