درد لگنی یکی از مشکلات شایع در بین زنان است که گاهی در مردان نیز به علل متفاوتی رخ می دهد. این درد به صورت مقطعی یا تشدید شونده در ناحیه زیر شکم و لگن خاصره در زنان ایجاد می شود و علت آن بدون انجام آزمایش ها و معاینات پزشکی معمولاً قابل تشخیص نیست. در برخی موارد نیز علت این درد ناشناخته باقی می ماند. درد لگنی بسته به شدت آن به دو دسته مزمن و شدید (حاد) دسته بندی می شود. احساس درد در استخوان لگن به صورت ناگهانی و شدید را یک وضعیت حاد می نامیم و در مقابل، احساس درد در استخوان لگن به صورت متناوب و یا پیوسته در یک بازه زمانی بیش از یک ماهه را مشکلی مزمن بر خواهیم شمرد.
به این ترتیب نمی توان ویژگی های مشخصی را برای درد لگن تعیین نمود، برای مثال ممکن است برخی افراد ممکن است این مشکل را تنها در زمان رابطه جنسی یا در هنگام ادرار کردن، یا برخی فعالیت های خاص دیگر حس کنند و در سایر شرایط، هیچی دردی نداشته باشند.
اگر ساکن اصفهان هستید می توانید برای انجام سونوگرافی لگن به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید و از خدمات تخصصی و ریپورت های دقیق این مرکز برخوردار شوید. لطفا جهت هماهنگی و روزرو نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
درد احتمال دارد بعد از ایستادن طولانی مدت تشدید شود و هنگام خوابیدن و دراز کشیدن بهتر شود. درد ممکن است خفیف باشد و یا آن قدر شدید شود که نتواند، بخوابد و یا ورزش کند. اگر درد لگن، زندگی روزمره را مختل کرده یا علائم بدتر شد، باید به پزشک مراجعه کرد.
انواع مختلفی از بیماریها و اختلالات میتواند موجب درد لگن شود. درد لگن ممکن است ناشی از دستگاه گوارش، دستگاه تناسلی یا ادراری باشد. اخیراً پزشکان تشخیص داده اند که منشأ برخی از دردهای لگنی، به ویژه درد مزمن لگن، ممکن است از عضلات و بافت همبند (رباط ها) در ساختار کف لگن باشد. گاهی اوقات، درد لگن ممکن است به دلیل تحریک اعصاب لگن ایجاد شود.
درد لگن ناشی از دستگاه تولیدمثل زنان، ممکن است تحت شرایط زیر ایجاد شود:
نمونه هایی از سایر علل احتمالی درد لگن در زنان و مردان عبارت اند از:
شایع ترین علت درد مزمن در زنان، آرتریت به ویژه استئوآرتریت است که نوعی بیماری مفصلی است. در این بیماری، مفصل به تدریج دچار فرسایش می شود. در اغلب موارد، درد آرتریت به علت سفتی یا ورم مفصل لگن، در قسمت جلو و یا کشاله ران حس می شود.
شکستگی لگن در زنان مسن شایع است، به ویژه در مبتلایان به پوکی استخوان. علائم شکستگی لگن شامل احساس درد هنگام راست کردن بدن، بلند کردن پا و یا ایستادن است.
فتق کشاله ران (بالای کشاله ران) می تواند باعث درد لگن در زنان شود. زنان باردار به علت فشاری که به دیواره شکم وارد می شود، بیشتر دچار این فتق می شوند.
علت شایع دیگر درد لگن در زنان، بورسیت (التهاب بورس) است. بورسیت، التهاب کیسه های مملو از مایعات است که از قسمت استخوانی لگن محافظت می کنند. این کیسه ها همانند تاندون ها در اثر استفاده بیش از حد یا ناراحتی، دچار التهاب شده و باعث درد هنگام حرکت لگن می شوند.
درد کمر و ستون فقرات را می توان در قسمت لگن و نشیمنگاه حس کرد. سیاتیک نیز در قسمت پشت لگن، درد ایجاد می کند.
اگر با انجام معاینه کامل لگن مشخص شود که بیمار به ناهنجاری یا التهاب خاصی مبتلا شده است، برخی آزمایش ها یا عمل های با حداقل تهاجم بر روی او انجام می گیرد تا وجود احتمالی بیماری سندرم احتقان لگنی تشخیص داده شود. برای این منظور یک پزشک متخصص رادیولوژی مداخله ای که به صورت تخصصی برای انجام عمل های با حداقل تهاجم آموزش دیده است، سیاهرگ های لگنی که دچار واریس شده و باعث ایجاد درد مزمن لگن شده اند را با استفاده از تکنیک های عکس برداری تشخیص می دهد. رایج ترین تکنیک های عکس برداری که برای این منظور مورداستفاده قرار می گیرد، عبارت است از:
در این روش که به عنوان دقیق ترین شیوه تشخیص عوارض مربوط به سیاهرگ ها شناخته می شود، با تزریق یک رنگ مخصوص به درون سیاهرگ های ناحیه لگن، این سیاهرگ ها را در برابر پرتوهای اشعه ایکس قابل رؤیت می سازند. برای دستیابی به دقت بیشتر در تشخیص این عارضه، متخصص رادیولوژی معاینات و عکس برداری را در حالتی که بیمار خم شده است، انجام می دهد؛ زیرا وقتی که بیمار به حالت طاق باز خوابیده باشد، اندازه سیاهرگ های لگن او کاهش پیدا می کند.
این روش می تواند بهترین روش غیر تهاجمی برای تشخیص سندرم احتقان لگنی باشد. این آزمایش باید به نحوی انجام شود که به طور اختصاصی برای یافتن عروق خونی ناحیه لگن تنظیم شده باشد. در واقع روش معمولی ام آر آی نمی تواند این ناهنجاری ها را نشان دهد.
این روش برای بهتر دیدن فضای داخل حفره لگن استفاده می شود. از آنجا که سونوگرافی لگن نمی تواند سیاهرگ های ناحیه لگن را به خوبی نشان دهد (مگر آنکه بیمار در حالت ایستاده سونوگرافی شود)، بنابراین برای این منظور سونوگرافی از طریق واژن انجام می گیرد. البته این روش برای تشخیص عوارض دیگری هم استفاده می شود.
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی ، سونوگرافی و ماموگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.