در سونوگرافی معمولی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر از ساختا راعضای داخل بدن استفاده می شود؛ اما نمی تواند جریان خون را نشان دهد. در سونوگرافی داپلر با اندازه گیری امواج صوتی که از اجسام در حال حرکت مانند سلولهای قرمز خون منعکس می شوند تصویربرداری صورت می گیرد. سونوگرافی داپلر نوعی از سونوگرافی است که با استفاده از اثر داپلر تصاویری از حرکت بافت ها و مایعات در بدن (معمولاً خون) فراهم آورده و سرعت نسبی آنها را نسبت به مبدل فراصوت نیز به دست می آورد. در سونوگرافی داپلر با محاسبه شیفت فرکانسی ایجاد شده در اکوی دریافتی از نمونه توسط مبدل فراصوت، سرعت و جهت حرکت خون یا بافت متحرک اندازه گیری می شود. به طور مثال می توان سرعت و جهت حرکت جریان خون درون سرخرگ یا جریان خون خروجی از دریچه های قلب را تعیین کرد. تصویر رنگی داپلر معمولاً با تصویر معمول دوبعدی و سیاه و سفید سونوگرافی (Brightness mode) ترکیب می شود و تصویر سونوگرافی داپلکس را ایجاد می کند که تصویر آناتومی محل مورد بررسی را نیز به صورت همزمان نشان می دهد. سونوگرافی داپلر داپلکس از روش اولتراسوند استاندارد برای تولید تصویر از رگ های خونی و بافت های اطراف آن استفاده می کند. همچنین کامپیوتر، اصوات داپلر را به تصاویر تبدیل می کند و از سرعت و جهت جریان خون درون رگ ها، به پزشک اطلاعات مناسبی را ارائه می دهد.
این سونوگرافی به پزشکان در تشخیص بیماریهایی که می تواند جریان خون شما را کاهش، افزایش یا مسدود کند، کمک کننده می باشد. در زیر به تفکیک، مواردی را معرفی می نماییم.
DVT نوعی بیماری است که در آن، لخته های خون در دیواره ی سیاهرگ های عمقی و به خصوص در پاها شکل می گیرند. ترومبوز وریدی عمقی ممکن است منجر به بروز مشکلات جدی تری نظیر بروز لختگی خون در ریه ها شود که بسیار خطرناک است و گاهی منجر به مرگ می شود. تشخیص به موقع در صورت مشاهده ی علائم این بیماری امری مهم و ضروری است.
جهت آماده شدن برای سونوگرافی داپلر انجام کارهای زیر ضروری است:
شخص روی تخت دراز می کشد. پزشک، پروب (یک دستگاه به اندازه موس رایانه) را روی محلی که می خواهد معاینه کند قرار می دهد. پروب یک دستگاه کوچک است که امواج اولتراسوند تولید می کنند و همچنین بازتاب آنها را دریافت می کند.در محل تماس پروب با پوست شما مقداری ژل لغزنده یا لوبریکانت مالیده می شود تا پروب راحت تر روی پوست حرکت کند و همچنین تصویر بهتری به دست بیاید. پروب به وسیله یک سیم به دستگاه سونوگرافی متصل است، سونوگرافی نیز به یک صفحه نمایش اتصال دارد. امواج صوتی از پروب به بافت های بدن فرستاده می شود و موج ها پس از برخورد با بافت های مختلف به مقدار متفاوت بازتاب می کنند و این اطلاعات به دستگاه سونوگرافی منتقل می شود.
دستگاه سونوگرافی پس از پردازش این اطلاعات، تصویر را بر صفحه نمایش، نشان می دهد. به دلیل آنکه پروب هر لحظه در حال تولید امواج صوتی است و بازتاب ها را دریافت می کند و به دستگاه می فرستد، تصویر صفحه نمایش هر لحظه تغییر کرده و به همین دلیل سونوگرافی علاوه بر ساختار می تواند حرکت اعضای داخلی بدن را به صورت زنده نشان دهد. پزشک، پروب را به جهت های مختلف حرکت می دهد تا موضع مشخص را از زاویه های مختلف مشاهده کند و مورد بررسی قرار دهد.
خطرات شناخته شده ای برای انجام این نوع از سونوگرافی داپلر وجود ندارد. انجام این آزمایش همچنین در دوران بارداری بی خطر محسوب می شود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی ، رادیولوژی و سونوگرافی ، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.