خار پاشنه یا فاشیای کف پا یکی از شایع ترین علل درد پاشنه پا است. فاشیای کف پا شامل التهاب یک نوار ضخیم از بافت که در کف پا قرار دارد و استخوان پاشنه را به انگشتان پا متصل می کند، می شود.
خار پاشنه پا معمولاً باعث درد کوبنده می شود که معمولاً با اولین قدم های فرد در صبح رخ می دهد. درد به طور معمول کاهش می یابد اما ممکن است پس از دوره های طولانی ایستادن یا زمانی که بعد از نشستن از جای خود بلند می شوید، بازگردد. التهاب فاشیای کف پا در دوندگان شایع تر است. افرادی که اضافه وزن دارند و کسانی که کفش هایی با کفی و حمایت ناکافی می پوشند نیز در معرض افزایش خطر ابتلا به خار پاشنه پا هستند.
استخوان پاشنه وزن کل بدن را تحمل می کند و در تشکیل پاشنه پا نیز نقش دارد. در صورت رسوب کلسیم در میان پاشنه و قوس کف پا، خار پاشنه ایجاد می شود. خار پاشنه یک برآمدگی نوک تیز است که سبب وارد شدن فشار به کف پا می شود. 55 درصد از افراد در گروه سنی 62-94 سال، حداقل یکبار در طول این دوره خار پاشنه را تجربه می کنند. شما می توانید با مراجعه به کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان از روشهای درمانی غیرجراحی خار پاشنه بهره مند گردید. لطفا جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.
خار پاشنه پا معمولاً باعث ایجاد درد شدید در قسمت پایین پا در نزدیکی پاشنه پا می شود. درد معمولاً در چند قدم اول پس از بیدار شدن شدید است، اگرچه ممکن است با ایستادن طولانی مدت یا زمانی که بعد از نشستن از جای خود بلند شوید نیز ایجاد شود. درد معمولا بعد از ورزش بدتر می شود نه در حین آن.
فاشیای کف پا به شکل یک بند کمان است که قوس پا را نگه می دارد و هنگام راه رفتن ضربه را جذب می کند. اگر تنش و استرس روی این بند کمان خیلی زیاد شود، پارگی های کوچکی در فاشیا ایجاد می شود. کشش و پارگی مکرر می تواند فاشیا را تحریک یا ملتهب کند، اگرچه در بسیاری از موارد علت خار پاشنه پا نامشخص است.
حتی اگر خار پاشنه پا می تواند بدون علت واضح ایجاد شود، برخی از عوامل می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. آن عوامل عبارتند از:
نادیده گرفتن خار پاشنه پا ممکن است منجر به درد مزمن پاشنه پا شود که مانع از فعالیت های منظم می شود. تغییر در شیوه راه رفتن به عنوان راهی برای تسکین درد خار پاشنه پا، ممکن است منجر به مشکلات پا، زانو، لگن یا کمر شود.
خار پاشنه پا بر اساس تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی تشخیص داده می شود. در طول معاینه، پزشک نقاط حساس پا را بررسی می کند. محل درد می تواند به تعیین علت آن کمک کند.
معمولاً هیچ آزمایشی لازم نیست. پزشک ممکن است تصویربرداری با اشعه ایکس یا رزونانس مغناطیسی (MRI) را پیشنهاد کند تا مطمئن شود مشکل دیگری مانند شکستگی باعث ایجاد درد در پای بیمار نمی شود.
اکثر افرادی که مبتلا به خار پاشنه پا هستند، با درمان محافظه کارانه از جمله استراحت، یخ گذاشتن در ناحیه دردناک و کشش، طی چند ماه بهبود می یابند.
مسکن هایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم ممکن است درد و التهاب ناشی از خار پاشنه پا را کاهش دهند.
تمرینات کششی و تقویتی یا استفاده از وسایل خاص ممکن است علائم را تسکین دهد. آن تمرینات عبارتند از:
اگر اقدامات محافظه کارانه تر بعد از چند ماه جواب نداد، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
تزریق داروی استروئیدی در ناحیه حساس می تواند باعث تسکین موقت درد شود. تزریق های متعدد توصیه نمی شود زیرا می توانند فاشیای کف پا را ضعیف کرده و احتمالاً باعث پارگی آن شوند. با استفاده از تصویربرداری اولتراسوند، پلاسمای غنی از پلاکت به دست آمده از خون خود بیمار را می توان برای بهبود بافت تزریق کرد.
در این روش، امواج صوتی به ناحیه درد پاشنه هدایت می شوند تا التیام بافت را تحریک کنند. معمولاً برای خار پاشنه پای مزمن که به درمان های محافظه کارانه تر پاسخ نداده است، استفاده می شود. برخی از مطالعات نتایج امیدوارکننده ای را نشان می دهند اما این که به طور مداوم موثر باشد همچنان ثابت نشده است.
در این فناوری کم تهاجمی از تصویربرداری اولتراسوند برای هدایت یک کاوشگر سوزنی به داخل بافت آسیب دیده فاشیای کف پا استفاده می شود. با استفاده از انرژی اولتراسوند، نوک پروب به سرعت می لرزد تا بافت آسیب دیده را شکسته و سپس به بیرون مکش کند.
برای کاهش درد خار پاشنه پا، این نکات خودمراقبتی را امتحان کنید:
در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سلمان فلاح در اصفهان، از روشهای غیرجراحی موثری برای درمان و پیشگیری از آرتروز استفاده میشود. شما می توانید جهت ارتباط با این مرکز ازطریق تماس با شماره تلفن 91011414 - 031 اقدام فرمایید. همچنین می توانید از طریق واتساپ شماره ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ ،با ذکر دقیق شرح حال و ارسال مدارک پزشکی خود، مشاوره بگیرد.