بدن انسان به گونه ای آفریده شده است که هرگاه در معرض تهدید یا آسیب و یا بیماری قرار گیرد، در ابتدا مکانیسم های داخلی سعی در برطرف کردن مشکل می کنند که ازجمله آنها بیرون زدگی دیسک و یا هرنی دیسکال می باشد.
شایع ترین تظاهر کلینیکی در هرنی دیسکال کمری و گردنی درد می باشد و البته در مواردی نیز علایم عصبی بصورت گرفتاری ریشه های عصبی و نخاع وجود دارد.
اگر درد تنها تظاهر کلینیکی باشد و یا علائم عصبی بسیار خفیف وجود داشته باشد، درمان اولیه بصورت استراحت و درمان های دارویی می باشد. این درمان ها ممکن است تا بهبودی کامل نیازمند چند هفته زمان باشند. جهت تسریع در بهبودی بیمار و جلوگیری از نیاز به اقدام جراحی اقدامات زیر لازم است:
استراحت مهمترین اقدام در بهبودی هرنی دیسکال می باشد. اگر چه قبلا توصیه می شد بیمار چند هفته استراحت مطلق داشته باشد ولی این مطلب امروزه چندان مقبولیت عام ندارد. استراحت مطلق در ساعات و روزهای اول لازم است ولی پس از چند روز می تواند با استراحت نسبی جایگزین گردد.
اصولا سه نوع دارو در بهبود درد بیماران هرنی دیسکال موثر است که برحسب شدت و مدت درد قابل استفاده می باشد.
میزان و مدت مصرف داروهای فوق براساس شدت درد و پاسخ بیمار به درمان متفاوت می باشد.مصرف استروئید در موارد شدید درد که داروهای NSAID و ضداسپاسم موثر نباشند اندیکاسیون دارد.تزریق اپی دورال. تزریق مسکن و استروئید در فضای اپیدورال باعث کاهش التهاب عصب در محل دیسک هرنیه شده و سبب تسریع بهبودی می گردد. بایستی دقت داشت که تزریق اپیدورال جایگزین جراحی نمی باشد.
این موارد شامل: نرمش، ماساژ، فیزیوتراپی، آب درمانی، طب سوزنی، کایروپراکتیک، درمان های طب فیزیکی و ... می باشد.
تزریق اپیدورال جایگزین عمل جراحی نمی باشد. استراحت، دارو، تزریق اپیدورال و کلیه روش های توانبخشی روش هایی است جهت بهبودی بیمار بدون نیاز به جراحی. عمل جراحی (بسته یا باز) آخر خط درمان هرنی دیسکال می باشدو آن وقتی است که کلیه روش های فوق بدون تاثیر بوده باشد.
بر طبق مدارک علمی مدت تاثیر این روش ها حدود 6 هفته می باشد. اگر بیمار با 6 هفته اقدامات فوق هیچگونه بهبودی نیافته باشد، ادامه روش های فوق آب در هاون کوبیدن است و تاخیر در بهبودی بیمار و تحمیل هزینه های بی مورد زیادتر به بیمار و در این حال اقدام به جراحی نیاز می باشد.
اگر با گذشت این مدت بیمار درجاتی از بهبودی را داشته باشد توصیه به ادامه این روش ها تا بهبودی کامل خواهد بود.
در صورت وجود درد غیر قابل تحمل، وجود علایم ریشه ای عصبی شدید مثل فوت دراپ و یا علایم سندرم دم اسب و یامیلوپاتی در دیسک های گردنی اولین اقدام عمل جراحی است زیرا هرگونه تاخیر در جراحی و دکومپرسیون عصبی سبب کاهش احتمال بازگشت علایم عصبی خواهد شد.
امید آنکه با رعایت موازین علمی بهترین درمان را به بیماران نیازمند عرضه کنیم.بر طبق تجارب اینجانب و شواهد علمی بیش از 90 در صد موارد هرنی دیسکال با اقدامات فوق بهبودی یافته و کمتر از 10 درصد نیاز به عمل جراحی پیدا می کنند.
دکتر احمد شکرچی زاده، جراح ستون فقرات در اصفهان و ابداع کننده روش لیزری PLDH جهت درمان بیرون زدگی دیسک می باشند. لازم به ذکر است، با روش PLDH می توان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود