دکتر بیژن فروغ - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

انواع پروتز های پای مصنوعی

دکتر بیژن فروغ [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]آدرس وب سایت : www.drforogh.ir
آدرس مطب : تهران ، بزرگراه چمران ، ابتدای باقرخان غربی ، پلاک 89 قدیم ، 26 جدید ، طبقه همکف تلفن مطب : 66576424 - 021

انسان های متعددی به علت های بسیار در موقعیتی قرار گرفتند که مجبور به قطع یا ازدست دادن عضو مهمی همچون پا هایشان شده اند. پای آدمی که تکمیل کننده ی اصلی حرکت و موتور انسان برای فعالیت های مهمی همچون اکثر مشاغل و کار ها مدنظر قرارگرفته است، فقدانش درد بزرگیست که باعث نگرانی و حتی افسردگی افراد می شود. از دست دادن یکی از اعضای بدن در سوانح و حوادث غیرقابل پیش بینی، موضوعی است که بدون شک زندگی فردی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال پیشرفت فناوری و پزشکی در سال های اخیر باعث شده تا بتوان با استفاده از اعضای مصنوعی، بسیاری از مشکلات بیماران را پشت سر گذاشت.

آنچه در این مطلب میخوانید

سوانح رانندگی، بیماری های خاص مثل دیابت و اتفاقات ناگوار جسمانی، در بیشتر مواقع قسمت پایین بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. پا های مصنوعی که از آن به عنوان پروتز های پا یاد می شود، از جمله راهکار های بسیار مؤثر در زمینه بهبود شرایط حرکتی بیماران است. فناوری تولید پروتز های پا آن قدر پیشرفت داشته که در بیشتر مواقع شما متوجه وجود یک پای مصنوعی در بیمار نخواهید شد.
هرچند مدت زمانی کوتاه برای هماهنگی با شرایط جدید لازم است، اما می توان انتظار داشت که بیشتر بیمارانی که از پروتز های پا استفاده می کنند، بتوانند بدون مشکل به فعالیت های روزمره از جمله راه رفتن، بالا رفتن از پله ها و حتی دوچرخه سواری ادامه دهند.

امروزه پروتزهای بسيار طبيعی و با دوامی برای استفاده افرادی که به هر دلیل در اندام خود دچار نقص هستند، ساخته می شود تا با ایجاد زیبایی و عملکرد بهتر، شرایط روحی، اجتماعی و حرکتی بهتری را برای فرد فراهم سازد. شما می توانید برای تهیه انواع پروتز، از جمله انواع پروتز پا، پروتزهای زیبایی و ... به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.

انواع پروتز پا

پروتز ها پا را می توان بر اساس محل مورد استفاده در بدن، به دو دسته پروتز پای مصنوعی بالای زانو و پروتز پای مصنوعی زیر زانو تقسیم کرد. پروتز بالای زانو معمولاً در شرایطی مورد استفاده قرار می گیرد که بیمار بخش زیادی از پا را از دست داده باشد و برای کنترل بهتر حرکتی، نیاز به تحمل فشار و وزن بیشتر وجود داشته باشد.
پروتز های زیر زانویی نیز در شرایطی استفاده می شوند که تنها قسمت های زیرین پا آسیب دیده باشند. این پروتز ها از بخش سوکت، فیلر (پدیلین) و پنجه تشکیل شده اند. سوکت، نقطه اتصال پروتز به محل آسیب دیده و در واقع مهم ترین قسمت یک پروتز است. طراحی و قالب گیری دقیق سوکت می تواند از بسیاری از مشکلات حرکتی آینده جلوگیری کند.

انواع پروتز های پای مصنوعی

انواع پروتز های پای مصنوعی

پروتز پای مصنوعی SACH و Elastic Keel

ساده ترین پای مصنوعی زیر زانو دارای دو نوع است: دارای بالشتک پاشنه با مچ پای سخت (SACH) و دارای keel ارتجاعی (elastic keel). این نوع پای مصنوعی زیر زانو از نئوپرن کرپ یا فوم اورتانی ساخته می شود که حول keel به گونه ای شکل داده می شوند که شبیه به پا باشند. چون این پروتز قطعه متحرک ندارد، قیمت نسبتاً پایینی دارد، بادوام است و نیازی به نگهداری ندارد. این نوع پای مصنوعی خاصیت ضربه گیری و جذب انرژی دارد، اما انرژی را به اندازه پای دینامیک ذخیره نمی کند. پای مصنوعی SACH و elastic keel معمولاً برای بیمارانی تجویز می شود که می توانند با تغییر سرعت جزئی، اندکی راه بروند.

