خار پاشنه در واقع یک زائده ی استخوانی است که در زیر استخوان پاشنه ی پا شکل می گیرد. در کف پا یک نوار ضخیم از بافت نرم به نام فاسیت پلانتار وجود دارد که به استخوان پاشنه ی پا متصل است. این نوار ضخیم و محکم موجب تشکیل قوس کف پا شده و به حفظ ثبات پا کمک می کند. در صورتی که با گذشت زمان به دفعات زیاد به نوار فاسیت پلانتار در کف پا فشار وارد شود، این فشار به نقطه ی اتصال فاسیت به استخوان پاشنه منتقل شده و این تنش و فشار های مکرر موجب تشکیل خار استخوانی در استخوان پاشنه می شود که به آن خار پاشنه گفته می شود. هر چند بدون وجود خار پاشنه و صرفا با التهاب فاسیای پلانتار تمام علائم می تواند برای بیمار ایجاد شود، بدون اینکه در عکس خار پاشنه دیده شود .
اگر با گذشت زمان، نوار فاسیت پلانتار در کف پا به طور مداوم به استخوان پاشنه فشار بیاورد، نهایتا یک زائده ی استخوانی در محل اتصال این دو به یکدیگر تشکیل می شود. وارد شدن فشار به استخوان پاشنه توسط نوار فاسیت پلانتار عمدتا به خاطر عملکرد غیرطبیعی پا و یا به خاطر وضعیت بد قرارگیری پا (در هنگام ایستادن یا راه رفتن و ..) است. در واقع همان دلایلی که موجب التهاب فاسیت پلانتار (و درد کف پا) می شوند، نهایتا به شکل گیری خار پاشنه نیز منجر می شوند. این دلایل عبارتند از:
بسیاری از افراد ممکن است به خار پاشنه دچار باشند اما هیچ وقت متوجه آن نشوند چرا که هیچ علائمی در آن ها بروز نمی کند. اما در اغلب موارد، شخص به پاشنه درد دچار می شود و این درد تنها به وجود زائده ی استخوانی مربوط نمی شود، بلکه معمولا التهاب و کشیدگی فاسیت پلانتار در کف پا است که موجب بروز درد پاشنه می شود. البته ممکن است در ابتدای روند شکل گیری خار استخوانی، مغز استخوان تا حدودی متورم شود و این مسئله موجب احساس درد در پاشنه پا شود، اما با تکمیل روند شکل گیری زائده استخوانی، این حالت برطرف می شود. بنابراین علائم ناشی از خار پاشنه پا درواقع همان علائم التهاب فاسیت پلانتار در کف پا هستند:
پلانتار فاسیتیس درواقع به معنای التهاب نوار فاسیت پلانتار در کف پا است (نوار فاسیت پلانتار، یک نوارضخیم و محکم است که در کف پا قرار دارد و از پاشنه ی پا تا نوک انگشتان کشیده شده است). اما خار پاشنه، به زائده ی استخوانی گفته می شود که در محل اتصال فاسیت پلانتار به استخوان پاشنه ، شکل می گیرد. خار پاشنه پا در واقع بر اثر مزمن شدن التهاب فاسیت پلانتار شکل می گیرد.
معمولا بعد از سوال در مورد سوابق پزشکی بیمار و گرفتن شرح حال او و انجام معاینه فیزیکی، ابتلا به خار پاشنه قابل تشخیص است. یعنی عمدتا تشخیص خار پاشنه به کمک معاینه انجام می شود . البته اگر شک به مشکلات کمر داشته باشیم باید نوار عصب و عضله انجام شود. معاینه بیمار خار پاشنه جهت پیشگیری و درمان شامل موارد زیر می شود:
در صورتی که شخص به خار پاشنه دچار شده باشد، می توان این زائده ی استخوانی را در تصاویر ساده ی رادیوگرافی مشاهده کرد، اما التهاب فاسیت پلانتر در این تصاویر قابل رویت نیست و این مورد در تصاویر اولتراسوند که از بافت نرم پا گرفته می شود، قابل رویت است.
هدف از برنامه ی درمانی، کاهش التهاب بافت نرمی است که به پاشنه پا متصل است، تا بدین ترتیب بتوان عملکرد و همچنین وضعیت پا را به حالت عادی بازگرداند. برنامه ی درمانی هر بیمار با توجه به وضعیت و شرایط او متفاوت است، و شامل ترکیبی از روش های درمانی است که در ادامه ذکر شده اند:
کفی های طبی ساخته شده برای هر بیمار با خنثی کردن چرخش مچ پا به داخل (پرونیشن) به کاهش درد و درمان خار پاشنه پا کمک می کند و از کشش بیش از حد لیگامان کف پا جلوگیری می کند. به علاوه در طراحی این کفی ها کم شدن وزن تحمیلی روی پاشنه نیز در نظر گرفته می شود. در قسمت پاشنه کفی طبی خارپاشنه سفارشی حفره ای برای قرار گرفتن خار پاشنه تعبیه می شود تا به این ترتیب شدت برخورد پا با زمین کاهش یابد. اثر این نوع کفی طبی کاهش یا حتی از بین رفتن درد ناشی از خار پاشنه پا است. کفی های طبی سفارشی که با استفاده از اسکن فشاری کف پا و یا اسکن سه بعدی در کلینیک های ارتوپدی فنی برای بیماران طراحی و ساخته می شود، بهترین نتیجه را دارند.
