آرنج یک مفصل پیچیده است که برای کشیدن، هول دادن و چرخاندن ساعد مورد استفاده قرار می گیرد. درد آرنج معمولاً به علت آسیب دیدگی یا گرفتگی عضلات، استخوان ها یا تاندون های آرنج به وجود می آید. اگرچه درد آرنج یک اختلال جدی در نظر گرفته نمی شود می تواند زندگی بیمار را تحت تأثیر قرار دهد؛ زیرا همه افراد برای انجام امور روزمره خود از آرنج استفاده می کنند.
برخی از بیماری ها و اختلالات آرنج می تواند باعث بروز درد آرنج شود. برنامه درمان درد آرنج با توجه به علت درد و تاندون ها یا مفاصلی که درگیر شده اند طراحی و انتخاب می شود.
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، از روشهای غیر جراحی موثری مانند طب سوزنی و فیزیوتراپی برای رفع درد آرنج استفاده می شود. لطفا جهت ارتباط با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
آرتروز یا ساییدگی مفصل آرنج می تواند از علل دردهای مزمن آرنج باشد. بد جوش خوردن شکستگی های آرنج و یا آسیب مزمن بافت های آن به دنبال ضربات وارده می تواند در دراز مدت موجب ساییدگی و آرتروز مفصل آرنج و درد آرنج شود.
آرنج منشأ بسیاری از عضلات ساعد است. تاندون اکثر عضلات ساعد به سمت داخلی و یا خارجی آرنج می چسبند. عضلات اکستانسور یا بازکننده ساعد به قسمت خارجی و عضلات خم کننده یا فلکسور ساعد به سطح داخلی آرنج اتصال میابند. گاهی اوقات تاندون این عضلات در محل اتصال به استخوان های آرنج دردناک می شود. درد در محل اتصال عضلات اکستانسور یا بازکننده به سطح خارجی آرنج را تنیس البو Tennis elbow یا آرنج تنیس بازان و درد در محل اتصال عضلات خم کننده یا فلکسور به سطح داخلی آرنج را گلف البو Golf elbow یا آرنج گلف بازان می گویند.
در پشت استخوان آرنج و بین آن و پوست، کیسه بافتی ظریفی وجود دارد که به آن بورس اوله کرانون می گویند. التهاب و تورم این بورس می تواند موجب بورسیت اولکرانون و بروز درد پشت آرنج شود.
این سندرم بیماری است که به علت تحت فشار قرار گرفتن عصب اولنار در حین عبور از آرنج ایجاد می شود. این بیماری می تواند موجب درد در قسمت داخلی آرنج و احساس گزگز و بیحسی در انگشت کوچک دست شود.
در سندروم تونل رادیال عصب رادیال در حین عبور از آرنج در بین عضلات آن تحت فشار قرار می گیرد. این بیماری می تواند موجب درد در سطح خارجی آرنج و ضعف عضلانی ساعد شود.
عفونت های مفصل آرنج و یا بافت های اطراف آن، تومورهای آرنج و بعضی از بیماری های روماتیسمی می توانند موجب درد آرنج شوند
شکستگی های آرنج، دررفتگی های آرنج و پارگی عضله دوسر بازویی در آرنج هم می توانند موجب درد آرنج شوند. گاهی اوقات نیز بیماری هایی که منشأ آنها در ناحیه گردن است (مانند آرتروز گردن و یا هرنی دیسک بین مهره ای گردن ) می تواند موجب درد آرنج شود.
التهاب و حساسیت قسمت خارجی استخوان آرنج
تشخیص درد آرنج عموماً به صورت بالینی، یعنی فقط با ارزیابی سابقه پزشکی شخص و معاینه انجام می شود. با این حال، گاهی اوقات، عکسبرداری از جمله رادیوگرافی برای رد تشخیص شکستگی مورد نیاز است.
پزشک قبل از معاینه آرنج، در مورد زمان شروع درد آرنج، نوع و دفعات ورزش یا فعالیت های شغلی که انجام می دهید و اینکه آیا اخیراً زمین خورده اید یا ضربه دیده اید، سوال می کند. همچنین او از شما می پرسد که آیا علاوه بر درد، علائم دیگری مانند بی حسی یا گزگز (که نشان دهنده درگیری عصب است)، تورم (که نشان دهنده التهاب است) یا تب (که نشان دهنده عفونت احتمالی است) نیز دارید یا خیر.
