در بارداری طبیعی یکی از تخمدان ها، تخمکی درون لوله ی فالوپ (لوله متصل کننده ی تخمدان به رحم) آزاد می کند که در صورت لقاح تخمک با اسپرم سلول تخم یا زیگوت ایجاد می شود. سپس سلول تخم به سمت رحم حرکت می کند تا به مدت 9 ماه در داخل رحم مراحل رشد و تکامل خود را طی کند. اگر سلول تخم لقاح یافته در خارج از جدار داخلی رحم (مانند لوله های فالوپ، تخمدان، گردن رحم و حفره ی شکمی) مستقر شود و رشد نماید، حاملگی خارج از رحم اتفاق می افتد. علی رغم وجود فاکتورهای مختلف مؤثر بر بارداری خارج رحمی، این اتفاق می تواند برای هر فردی روی دهد. از طرفی، به علت خطرناک بودن آن تشخیص اولیه ی علائم بارداری خارج از رحم و درمان آن اهمیت زیادی دارد. پس از لقاح، سلول تخم لقاح یافته از طریق یکی از لوله های رحم یا فالوپ به داخل رحم منتقل می شود. اگر لوله های فالوپ صدمه دیده باشند یا انسدادی در آنها وجود داشته باشد، سلول تخم لقاح یافته یا زیگوت نمی تواند وارد داخل رحم شده و در همان لوله رحمی رشد می کند. پزشک برای تشخیص بارداری خارج رحم، سونوگرافی لوله های فالوپ و رحم را تجویز می کند. اگر فرد در هفته ششم بارداری باشد و آزمایش خون، نشان دهنده ی بارداری است و همین طور در سونوگرافی عادی، جنین یا ساک حاملگی در رحم مشاهده نشود، می تواند به معنی حاملگی خارج رحم باشد. با مشاهده ی جنین توسط سونوگرافی در لوله ی فالوپ، بارداری خارج رحمی تشخیص داده می شود.
بیشتر ناهنجاری های مادرزادی و اغلب اختلالات ژنتیکی از طریق این آزمایش ها قابل شناسایی هستند . به این مجموعه از آزمایش ها و سونوگرافی ها ، غربالگری بارداری یا غربالگری جنین گفته می شود . انواع سونوگرافی های بارداری از جمله سونوگرافی آنومالی (اسکن ناهنجاری های جنین) و سونوگرافی NT (ناهنجاری کروموزمی و ژنتیکی جنین) را با مراجعه به رادیولوژی مرکزی اصفهان، با دقیق ترین نتایج انجام دهید.
علت بارداری خارج از رحم همیشه مشخص نیست. برخی از مواردی که می تواند موجب بارداری خارج از رحم شوند عبارت اند از :
پزشک برای آزمایش بارداری آزمایش خون گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) را انجام می دهد. سطح این هورمون در دوران بارداری افزایش می یابد. این آزمایش خون ممکن است هر چند روز تکرار شود تا زمانی که آزمایش سونوگرافی بارداری خارج رحمی را تأیید یا رد کند . علائم بارداری خارج رحمی معمولاً در هفته های 6 و 7 حاملگی مشخص می شود.
حاملگی خارج از رحم می تواند باعث باز شدن لوله فالوپ شما شود. اگر درمانی در این خصوص صورت نپذیرد و یا شما علائمی را احساس نکنید، پارگی لوله می تواند منجر به خونریزی رحم شده و ممکن است باعث سقط جنین گردد. همچنین شدت خونریزی می تواند حیات شما را تهدید نماید.
جزئیات دقیق چگونگی انجام سونوگرافی در موارد اندکی با هم تفاوت دارد؛ اما معمولاً سونوگرافی طبق مراحل یکسانی انجام می شود. دو نوع از سونوگرافی در طی دوران بارداری انجام می شود:
سونوگرافی شکمی (Abdomen) از روی شکم انجام می شود. برای بهتر شدن کیفیت تصاویر از مقداری ژل مخصوص سونوگرافی در سطح پوست استفاده می شود.
در این نوع از سونوگرافی از یک مبدل فراصوت کوچک تر استفاده می شود. این مبدل وارد واژن شده و بعد از آن تصویری دقیق تر و واضح تر از فضای داخلی به دست می آید. معمولاً سونوگرافی واژینال در اوایل بارداری انجام می شود. موقعیت دهانه رحم در این روش مورد ارزیابی قرار می گیرد، هم در قسمت خلفی (رو به دنبالچه) و هم در جلو.
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی ، سونوگرافی و ماموگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرهای کشورمان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.