با کفی های طبی که چرخش بیش از اندازه مچ پا به داخل (پرونیشن) را اصلاح می کند و قوس کف پا را گسترش می دهد، می توان به درمان درد پاشنه پا اقدام کرد. این کفی ها باید آن قدر سخت و محکم باشند تا از لیگامان کف پا در مقابل کشش غیرضروری محافظت کنند و قوس کف پا را به شیوه ای دینامیک بالا نگه دارند. استفاده از این کفی ها بهبودی را پس از حداکثر ۲ تا ۳ ماهه برای بیمار به ارمغان می آورد.
در کلینیک های ارتوپدی فنی، بررسی دقیق بیومکانیکال با استفاده از اسکن فشاری پا صورت می گیرد. با استفاده از این تکنولوژی نقاط کم فشار، پرفشار و نوع انحرافات مشخص می شود، سپس با توجه به اطلاعات به دست آمده اقدام به ساخت کفی و کفش طبی خار پاشنه مخصوص بیمار می کنند.علاوه بر این پای بیمار توسط اسکن سه بعدی مورد ارزیابی بیومکانیکی قرار گرفته و فایل سه بعدی کف پا در نرم افزار مخصوصی طراحی می شود و کفی طبی با استفاده از دستگاه تراش کامپیوتری ساخته می شود. این روش به ویژه برای بیماران دیابتی به منظور پیشگیری و درمان زخم پای دیابتی موثر است.
استفاده از صندل هایی که کفی مخصوصی در ناحیه پاشنه پا دارند (Heel Seat Sandals) کاهش درد ناشی از خار پاشنه و التهاب فاسیای کف پا را تضمین می کند. با این حال، در کمترین حالت حتی صندل های طبی معمولی هم برای حمایت و پشتیبانی از پا مناسبند. صندل های طبی تخصصی تر به تراز کردن پاشنه پا و پا کمک می کنند تا ضمن پشتیبانی بیشتر از پاهای دردناک، فشار وارده بر فاسیای کف پا را نیز کاهش دهند.
دلایل استفاده از صندل های طبی بسیار متنوع و زیاد هستند. صندل های طبی کاملاً متفاوت از دمپایی ها بوده و برای استفاده هر روزه مناسب تر هستند:
کلینیک های ارتوپدی فنی با داشتن امکاناتی مانند اسکن سه بعدی استاتیک و دینامیک کف پا قادر به طراحی و ساخت انواع دمپایی و صندل طبی هستند. این صندل ها مطابق با آناتومی و ویژگی های پای هر فرد طراحی و ساخته می شود و به سلامت پا و درمان بیماری های پا نظیر خار پاشنه کمک شایانی می کند.
داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند ایبوبروفن می تواند به کنترل درد کمک کند. شما در صورتی می توانید از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده کنید که به بیماری یا شرایط خاصی که موجب منع مصرف این دارو ها می شود، دچار نباشید. بنابراین هر چند این داروها به صورت غیر تجویزی نیز قابل تهیه هستند، اما بهتر است در مورد مصرف این دارو ها محتاط باشید و قبل از مصرف آن ها حتما راهنمای دارو را مطالعه کرده و دوز مناسبی را مصرف کنید. توجه داشته باشید که ممکن است این داروها با داروهای دیگری که مصرف می کنید، تداخل دارویی داشته باشند و موجب بروز مشکلات بسیار جدی برای شما شوند. این داروها می توانند کمک کنند که در حین روند بهبودی التهاب فاسیت پلانتار، درد کم تری داشته باشید. در صورتی که به نظر می رسد مصرف این دارو تاثیری در تسکین درد شما ندارد مصرف آن ها را متوقف کنید. در صورتی که به بیماری خاصی مبتلا هستید، باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید یا قبلا از داروی ضدالتهاب غیر استروئیدی استفاده کرده اید و نتیجه نگرفتید، می توانید این موضوع را با پزشک خود درمیان بگذارید تا داروی جایگزین مناسبی را برای درمان خار پاشنه شما تجویز کند.
یکی از تکنیک های مناسب برای کاهش چسبندگی در خار پاشنه استفاده از امواج رادیوفرکوانسی و تکار درمانی با پروتکل های خاص غیرگرمایی است. استفاده از تکار در فاز حاد التهابی خار پاشنه توصیه نمی شود .
امروزه جملات زیادی در مورد درمان خانگی خار پاشنه با سرکه سیب ، درمان خار پاشنه با گوجه فرنگی، درمان خار پاشنه با ابغوره و... می شنویم ولی در واقع بهترین درمان خانگی خار پاشنه ماساژ یخ و ماساژ با انگشت شست است و البته نیاز به دستگاه شاک ویو و لیزر و کفی طبی اغلب جز لاینفک درمان خار پاشنه است.
خار پاشنه معمولا جراحی نمی شود و جراحی آن مرسوم نیست. در موارد نادر و شرایط خاص آزادکردن خار و فاسیای پاشنه با کمک جراحی و توسط جراحان ارتوپد حاذق در این زمینه صورت می گیرد.
نسخه اصلی مطلب خار پاشنه پا ، علائم و درمان های آن را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.