پارگی روتاتور کاف از علل شایع درد و ناراحتی شانه در بالغین است. این بیماری در ۴۰-۵ درصد افراد جامعه وجود دارد، گرچه در اکثر این موارد بیماری بدون علامت است. در سنین بالاتر شیوع بیماری بیشتر میشود.
شانه از سه استخوان تشکیل شده است. استخوان ترقوه، استخوان کتف و استخوان بازو. سر استخوان باز و گرد بوده و حفره ای در استخوان کتف قرار دارد. روتاتور کاف مجموعه ای از چهار عضله است که بوسیله یک تاندون در آمده و سراستخوان بازو را می پوشاند و به آن می چسبد و باعث بالا بردن و چرخاندن استخوان بازو می گردد.
کیسه های ضد اصطکاک و نرم کننده ای بین استخوان و روتاتور کاف قرار دارد که به آن بورس گفته می شود. و باعث می شود که روتاتور کاف به راحتی روی سراستخوان بازو حرکت کنید. زمانی که روتاتور کاف پاره می شود و یا آسیب می بیند این بورس دردناک و ملتهب می شود.
روتاتور کاف دچار پارگی هایی با اندازه های کوچک تا بسیار بزرگ می شود. این پارگی ها را می توان به شکل زیر دسته بندی کرد:
مفصل شانه به علت شكل آناتومیك آن ذاتا مفصل ناپایداری است. سر استخوان بازو نسبتا بزرگ و حفره گلنوئید كه سر استخوان بازو در آن قرار میگیرد كوچك و كم عمق است. پس مفصل پایداری زیادی ندارد.پایداری مفصل شانه عمدتا به توسط رباط ها و عضلات اطراف آن تامین میشود كه مهمترین عضلات در این بین عضلات روتاتور كاف هستند.عضلات سوپرااسپیناتوس، اینفرااسپیناتوس، ترس مینور و ساب اسكاپولاریس دورتادور مفصل شانه را گرفته و سر استخوان بازو را محكم درون حفره گلنوئید پایدار نگه میدارند.
مكانیسم اصلی این پارگی گیر كردن تاندون روتاتور كاف در ناحیه شانه بین دو استخوان، یكی استخوان بازو و دیگری زائده آكرومیون ( كه جزئی از استخوان كتف یا اسكاپولا بوده و در بالای سر استخوان بازو قرار میگیرد) است.وقتی كه فرد سعی میكند دست خود را بالای سرش ببرد این دو استخوان به یكدیگر نزدیك می شوند. در این حال اگر این دو استخوان خیلی به یكدیگر نزدیك شوند ممكن است تاندون مشترك روتاتور كاف بین آنها گیر كرده و فشرده شود.اگر این فشردگی خیلی شدید باشد موجب پارگی ناگهانی تاندون میشود. این وضعیت بیشتر در جوانانی كه درگیر فعالیت های شدید بدنی هستند دیده میشود. در سنین بالا معمولا مكانیسم پارگی قدری متفاوت است.
در این سنین فشرده شدن تاندون با شدت كمتر ولی بطور مكرر ایجاد شده و موجب پارگی های خفیف تر در تاندون روتاتور كاف میشود كه به مرور زمان و با تكرار ضربات گسترش یافته و شدیدتر میشود.همچنین همانطور كه گفتیم با افزایش سن خونرسانی به تاندون كم شده و همین امر موجب ضعیف شدن تاندون گردیده و موجب میشود تاندون راحت تر پاره شده و توانایی آن در ترمیم هم كم میشود.این اتفاقات موجب میشود بافت تاندون بشدت ضعیف شود. در این حال فشار كمی با شانه مانند افتادن روی شانه و یا حتی فشار دادن یك در برای باز كردن آن هم میتواند موجب پارگی تاندون شود.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت نقش مهمی را در بهبود وضعیت تاندون آسیب دیده ایفا می کند اما باعث رفع درد و ناراحتی بیمار نخواهد شد و حتی ممکن است کمی باعث بدتر شدن آن شود. برای تهیه پلاسمای غنی از پلاکت باید نمونه خون بیمار تهیه شود و درون دستگاه سانتریفیوژ قرار داده شود تا با سرعت بسیار بالا بتوان خون را به لایه های مختلف تقسیم کرد سپس پلاسمای غنی از پلاکت را به درون تاندون یا بورس آسیب دیده تزریق کرد. در حال حاضر تحقیقات بر روی پلاسمای غنی از پلاکت ادامه دارد و پزشکان هنوز در حال بررسی مکانیسم اثر گذاری و چگونگی آن هستند. پزشکان امیدوار هستند که تزریق پلاسمای غنی از پلاکت که سرشار از پروتئین و سایر فاکتورهای ترمیم کننده و رشد است بتواند فرایند ترمیم و بازسازی سلول های آسیب دیده در عضله روتاتور کاف را تسریع کند.
یکی از روش های غیر تهاجمی موثر در درمان پارگی روتاتور کاف استفاده از اوزون درمانی است. اوزون یک نوع گاز است و به لحاظ طبیعی دارای سطح اکسیژن است. همانگونه که می دانید اتم های اکسیژن معمولاً به صورت یک جفت وجود دارند و اتم سوم اکسیژن باعث شده است که واکنش پذیری آن بسیار بالا باشد. میزان واکنش پذیری این اتم حتی از اکسیژن خالص نیز بیشتر است. بالا بودن توان واکنش پذیری این اتم باعث شده است که نقش بسیار مهمی را در فرآیند بهبود ایفا کند. هنگامی که گاز اوزون به درون روتاتور کاف تزریق می گردد باعث بروز واکنش التهابی خفیف می شود. التهاب در بدن باعث جذب سلول هایی که فیبروبلاست نام دارند، به موضع متحد می شود. فیبروبلاست به سلول های خاصی گفته می شود که وظیفه ترمیم آسیب دیدگی هایی نظیر پارگی عضله روتاتور کاف را بر عهده دارد. این سلول ها با تولید کلاژن که باعث تشکیل رباط، تاندون و بافت عضلانی جدید می شود به انجام این کار می پردازند. در این حالت اوزون درمانی می تواند بدن را تحریک کند که فرآیند طبیعی بهبود را انجام دهد. به این ترتیب پارگی و آسیب دیدگی شدید روتاتور کاف به سرعت ترمیم خواهد شد.
در صورتیکه بافت آسیب دیده کیفیت خوبی نداشته باشد، وسعت پارگی زیاد باشد، بازپروری بعد از جراحی خوب انجام نشود و یا سن بیمار بیش از 65 سال باشد درمان جراحی ممکن اسن یا نتایج خوبی همراه نباشد. .عوارض بعد از عمل جراحی مثل آسیب عصبی، عفونت، خشکی مفصل و پارگی مجدد در ده درصد موارد بوجود میاید.
پزشک با گرفتن تاریخچه، سابقه آسیب دیدگی، و معاینه فیزیکی شانه شروع می کند. وی دامنه حرکت، قدرت عضلانی، حساسیت و تغییر شکل را بررسی کرده، حرکات ایجاد کننده درد را شناسایی می کند. جهت تایید تشخیص و رد سایر دلایل از موارد زیر استفاده می شود:
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون جراحی زیبایی ، رادیولوژی و سونوگرافی ، کنترل درد و ... بیابید و همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.