در طول معاینه فیزیکی، پزشک ابتدا آرنج، بازو و ساعد را از نظر کبودی، تورم، قرمزی و یا تغییر شکل بررسی می کند. او همچنین استخوان ها، عضلات و تاندون های ساعد و آرنج را فشار داده و آنها را حرکت می دهد تا حساسیت و دامنه حرکت را ارزیابی کند. پزشک علاوه بر معاینه کامل اسکلتی-عضلانی، اعصاب دست را به صورت مختصر برای بررسی اختلالات حسی و ضعف عضلانی معاینه می کند.
برای تأیید یا پشتیبانی از تشخیص درد آرنج ممکن است نیاز به تصویربرداری های گوناگونی باشد. مثلاً برای تشخیص شکستگی یا دررفتگی آرنج باید رادیوگرافی انجام داده شود، در حالی که ممکن است برای بررسی بهتر تاندون عضله دوسر خصوصاً اگر در مورد پارگی تاندون تردیدی وجود داشته باشد، ام آر آی توصیه شود.
استراحت دادن به دست و بالا نگه داشتنان تا آنجایی که ممکن است (سعی کنید بر روی یک بالش قرار دهید)، می تواند در کاهش تورم و درد مؤثر باشد.
پلاکت های خون فاکتورهای رشد و ترمیمی را به سمت خود جذب می کنند، بنابراین تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به رباط، تاندون و مفصل آرنج می تواند ترمیم بافت ها را شتاب بخشد. همچنین تزریق پی آر پی قدرت بافت های همبند را افزایش داده و درد بیمار را تسکین می دهد.
پزشک ممکن است پیشنهاد کند که بیمار تزریق استروئیدیبرای تسکین درد آرنج داشته باشد. درد می تواند چند ساعت پس از آن بدتر شود و گاهی اوقات ممکن است شدید باشد و تا 48 ساعت طول بکشد؛ اما اکثر افراد پس از آن بهبود می یابند. اگر درد ادامه یابد، بیمار ممکن است به تزریق دوم نیاز داشته باشد.
فیزیوتراپی راه درمانی برای درد آرنج است و ممکن است برای کمک به ایجاد قدرت در آرنج بیمار و جلوگیری از بازگشت این وضعیت مفید باشد. پزشک به بیمار کمک خواهد کرد تا انعطاف پذیری در آرنج خود را از طریق ورزش حفظ کند یا دوباره به دست آورد. بیمار باید حداقل یک بار در روز آرنج خود را بکشد و تمرینات دامنه حرکتی کلی برای جلوگیری از انقباض انجام دهد.
اوزون تراپی یکی از جدید ترین شیوه هایی است که در درمان درد و التهاب مفاصل بدن هم چون ارنج به کار می رود. تزریق اوزون سبب رسیدن مقدار زیادی اکسیژن به آرنج شده و علاوه بر ترمیم بافت آسیب دیده باعث فعال سازی سلول های بنیادی در آرنج می گردد.
هر نوع ماساژی می تواند برای درمان درد آرنج استفاده شود. ماساژ در بهبود گردش خون و افزایش آرامش مؤثر است که در اثر انتشار سروتونین به عنوان یک قاتل طبیعی درد و تقویت کننده خلق و خوی عمل می کند. پزشک می تواند به طور خاص بر روی ناحیه دردناك تمركز كند که به تسکین درد و همچنین ارتقاء انعطاف پذیری و كاهش درد عضلانی كمك می كند.
درمان با لیزر توان بالا برای درد آرنج تنیس بازان ثابت کرده است که بسیار مؤثر است؛ اما مهم تر از همه، عدم وجود عوارض جانبی مد نظر است.
به محض اینکه درد شروع به کاهش کرد، ورزش های ملایم را شروع کنید. تمرینات ساده می توانند به بازیابی دامنه حرکتی شما، حفظ قدرت و کاهش سفتی کمک کنند.
تزریق اپیدورال استروئید که شامل تزریق مستقیم بی حسی موضعی و داروی استروئیدی به فضای اپیدورال نخاع و ریشه های عصبی است؛ توسط دکتر سلمان فلاح در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی انجام می شود. لطفا جهت ارتباط با کلینیک طب فیزیکی دکتر فلاح ازطریق تماس با شماره تلفن 03191011414 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ، با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.