پروتز پای مصنوعی SACH

پروتز SACH ساده ترین نوع پای مصنوعی بدون قطعه متحرک و غیرمفصلی است. شکاف پاشنه پروتز SACH از جنس لاستیک نرم است که به دلیل فشرده شدن در ابتدای وضعیت راه رفتن، مانند مچ پا عمل می کند. اما جنس keel سخت است تا پایداری پا را در وضعیت میانی گام برداشتن تامین کند و فقط اجازه حرکت جانبی جزئی بدهد. پروتز SACH با بلندی پاشنه مختلف تهیه می شود تا مناسب کفش هایی با بلندی پاشنه مختلف باشد.

پروتز پا با Keel نرم

حرکاتی که می توان با این نوع پروتز انجام داد، شبیه به پروتز SACH است. به علاوه جلوی پا خود را با سطوح ناهموار تطبیق می دهد و در عین حال حمایت و پایداری لازم را برای ایستادن و راه رفتن به دست می دهد.

پروتز پای تک محوری و چندمحوری

پروتز پای مفصل دار و با قطعات متحرک در دو مدل تک محوری و چندمحوری عرضه می شود. منظور از محور حرکتی است که در یک یا چند صفحه از سه صفحه متفاوت انجام می شود و حرکت آن شبیه به حرکت طبیعی پا است. چنانچه پروتز پا در دو یا سه محور حرکت کند، توانایی حرکتی پا افزایش می یابد و به این ترتیب بیمار می تواند تعادل خود را روی سطوح ناهموار حفظ کند.

پروتز واکنش نشان دهنده دینامیک

افرادی که فعالیت بیشتری دارند، معمولاً پروتز ساق پا و پا با واکنش دهی بالاتر را ترجیح می دهند. پای واکنش دهنده دینامیک برای افرادی مناسب است که می توانند سرعت راه رفتن خود را تغییر دهند، جهت راه رفتن خود را به سرعت عوض کنند یا مسافت طولانی راه بروند. پای دینامیک انرژی مربوط به چرخه راه رفتن را ذخیره و بازگردانی می کند، برای این کار پروتز انرژی keel را در مرحله چرخش جذب و سپس آزاد می کند تا به استفاده کننده حسی از راه رفتن بدهد. به علاوه پروتز دینامیک دامنه حرکتی عادی تری را ارائه می دهد و گام برداشتن منظم تری را ممکن می کند. بعضی از پاهای واکنش نشان دهنده ی دینامیک با انگشتانی جدا از هم طراحی می شوند تا با تقلید حرکات اینورژن یا اورژن عادی پا و مچ پا، پایداری بیشتر شود. راحتی و واکنش نشان دادن پروتز دینامیک فرد را ترغیب می کند تا سطح فعالیت خود را افزایش دهد و حس طبیعی تری هنگام راه رفتن داشته باشد. به علاوه بعضی از این پروتزساق پا و پا استرس و نیروهای برخوردی روی کنار پا را کاهش می دهد.

پروتز کنترل شونده با ریزپردازنده

پای کنترل شونده با ریزپردازنده (MPC) نوع جدیدی از پروتزهای پا است. بخش های مچ و پایین پا سنسورهای کوچکی دارند که با رایانه کنترل می شود و اطلاعات دریافتی از اعضاء بدن بیمار و محیط اطراف را پردازش می کند و خود را با شرایط موجود وفق می دهد. این پردازنده ها با توجه به اطلاعات حاصل از سیگنال های ورودی، الگوریتم یا مجموعه قواعدی را اعمال می کنند تا در نهایت درباره چگونگی واکنش نشان دادن پا یا مچ پا در هر موقعیت مفروض تصمیم بگیرند. ریزپردازنده دستوراتی را به بخش های مختلف پروتز می دهد تا پا عملکردی مطلوب ارائه دهد. پروتزهای دیگر روی سطوح صاف و هموار عملکرد مناسبی دارند، اما توانایی آنها برای تطبیق یافتن با ویژگی های مکانیکی و هم ترازی در زمان راه رفتن روی سطوح شیبدار یا ناهموار کاهش می یابد. پروتزهای موتوری فشار رو به جلویی را هنگام حرکت وارد می کنند تا بیمار بتواند با استفاده از این نیروی به موقع بهتر راه برود. بعضی از مدل ها دارای نرم افزار و برنامه هایی هستند که با استفاده از آنها می توان پروتز را از راه برنامه های رایانه ای یا گوشی هوشمند به وسایل الکترونیکی هوشمند متصل کرد. این قابلیت به کاربر کمک می کند تا متناسب با فعالیت های مختلف از پا استفاده کند، با توجه به زمانبندی و داده های ورودی تغییرات لازم را ایجاد کند و بعضی قابلیت ها را خاموش یا روشن کند. تمام این ویژگی ها کمک می کند تا بیمار تجربه منحصر به فردی از عملکرد پایی داشته باشد که قرار است مانند یک پای طبیعی عمل کند.

