درمان درد شانه با فیزیوتراپی
دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.irآدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021
شانه یکی از مفاصل بسیار پیچیده و بسیار پر تحرک بدن است . به همین دلیل یکی از نقاطی است که بسیار زیاد درگیر مشکلات مختلف می شود . بسیاری از بیماری های شانه در صورت رسیدگی سریع ، با فیزیوتراپی شانه و ورزش های اصلاحی قابل درمان است . در صورت وخیم بودن مشکل و یا رسیدگی نامناسب به مشکلات کوچک ، درمان با جراحی شانه همراه خواهد بود . در این مقاله به بررسی درمان درد شانه با فیزیوتراپی می پردازیم .
برخی از اختلالاتی که با فیزیوتراپی بهبود و درمان پیدا می کنند شامل موارد زیر می باشند :
- تاندونیت شانه : به معنی التهاب تاندون های روتاتور کاف بوده و ممکن است در اثر فعالیت های تکراری که در بالای سر انجام می شوند ایجاد شود . تاندون های ملتهب شده ، ممکن است در بین استخوان های کتف گیر افتاده و باعث پاره شدن روتاتور کاف شوند .
- بورسیت : بورس حاوی کیسه های کوچکی از مایعات است که باعث روان شدن حرکت مفصل شانه می شوند . اگر بورس تحریک شده یا ملتهب شود ، فرد دچار بورسیت شده است .
- بی ثباتی و دررفتگی شانه : زمانی اتفاق می افتد که عضلات و رباط های شانه ، در اثر فعالیت های ورزشی ، زمین خوردن بر روی دست باز و یا پیچ خوردگی شدید ، بیش ازحد تحمل خود کشیده شده و یا پاره شوند .
- شانه ی منجمد یا کپسولیت چسبنده : عارضه ای است که در طی آن فرد نمی تواند شانه اش را حرکت دهد . در طی این عارضه ، کپسول شانه ضخیم و سفت شده و همچنین ممکن است مایع سینوویال در درون مفصل کمتر از حالت عادی وجود داشته باشد .
- گیر افتادگی شانه : گیر افتادگی شانه زمانی ممکن است اتفاق بیفتد که قسمت بالای کتف هر بار که از بدن دور می شود ، فشار زیادی به بافت نرم زیرین در بازو وارد کند . در این حالت زمانی که بازو بالا برده می شود ، کتف با تاندون ها و بورس اصطکاک پیدا می کند . گیر افتادگی شانه در صورتی که درمان نشود ، ممکن است منجر به بورسیت و یا تاندونیت شانه شود .
اولین گام برای فیزیوتراپی شانه ارزیابی و معاینه شانه می باشد . این ارزیابی با یک معاینه و مشاهده کلی شانه و حرکات آن از تمام زوایا آغاز می شود ، با انجام این کار فیزیوتراپیست می تواند موقعیت شانه و کتف بیمار را بررسی کند . از بیمار خواسته می شود تا حرکات فعالی را انجام دهد و در همین حین فیزیوتراپیست تمامی الگو های حرکتی سه گانه شانه و هر نوع دردی که منجر به کاهش حرکت در این الگو ها می شود را بررسی خواهد کرد . پس از این مرحله بررسی قدرت شانه و میزان روان بودن مفصل شانه صورت می گیرد . پس از اتمام معاینه و ارزیابی نتایج ، فیزیوتراپیست مشکل بیمار را تشخیص می دهد و برنامه درمانی اختصاصی بیمار را تنظیم می کند .
روش های مختلفی برای درمان درد و اختلالات شانه در فیزیو تراپی به کار برده می شود . در ادامه به معرفی برخی از این روش ها می پردازیم :
- گرما درمانی یا سرما درمانی : استفاده از بسته های حرارتی یا گرمایشی بر روی شانه می تواند باعث تسکین سفتی و تنش در عضلات شود .
- همچنین می توانید کمپرس سرد را روی کتف و شانه خود قرار دهید تا تورم و بی حسی درد را کاهش دهد . می توانید هر بار ۵ مرتبه در روز ، کیسه یخ را روی شانه خود قرار دهید .
- لیزر تراپی : لیزر تراپی روش درمانی جدیدی در حیطه درمان های فیزیوتراپی است که با کمک انرژی حاصل از نور لیزر انجام می شود . استفاده از لیزر باعث شکل گیری زنجیره بیولوژیکی می شود که منتهی به افزایش متابولیسم سلولی و کاهش درد و التهاب می گردد . لیزر درمانی برخلاف دارو ها می تواند بدون عوارض جانبی نامطلوب موجب کاهش درد شود . همچنین لیزر درمانی موجب تسکین طولانی مدت درد می شود . با وجود اینکه بسته به شدت بیماری ممکن است تعداد درمان های مورد نیاز متفاوت باشند اما بسیاری از بیماران اغلب بعد از تنها ۲ جلسه لیزر تراپی می توانند تسکین طولانی درد را در خود احساس کنند .
- ماساژ درمانی : اشکال خاصی از ماساژ درمانی نیز می تواند به تسکین درد کتف و شانه کمک کند . در حالی که انواع ماساژ می تواند تا حدی به درد شانه کمک کند ، اما به طور معمول ماساژ بافت عمیق و سوئدی بهترین گزینه برای تسکین درد کتف و شانه هستند . در طول ماساژ درمانی ، درمانگر شما از فشار عمقی انگشت و ضربه های آهسته برای از بین بردن تنش در شانه شما استفاده می کند .
- حرکات ورزشی : تمرینات ورزشی متناسب با شرایط هر بیمار برنامه ریزی می شود . هر تمرین ورزش کتف را به طور منظم ۱ تا ۲ بار در روز انجام دهید و جهت بهتر انجام دادن تمرین ها ، قبل از شروع دوش آب گرم بگیرید . احساس کشش یا درد خفیف در طول انجام ورزش تقویت عضلات شانه طبیعی است ، اما چنانچه درد شدید بود یا بیشتر از ۳۰ دقیقه طول کشید ، انجام تمرین توصیه نمی شود . تمرین ها را به یک باره قطع نکنید ، بلکه به تدریج تعداد دفعات انجام تمرین ها را کاهش و وقفه بین دو نوبت را افزایش دهید .
هزینه هر جلسه فیزیوتراپی شانه به عوامل متعددی بستگی دارد ، در هزینه و قیمت فیزیوتراپی ممکن خدمات مختلفی برای درمان بیمار صورت گیرد تعرفه های اولیه قیمت گذاری هر کدام از خدمات فیزیوتراپی شانه از سوی وزارت بهداشت تعیین و به مراکز و کلینیک های فیزیوتراپی ابلاغ می شود. لذا بر این اساس قیمت گذاری هر کدام از خدمات که برای فیزیوتراپی شانه انجام می شود؛ مطابق با تعرفه تعیین شده می باشد. لازم به ذکر است چنانچه پزشک متخصص تشخیص دهد یکی از اعضای تحتانی شانه نیز نیاز به درمان فیزیوتراپی دارد؛ هزینه آن عضو نیز به صورت جداگانه محاسبه خواهد شد.
نسخه اصلی مطلب
درمان درد شانه با فیزیوتراپی را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید