در دهه های اخیر، شیوع چاقی به شدت در جهان افزایش پیدا کرده است که یکی از مشکلات اصلی جهان شناخته شده است. چاقی یک بیماری متابولیکی مزمن می باشد که در نتیجه ی عدم تعادل مصرف انرژی و سوخت و ساز بدن ایجاد می شود. علاوه بر این ژنتیک، عوامل محیطی و رفتارهای غذایی، نقش مهمی در افزایش وزن دارند.مطالعات اخیر نشان می دهد که کمبود ویتامین دی ممکن است یک عامل خطر برای چاقی باشد اما تحقیقات بر روی این موضوع همچنان ادامه دارد. چاقی با ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون، دیابت و سرطان های مختلف مرتبط است که منجر به مرگ و میر می شوند.
مطالعات انجام شده نشان می دهد که سطح ویتامین دی با چاقی مرتبط است. ویتامین دی، مولکول محلول در چربی است که از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید و مصرف غذاهایی که به طور طبیعی حاوی این مواد مغذی است، بدست می آید. به علاوه؛ ویتامین دی در سلامت بافت استخوانی موثر است.
کمبود ویتامین دی و نارسایی آن، در جهان شیوع بالایی دارد که یک هشدار برای سلامتی عمومی در جهان است. مطالعات متعدد نشان داده است که کمبود ویتامین دی در میان کودکان فراگیر است که در صورت تداوم آن با افزایش سن با چاقی همراه است. کاهش سطح ویتامین دی، ریسک چاقی را در زنان افزایش می دهد .
چاقی ناشی از اثر ترکیبی بسیاری از عوامل است. اگرچه رژیم، ژن یا سبک زندگی، نقش مهمی در پیشرفت چاقی دارند، نقش ویتامین دی را نمی تواند نادیده گرفت. این موضوع بحث برانگیز است که آیا کمبود ویتامین دی یک عامل مستعد ابتلا به چاقی است؟ بررسی آماری یافته های موجود، نتایج قطعی در مورد ارتباط کمبود ویتامین دی با تغییرات در BMI را نشان نمی دهد.نتایج حاصل از بررسی های آماری نشان می دهد که چاقی شیوع بیشتری نسبت به کمبود ویتامین دی دارد . اما مکانیسم هایی که وزن اضافی بدن و ویتامین دی را به هم مرتبط می کند به طور کامل روشن نیست.از سوی دیگر، با توجه به بررسی های آماری کمبود ویتامین دی با افزایش سطح هورمون پاراتیروئید و کلسیم در ارتباط است که باعث افزایش تولید سلولهای چربی و در نتیحه چاقی بیشتر (چربی اضافه) می شود.از سوی دیگر، لپتین در ایجاد و افزایش چاقی نقش مهمی دارد و ویتامین دی می تواند مانع سنتز لپتین شود. بنابراین، کمبود ویتامین دی موجب افزایش اشتها و در نهایت موجب چاقی می شود.به علاوه؛ فعالیت در فضای باز، مصرف غذا و ورزش های مختلف می تواند بر سطح ویتامین دی موثر باشد. مطالعات ما نشان داد که در حال حاضر، صرف نظر از مناطق، شواهد ثابتی از ارتباط بین کمبود ویتامین دی و خطر بالای بروز چاقی وجود دارد. این نتایج نشان می دهد که افراد چاق باید از نظر کمبود ویتامین دی بررسی شوند.
p