نابرابری اندام ها یعنی نامتقارن بودن دو طرفه اندام ها در طول اندام فوقانی و تحتانی که با عنوان اختلاف طول پاها و یا دست ها نیز شناخته می شود. این اختلاف طول در اندام فوقانی معمولا مشکل خاصی ایجاد نمی کند اما در اندام تحتانی مشکل ساز است مشکلاتی مانند مشکلاتی در زانو، لگن ها، کمر و گردن. طبق تحقیقات بسیاری از افراد طبیعی نیز دو پا به مقدار کمی اختلاف طول دارند ولی اگر این اختلاف زیاد باشد در کیفیت زندگی بیمار تاثیر می گذارد و بنابراین نیاز به درمان دارد. در این مقاله به بررسی دقیق تر اختلاف طول پاها و زانوها و روش های درمانی این بیماری می پردازیم.
ساخت کفی و کفش طبی مخصوص اختلاف طول پاها از جمله اقداماتی است که در پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ، انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠اقدام فرمایید.
بیماری هایی مانند وروفیبروماتوز، اگزوستوز متعدد، کلاب فوت ، عدم شکل گیری درست مفصل ران و یا بیماری اولیه از جمله بیماری هایی می باشند که می توانند سبب اختلاف طول پاها شوند.
شکستگی به سه روش می تواند این بیماری را ایجاد کند که عبارت است از:
مشکلاتی مانند صافی کف پای یکی از پاها، بدشکل گیری سوکت مفصل ران، مشکلات گوی ران و عدم رشد یکی از استخوان های بلند اندام تحتانی می توانند این تغییر طول را سبب شوند.
عفونت استخوان در کودکان در حال رشد می تواند سبب تغییر طول پاها در سنین بیش تر شود.
برخی از بیماری های عصبی و عضلانی مانند فلج اطفال می توانند سبب این بیماری شوند.
پزشک برای درمان این بیماری سه عامل مهم را در نظر می گیرد:
این روش برای اختلاف های خیلی کم انجام می شود که شامل کشش عضلات اندام تحتانی است.
این بیماران معمولا روی پای کوتاه تر خود دراز می کشند که سبب ناهماهنگی پاها می شود. ورزش با تقویت بدن، کشیدگی بیش از حد را مدیریت می کند و فشار مفاصل را کاهش می دهد.
برای درمان کوتاهی پا به صورت واقعی از کفی طبی به اندازه طول اختلاف اندام ها جبران می شود و می تواند به صورت کفی در کفش یا در لایه میانی زیره کفش فرد قرار داده می شود. درصورتی که این اختلاف طول حدود یک اینچ یا 2.5 سانتی متر باشد، با اضافه کردن یک کفی کفش آن را درمان می کنند. باتوجه به نوع کفش از نظر عمق و حجم کفش ها، معمولا کوتاهی های حدود 1 سانتی متر یا کمتر می توانند در کفش استفاده شوند. به دلیل اینکه این کوتاهی وزن زیادی به کفش اضافه نمی کند و همچنین کاملا توسط کفش پوشیده می شود؛ بهتر است. در صورتی که اندازه اختلاف طول پا بیش از ۱ سانتی متر باشد، کفی کفش معمولا توسط کارشناس ارتوتیست طراحی می شود و این میزان کوتاهی در لایه میانی زیره کفش قرار داده می شود که در این صورت کفش برای آن فرد به شکل سفارشی ساخته می شود.
این کفش ها که با مشخصات و ویژگی های خاصی تولید می شوند از ساختار و مکانیک پا پشتیبانی می کنند. این کفش ها از یک لایه میانی و روکش بیرونی سفت و خوب، قسمت پاشنه محکم و کفی قابل جا به جایی برای جای دادن لوازم ارتوپدی خاص در داخل آن ساخته می شوند. کفش های ارتوپدی دارای عرض ها و شکل های مختلف هستند تا برای انواع پاها مناسب باشند.
در صورت بیش تر بودن این اختلاف از روش های جراحی استفاده می کنند که عبارتند از:
اپی فیزیودز:
مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر بیژن فروغ، با ارائه انواع کفش، صندل، کفی، و بریس های طبی، در خدمت مراجعینی می باشد؛ که به ناهنجاری هایی از قبیل کف پای صاف ، خار پاشنه ، هالوکس ولگوس و ... مبتلا هستند.