نظافت و نگهداری از پروتز های پا

یکی از مواردی که بیماران باید به آن توجه کنند، شستشوی دائمی محل آسیب دیده است. بهتر است عضو قطع شده را هر شب به طور کامل شستشو دهید و با استفاده از یک دستمال خشک کنید. رسوبات صابونی ممکن است منجر به تحریک پوستی در محل اتصال به پروتز شود.
قسمت داخلی پروتز نیز باید در بازه های زمانی کوتاه مدت شسته شود تا از جمع شدن باکتری و جرم در این منطقه جلوگیری کنید. استفاده از جوراب های طبی تمیز نیز می تواند به کاهش آلودگی محل آسیب دیده کمک کند. درهرصورت باید به این موضوع دقت داشت که این تغییر بزرگ در زندگی، نیاز به هماهنگی و توجه بیشتری از طرف بیمار و خانواده بیمار دارد و مدت زمانی لازم است تا این هماهنگی به صورت کامل صورت بگیرد.

بهترین پروتز پای مصنوعی

همان طور که ابزار واحدی برای تمام کارها وجود ندارد، نمی توان یک پروتز را به تمام افراد دچار قطع عضو توصیه کرد. بیمارانی که با پروتزهای مختلف آشنایی دارند، بهتر می توانند درباره انتخاب پروتز مناسب با متخصص صحبت کنند. آگاهی از نقاط قوت و ضعف هر پروتز کمک می کند تا بیمار بهترین پروتز را با توجه به نیازها و توانایی های فردی خود انتخاب کند. پزشکان و متخصصین پروتز هنگام مقایسه مزایای پروتزهای کنترل شونده با ریزپردازنده با دیگر پروتزها، باید جنبه های کارکردی هر پروتز و تناسب آن با نیازها و اهدف خاص هر بیمار را مد نظر قرار دهند.

 آدرس صفحه اينستاگرام دکتر بيژن فروغ

حرف آخر

پروتز یا پای مصنوعی جدید مستلزم پیروی از اقداماتی می باشد که تا چندین ماه بایستی رعایت شوند. همانطور که نحوه راه رفتن را یاد می گیرید و استقلالتان را دوباره به دست می آورید، پروتز در همه مسیر در دسترستان خواهد بود.قیمت پروتز پا بستگی به موارد زیادی دارد از جمله میزان قطع عضو، نوع پای مصنوعی مورد نیاز و نوع فعالیت شخص.با مشاوره و جستوجوی مناسب، بهترین پروتز برای پای شخص تولید و خریداری می شود.

هنگامی که برای اولین بار مبتلا به آرتریت تشخیص داده می شوید، پزشک احتمالاً درمان های غیر جراحی را برای تسکین ناراحتی و ناتوانی توصیه می کند. یکی از این توصیه ها می تواند پوشیدن بریس باشد. شما می توانید برای تهیه بریس آرتروز زانو به مرکز پلی کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی دکتر فروغ، مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما، از طریق تماس با شماره تلفن 02166576424 و شماره واتس آپ ٠٩٣٩٦٩٨٤٤٣٠ اقدام فرمایید.

نسخه اصلی مطلب انواع پروتز های پای مصنوعی را در سایت دکتر بیژن فروغ بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید

