مفصل زانو به عنوان یکی از مهم ترین مفاصل بدن و بزرگ ترین مفصل بدن نقش مهمی را در فعالیت های روزانه یک فرد دارد و در اثر فعالیت ها آسیب های مختلفی را متحمل می شود. یکی از بخش های زانو که آسیب آن موجب درد زانو می شود مینیسک زانو است. مینیسک زانو بافتی محکم و در عین حال انعطاف پذیر است و مانند یک بالشتک در بین استخوان های زانو قرار دارد. وظیفه مینیسک زانو این است که شوک های فیزیکی وارد شده به استخوان های زانو را به خود جذب کند.
در نتیجه ی عملکرد مینیسک زانو از شدت فشارهای فیزیکی بر استخوان ها کاسته می شود و از آسیب استخوان ها جلوگیری می گردد. در صورتی که مینیسک زانو دچار آسیب یا پارگی شود عملکرد خود را از دست داده در نتیجه درد زانو ایجاد می شود. پارگی مینیسک زانو می تواند در نتیجه فعالیت های فیزیکی سنگین، ضربه ی ناگهانی به زانو، پیچ خوردن زانو و یا در حین حرکات ساده ای همچون چرخیدن ناگهانی بر روی مفصل زانو در هنگام حرکت و پیاده روی ایجاد شود.
مهمترین و شایع ترین علائم پارگی مینیسک زانو شامل موارد زیر می شود:
در صورتی که علائم بیان شده وجود داشته باشند و پارگی مینیسک زانو با اشعه ی ایکس یا ام آر آی (MRI) تایید شود معمولا از جراحی آرتروسکوپیک برای ترمیم یا رفع پارگی مینیسک زانو استفاده می شود.
جراحی آرتروسکوپی یک روش جراحی مدرن است که برای ترمیم بسیاری از آسیب های مفاصل مختلف به کار می رود. در این جراحی ابتدا چند شکاف کوچک در سطح پوست محل جراحی ایجاد می شود. از طریق یکی از این شکاف ها یک لوله ی سیمی شکل به نام آرتروسکوپ وارد محل آسیب می شود. در سر آرتروسکوپ یک دوربین کوچک وجود دارد که وظیفه ی تصویربرداری از محل آسیب را دارد. تصاویر از آرتروسکوپ بر روی یک نمایشگر ارسال می شود. از طریق شکاف های دیگر ایجادشده در سطح پوست، ابزار ریز جراحی وارد می شوند و با استفاده از تصاویر نمایشگر جراحی صورت می گیرد. این در حالی است که در روش سنتی جراحی ترمیم مینیسک زانو لازم است تا با برش پوست، شکاف بزرگی در سطح آن ایجاد شود.
برای ترمیم منیسک زانو رویکرد انتخاب شده بر اساس نوع آسیب متفاوت خواهدبود. در صورتی که پارگی مینیسک در ناحیه ی داخلی مینیسک باشد که بافت مینیسک دسترسی مناسبی به خون و رگ های خونی نداشته باشد، در این حالت مینیسک پاره شده برش خورده و جدا می شود. این روش جراحی را مینیسکتومی آرتروسکوپیک گویند و کل ناحیه ی آسیب دیده و پاره شده در طی آن برداشته می شود. در صورتی که لازم باشد تمام بافت مینیسک جدا شود احتمال بروز آرتروز در آینده افزایش خواهدیافت. رویکرد دوم زمانی به کار می رود که بخش آسیب دیده ی مینیسک دسترسی به خون و رگ های خونی دارد. این حالت زمانی اتفاق می افتد که آسیب مینیسک در بخش بیرونی آن باشد. در این حالت بخش پاره شده به سایر بخش ها بخیه زده می شود و متصل می شود. با گذشت زمان و به دلیل دسترسی به خون، این آسیب ها ترمیم می شوند.
این جراحی یک جراحی بسیار ایمن است، با این حال ممکن است مشکلاتی نیز پس از جراحی بروز کند. از عوارض جراحی آرتروسکوپیک مینیسک زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پس از جراحی آرتروسکوپیک مینیسک زانو کمی درد طبیعی است. این دردها معمولا چند هفته طول می کشند. برای کنترل این دردها معمولا از دارو استفاده می شود.
راه رفتن پس از جراحی بسته به وضعیت هر فرد دارد. معمولا پس از 6 تا 8 هفته پس از جراحی افراد قادر هستند تا کاملا به فعالیت طبیعی خود بازگردند. گاهی این زمان کمتر است و گاهی چند ماه طول می کشد.
معمولا پس از جراحی آرتروسکوپیک مینیسک زانو نیازی به فیزیوتراپی نیست.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.