یکی از اولین نشانه های بارداری در سونوگرافی ساک حاملگی است که جنین را احاطه کرده و حاوی مایع آمنیوتیک است. ساک حاملگی در رحم بوده و در سونوگرافی به صورت یک غشای سفید در اطراف یک جسم مرکزی دیده می شود. در یک چرخه طبیعی بارداری ساک حاملگی در حدود هفته پنجم تا هفتم پس از آخرین چرخه قاعدگی شکل گرفته و بنابراین معمولاً بین هفته های 3 و ۵ بارداری با استفاده از سونوگرافی واژینال قابل مشاهده است. سونوگرافی واژینال نسبت به سونوگرافی شکمی حساسیت بیشتری داشته و تصاویر واضح تری در اختیار قرار می دهد. سونوگرافی یکی از آزمایش های دوران بارداری و یک روش معمول و به طور کلی بی خطر است که در آن از امواج صوتی با فرکانس بالایی استفاده می کند که از بدن شما و جنین عبور می کند تا تصویری ایجاد کند. این تصاویر روی مانیتور نمایش داده می شود که به پزشک اجازه می دهد تا جنین را در داخل رحم خود ببینید.
سونوگرافی واژینال در بارداری یک روش ایمن و غیرتهاجمی است که از طریق وارد کردن پروب به داخل واژن، تصاویری دقیق از رحم و جنین ارائه می دهد. این روش به ویژه در اوایل بارداری، یعنی از هفته های چهارم تا هفتم، برای تشخیص زودهنگام بارداری، مشاهده ساک حاملگی، کیسه زرده و ضربان قلب جنین استفاده می شود. سونوگرافی واژینال به دلیل دقت بالا و نزدیکی پروب به رحم، برای ارزیابی سلامت بارداری، تشخیص مشکلاتی مانند بارداری خارج رحمی و تعیین سن جنین بسیار مفید است.
برای سونوگرافی باید روی تخت به پشت دراز بکشید و زانوها را به طرف شکم خم کنید و پا را روی جای پای تعبیه شده روی تخت قرار دهید. پزشک پوششی محافظ را روی پروب می کشد و با ژل مخصوص سونوگرافی روی آن را می پوشاند و آن را وارد واژن می کند. اگر نسبت به مواد لاتکس حساسیت دارید، پزشک را در جریان قرار دهید تا از پروب های غیر لاتکس استفاده شود. با ورود مبدل به داخل بدن، امواج صوتی از اندامهای داخلی عبور کرده و تصاویر داخل لگن بر روی صفحه نمایش، نمایان می گردد. سپس پزشک، مبدل را به آرامی می چرخاند تا تصویر جامعی از اندامهای بدن بدست آید.
جنین معمولاً در سونوگرافی واژینال از حدود هفته پنجم تا ششم بارداری قابل مشاهده است. در این زمان، پزشک ممکن است ساک حاملگی و گاهی کیسه زرده را تشخیص دهد که نشان دهنده بارداری داخل رحمی است. تا هفته ششم یا هفتم، ضربان قلب جنین نیز ممکن است با سونوگرافی واژینال دیده شود. این نوع سونوگرافی به دلیل نزدیکی پروب به رحم، تصاویر دقیقی از مراحل اولیه رشد جنین ارائه می دهد و به تشخیص زودهنگام بارداری کمک می کند.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: آخرین سونوگرافی بارداری
برای انجام سونوگرافی واژینال به آمادگی خاصی نیاز نیست. معمولاً بیمار پس از ورود به اتاق سونوگرافی، لباس پایین تنه خود را در می آورد و روپوش مخصوص سونوگرافی را می پوشد. سونوگرافی داخل رحم ممکن است با مثانه پر یا خالی انجام گیرد. این موضوع به دستورالعمل پزشک معالج بستگی دارد؛ اما معمولاً آزمون تصویربرداری داخل واژن با مثانه خالی انجام می گیرد. در صورتی که بیمار در دوره قاعدگی یا لکه بینی قرار دارد و از تامپون یا نوار بهداشتی استفاده میکند، باید قبل از انجام سونوگرافی واژینال آنها را بردارد.
از آنجا که سونوگرافی واژینال جهت بررسی اندام های داخل لگن انجام می شود، هزینه سونوگرافی واژینال تحت پوشش بیمه است. هزینه سونوگرافی واژینال مطابق با مصوبات وزارت بهداشت می باشد؛ اما به دلیل تفاوت در دستگاه های سونوگرافی در مراکز مختلف، این هزینه دقیق نیست.
بعضی از خانمهای باردار در مورد عوارض سونوگرافی واژینال در بارداری نگرانی دارند و بر این تصور هستند که ممکن است سونوگرافی از راه واژن به جنین آسیب زده و دچار سقط جنین شوند. پروب سونوگرافی فقط وارد واژن می شود و به جنین که در داخل رحم قرار دارد هیچ تماس و برخورد ی ندارد و خانمهای باردار می توانند با اطمینان خاطر به پزشک خود اجازه استفاده از سونوگرافی واژینال را بدهند. انجام سونوگرافی واژینال باعث خونریزی و عفونت نشده و حتی در صورت ایجاد لکه بینی، نیز جای نگرانی نیست.
اگر به دنبال تشخیص دقیق و سریع برای حفظ سلامت خود هستید، خدمات تخصصی ماموگرافی ، بیوپسی پستان ، الاستوگرافی ، فیبرو اسکن کبدی و سونوگرافی پوست را با اطمینان به ما بسپارید.