کک و مک صورت یکی از مشکلات پوستی است که هیچگونه خطری را برای سلامت پوست شما ندارد و تنها باعث می شود تا زیبایی ظاهری صورت شما تحت تأثیر قرار گیرد. کک و مک ها لکه هايي تيره رنگ و دايره اي شکل بر روي پوست هستند که قطر آنها مي تواند تا حدود ۵ ميلي متر باشد. اين لکه ها معمولاً بر روي لايه سطحي پوست و اغلب در مناطقي از بدن مانند صورت، شانه ها و دست ها که بيشتر در معرض نور آفتاب قرار مي گيرند، به وجود مي آيند. لکه هاي کک و مک معمولاً در افرادی که پوست روشن دارند و پوست آنها در اثر آفتاب به سادگی دچار سوزش و تیرگی می شود، به وجود می آید. اين لکه ها معمولاً بعد از قرار گرفتن پوست در معرض آفتاب، تیره تر و برجسته تر می شوند و از طرفی در ماه های زمستان کم رنگ شده و کمتر قابل مشاهده هستند.
هیچ نشانه یا علامت خاصی از کک و مک به جز نقاط قابل مشاهده وجود ندارد. با این حال، کسانی که کک مک بیشتری دارند در معرض ابتلا به بیماری های جدی مانند سرطان پوست هستند. کک و مک را می توان بر اساس اندازه و رنگ آنها به دو نوع تقسیم کرد. اگر این عارضه به صورت لکه های مایل به قرمز یا قهوه ای و با اندازه ای پهن تر است، اغلب در تابستان اتفاق می افتد و در زمستان محو می گردد. فردی که دارای رنگ پوست روشن تر است بیشتر در معرض ابتلا به این نوع از کک و مک قرار دارد.
کک و مک ها به دو دسته تقسیم بندی می شوند.
شما می توانید کرم هایی که حاوی ماده ی هیدروکینون و کوجیک اسید هستند را تهیه کرده و از آنها برای درمان کک و مک صورت خود استفاده کنید. استفاده از کرم هایی که هیدروکینون بالای 2 درصد دارند، نیازمند نسخه پزشک است. این محصولات در صورتی که به طور مرتب مصرف شوند، بعد از گذشت چند ماه به روشن کردن رنگ کک مک ها کمک می کنند. کرم های روشن کننده یا لایه بردار پوست تنها زمانی بیشترین تأثیر را دارند که شما از قرارگیری در برابر نور خورشید اجتناب کنید و یا در صورت قرارگیری در معرض نور آفتاب، به خوب از پوست خود محافظت کنید.
پیلینگ یا لایه برداری شیمیایی می تواند رنگ کک و مک های پوستی را روشن کند و همچنین ضایعات رنگ دانه ای پوست را برطرف کند. این روش در مواردی به نتیجه می رسد که لکه های پوستی زیاد عمیق نباشند. در این روش از یک محلول شیمیایی حاوی فنول، تریکلرواستیک اسید (TCA) و آلفاهیدروکسی اسید (AHAs) برای لایه برداری پوست استفاده می شود. بعد از انجام لایه برداری، پوست قرمز می شود که برطرف شدن آن حدوداً یک هفته طول می کشد.
برای درمان برخی از انواع کک ومک ها می توان از روش فریز کردن استفاده کرد که در مطب پزشک و توسط نیتروژن مایع انجام می شود. این روش برای تمامی انواع لکه ها مناسب نیست.
میکرودرم ابریژن مستلزم پاشش میکروذرات استریل برای سایش لایه رویی پوست است. پس از پاشش ذرات برای رفع کک ومک ها، ذرات و پوست مرده از روی پوست مکش می شوند. به وسیله یک ابزار دستی گرزی شکل، اکسید آلومینیوم یا کریستال های نمک با شتاب زیاد روی سطح پوست پاشیده شده و بلافاصله به وسیله همان دستگاه مکیده می شوند و در نتیجه لایه رویی پوست همراه با کک ومک ها برداشته می شود. در این روش، سطح پوست به آرامی برداشته می شود و پوست جدید و هموار شروع به شکل گیری می کند.
رفع کک ومک به کمک لیزر می تواند بر ملانین پوست اثر بگذارد. پرتو لیزر به صورت انتخابی توسط پیگمنت های کک ومک جذب شده و باعث گرم شدن پیگمنت و شکست پیگمنت به ذرات کوچک می شود. این ذرات توسط لایه برداری طبیعی پوست از روی پوست برداشته می شوند. از شما خواسته می شود که صورت خود را به طور کامل تمیز کنید. یک ابزار خنک کننده مانند سشوار با باد خنک، پوست شما را خنک می کند. سپس پالس های لیزر در محل تحت درمان تابانده می شود. پس از درمان، روی محل درمان شده کرم بعد از لیزر و کرم ضد آفتاب مالیده شده و شما ترخیص می شوید. پس از چند روز این لکه های تیره به سطح پوست آمده و با سلول های مرده پوست می ریزند.
آی پی آل (IPL) مشابه لیزر عمل می کند. نور توسط سلول های هدف خاص دارای رنگ در پوست جذب می شود. سپس انرژی نور به انرژی گرمایی تبدیل می شود تا بتواند منطقه ی هدف خاصی را تحت تأثیر قرار دهد. تعداد بیشتری از آی پی آل ها قادر به نفوذ بدون استفاده از انرژی بیش از حد هستند؛ زیرا این دستگاه ها مجهز به یک فیلتر برای اصلاح انرژی خروجی جهت درمان مناطق خاص می باشند.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.