لیکن پلان یک بیماری التهابی پوستی است. این بیماری با بثورات خارش دار و غیر عفونی روی بازوها و پاها مشخص می شود. از برجستگی های کوچک و چند طرفه، به رنگ صورتی یا بنفش تشکیل شده است. لیکن پلان نوعی اختلال خود ایمنی با واسطه سلول T است. در این بیماری سلولهای التهابی به یک پروتئین ناشناخته در داخل پوست و کراتینوسیتهای مخاطی حمله می کنند. این بیماری ممکن است در سایر بیماری های تغییر یافته سیستم ایمنی مانند ویتیلیگو (پیسی)، درماتومیوزیت، اسکلروز لیکن دیده شود و به طور معمول در افراد بالای 30 سال رخ می دهد. این مشکل از فردی به فرد دیگر از طریق لمس منطقه درگیر انتقال پیدا نمی کند و مسری نیست.
علت بیماری نوعی اختلال در سیستم ایمنی بدن است که منشأ ژنتیکی دارد و موجب میشود نوعی هورمون یا ماده مخصوص در خون و پوست آزاد شده و یک فعالیت غیرطبیعی را در پوست و سایر نواحی ذکر شده از بدن آغاز کند که موجب خارش و بروز ضایعات کوچک برجسته میشود.
در تشدید یافتن و حتی آغاز این بیماری گاهی عوامل زیر دخیل هستند:
برخی از رایج ترین علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
شایعترین شکل بیماری است که در آن پاپول ها روی سطوح فلکسور مچ دست ها و ساعدها، مچ پاها و ناحیه کمر تشکیل می شوند.
ضایعات پوستی که پایدار باقی می مانند ضخیم تر می شوند و به رنگ قرمز تیره در می آیند. این ضایعات اکثراً روی ساق پاها تشکیل می شوند. پاپول ها با الگوهای متفاوتی تجمع پیدا می کنند و وزیکول ها یا تاول هایی ممکن است ایجاد شوند. تغییر رنگ پایدار قهوه ای پس از بهبود ضایعات باقی می ماند. ممکن است در نوع هایپرتروفیک، کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC) ایجاد شود.
شایعترین شکل بیماری مخاطی، نوع غیراروزیو (سایشی) همراه با الگوی سفید تور مانند است. این نوع بیماری ممکن است سایشی یا اروزیو شده که به شدت دردناک است. ضایعات دهانی معمولاً مخاط گونه و کناره های طرفی زبان را درگیر می کنند. این ضایعات ممکن است گسترش پیدا کنند و قسمت مخاطی لب را درگیر نمایند؛ ولی به ندرت از حاشیه قرمز لب (ورمیلیون) فراتر می روند.
به طور کلی لیکن پلان پوستی یک بیماری خطرناک یا کشنده نیست. معمولاً به مرور زمان خود به خود از بین می رود؛ اما می تواند برای مدت طولانی باقی بماند و سال ها طول بکشد. این مورد برای هر فرد متفاوت است. وجود ضایعات پوستی ناشی از این بیماری نیز ثابت نیست و ممکن است به مرور زمان خود به خود یا با روش هایی مانند اپیلاسیون از بین برود.
لیکن پلان می تواند هر فرد در هر سن و نژادی را تحت تأثیر قرار دهد. با این حال، احتمال بروز این بیماری در بین موارد زیر شایعتر است:
معمولاً با بروز برجستگی های ناشی از بیماری لیکن پلان لازم است به پزشک مراجعه کرد. اغلب با معاینه فیزیکی ابتلا به این بیماری تشخیص داده خواهد شد. در برخی از موارد لازم است آزمایشاتی نیز برای تشخیص دقیق تر انجام شود.
این آزمایش با نمونه برداری از پوست انجام می شود که بررسی های لازم برای واکنش های آلرژیکی تست خواهد شد. در صورتی که پزشک مشکوک به عفونت در نتایج آزمایش پوست باشد، آزمایشاتی برای تشخیص ابتلا به هپاتیت C را نیز توصیه خواهد کرد.
شما می تواند برای دریافت پاسخ سوالات خود در زمینه انواع بیماریها و مشکلات پوست و مو از جمله بیماری لیکن پلان، از خانم دکتر هما فاتحی به لینک سوالات کاربران مراجعه نمایید و جهت مراجعه حضوری به مطب دکتر فاتحی از طریق تماس با شماره تلفن 32245018 - 031 اقدام فرمایید.
در فرم دهانی این بیماری، در صورت شدید بودن علائم، پزشک قرص های استروئیدی یا دهان شویه را تجویز می کند.
در مواردی که برجستگی ها و بثورات پوستی بدون هیچ دلیل مشخصی مانند واکنش های آلرژیکی، در قسمت های مختلف پوست بروز داده شوند لازم است برای بررسی دقیق به پزشک مراجعه کرد. حتی در مواردی که بیماری لیکن پلان در قسمت هایی از جمله دستگاه تناسلی، پوست سر، ناخن ها و یا اطراف دهان را به خود درگیر کند، باید به پزشک مراجعه کرد؛ زیرا برخی از بیماری های پوستی در نواحی مخاطی ممکن است ضایعات پوستی و ناراحتی های متعدد خطرناکی را در پی داشته باشد.
برای پیشگیری از تشدید عوارض این بیماری پوستی می توان اقداماتی را انجام داد. حتی این موارد می توانند به پیشرفت در روند بهبود نیز کمک شایانی برسانند:
در صورتیکه تمایل به لیزر موی زائد در اصفهان داشته باشید، کلینیک پوست و موی دکتر هما فاتحی با مجموعه ای از دستگاههای لیزر موی زائد از جمله لیزر الکساندرایت در خدمت شما عزیزان خواهد بود. جهت لیزر موی زائد دراصفهان با تلفن 03132245018 یا موبایل 09135116500 تماس حاصل فرمایید.