اثرات تزریق بوتاکس در لیفت شقیقه، ابرو و رفع افتادگی پلک

دکتر پارسا نوایی [ پوست ، مو و زیبایی ]
در مورد میکرونیدلینگ با دستگاه EPN بیشتر بدانیمدکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
تنبلی چشمدکتر سیروس بخت آور [ متخصص چشم پزشکی ]
ارتوکین تراپی برای درمان درد مفاصل و آرتروزدکتر علی نقره کار [ متخصص درد ]
تنظیم وزن برای مسابقات ورزشیشهزاد محمدیان [ متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا ]
علائم آسیب دیدگی ستون فقراتدکتر احمد شکرچی زاده [ متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ]
عوارض و مزایای تزریق ژل و فیلرکلینیک پوست صدف [ پوست ، مو و زیبایی ]
جوانسازی با کربوکسی تراپیدکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
خدمات کلینیک تخصصی دکتر پرستو خسروانیدکتر پرستو خسروانی [ متخصص پوست ، مو و زیبایی ]
کاشت ابرو به روش FIT چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
روش FIT برای کاشت مو؛ همه اطلاعات کاربردی و پاسخ به سوالات متداولدکتر سهیلا طاهری [ متخصص پوست و مو ]
مزایای تشخیص پوکی استخوان با عکس رادیولوژی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
رابطه بین بیماریهای مقاربتی و تاثیر آنها بر سلامت باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط خرگوشی روی بینیدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
همه چیز در مورد عفونت قارچی ناخندکتر جمال الدین حسن زاده [ متخصص پوست و مو ]
درمان سرطان سینه به روش ایمونوتراپیدکتر سید محمد رضا حکیمیان [ بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان ]
عمل برگشت وازکتومی چیست و چگونه انجام می شود؟دکتر مجید حقیقت [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
روشهای از بین بردن و تخلیه چربی اضافه پلکدکتر فاطمه عندلیب [ متخصص پوست و مو ]
مزایای استفاده از انواع ژل روان کننده واژن در رابطه جنسیدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
لیزر Co2 فرکشنال برای درمان منافذ باز پوستدکتر رضا رباطی [ متخصص پوست و مو ]
آیا استفاده از دهانشویه برای کودکان مناسب است؟دکتر نیلوفر فلاح [ متخصص دندانپزشکی کودکان ]
معجزه میکرونیدلینگ برای صورتدکتر مینا دادگر [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز درباره مزوتراپی؛ مزایا ، عوارض و قیمتدکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
همه چیز در مورد عمل جراحی پروتز گونهدکتر شهریار لقمانی [ فوق تخصص جراحی پلاستیک ]
تزریق ژل به شقیقه؛ دانستنیهای ضروری قبل از تزریق فیلر شقیقهکلینیک بنیتا [ پوست ، مو و زیبایی ]
اهمیت فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی در منزلآقای امید ترکاشوند [ خدمات پزشکی در منزل ]
چگونه ماندگاری تزریق بوتاکس را افزایش دهیم؟دکتر اکبر مزروعی [ پوست ، مو و زیبایی ]
آسیب نخاعی و تاثیرات آن بر باروری مرداندکتر عنایت الله ایزدی [ متخصص کلیه و مجاری ادراری ]
عمل واژینوپلاستی با لیزر؛ مزایا، مراحل انجام و کاندیدای مناسبدکتر زهرا صابری [ متخصص زنان و زایمان ]
اوزون تراپی شانه یخ زده یا منجمد؛ مزایا، معایب و کاندیدای مناسبدکتر سلمان فلاح [ متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ]
مزایا و معایب تزریق نانوفت برای جای جوشدکتر پونه دورودی [ کوچینک سلامت و زیبایی ]
دکتر عنایت الله ایزدی - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر عنایت الله ایزدی

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.izadidr.ir
دکتر رضا رباطی - متخصص پوست و مو
دکتر رضا رباطی

متخصص پوست و مو


www.drrobati.ir
دکتر مجید حقیقت - متخصص کلیه و مجاری ادراری
دکتر مجید حقیقت

متخصص کلیه و مجاری ادراری


www.drhaghighat.ir
دکتر سید محمد رضا حکیمیان - بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان
دکتر سید محمد رضا حکیمیان

بورد جراحی و فلوشیپ جراحی سرطان


www.drhakimian.com
دکتر امیر منصور شیرانی - متخصص بیماریهای دهان و دندان
دکتر امیر منصور شیرانی

متخصص بیماریهای دهان و دندان


www.doctorshirani.ir
دکتر منصوره پژمان منش - متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی
دکتر منصوره پژمان منش

متخصص جراحی زنان ، زایمان و فلوشیپ نازایی


www.dr-pejmanmanesh.ir
دکتر شهریار لقمانی - فوق تخصص جراحی پلاستیک
دکتر شهریار لقمانی

فوق تخصص جراحی پلاستیک


www.drloghmani.ir
دکتر علیرضا واعظ شوشتری - متخصص پوست ، مو و زیبایی
دکتر علیرضا واعظ شوشتری

متخصص پوست ، مو و زیبایی


www.drvaez.ir
دکتر پیمان صالحی - متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری
دکتر پیمان صالحی

متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و ناباروری


www.drsalehi.ir
دکتر محمد اعظمی - متخصص رادیولوژِی
دکتر محمد اعظمی

متخصص رادیولوژِی


www.radiologymarkazi.ir
دکتر غلامرضا سیف - متخصص رادیولوژی و سونوگرافی
دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی


www.drseif-radiology.ir
دکتر میترا مولائی نژاد - متخصص سلامت جنسی و باروری
دکتر میترا مولائی نژاد

متخصص سلامت جنسی و باروری


www.drmolaei.ir
گروه نرم افزاری پزشک آنلاین | مجری پروژه های مبتنی بر وب در حوزه سلامت و بهداشت