جراحی تعویض مفصل زانو روش درمانی ویژه ای برای آرتروز های شدید در زانو است. بسیاری از بیماران می دانند که جراحی تعویض مفصل زانو ممکن است با گذشت زمان کارایی خود را از دست بدهد اما سوال اصلی این است که برای این مسئله چقدر زمان لازم است؟
زمانی که جراحی تعویض مفصل زانو لازم باشد، از پروتز های فلزی و پلاستیکی برای جایگزینی با ساختارهای طبیعی زانو استفاده می شود. مواد تشکیل دهنده ی این پروتزها مانند هر ماده ی دیگری با گذشت زمان دچار فرسایش و استهلاک می شوند. با اینکه پروتز های استفاده شده در زانو طول عمر بالایی دارند اما ساختارهایی مادام العمر و ابدی نیستند و پس از گذر مدت زمانی مشخص ساختار پایدار خود را از دست می دهند. مطالعاتی که به بررسی طول عمر پروتزهای استفاده شده در جراحی تعویض مفصل زانو پرداخته اند نشان می دهند که پروتزهای معمول بیش از ۲۰ سال عمر خواهندکرد.
این مطالعات نشان می دهند که در ۹۰ درصد بیمارانی که تعویض جراحی مفصل زانو انجام داده اند بیست سال پس از جراحی پروتز ها دارای کارکرد مناسب هستند. اگرچه این گزارش نشان از طول عمر مناسب پروتز های استفاده شده در اکثر افراد را دارد اما باید توجه داشت که برخی بیماران لازم است تا تنها چند سال پس از جراحی اول ، جراحی های تکمیلی تعویض مفصل زانو را تکرار کنند. مشکل جراحی های ثانویه این است که نتایج آن بر خلاف جراحی های اولیه چندان قابل پیش بینی نیست.
با اینکه مطالعات فراوانی برای بررسی طول عمر پروتز های استفاده شده در جراحی تعویض مفصل زانو وجود دارد اما با توجه به تنوع بسیار زیاد در مواد تشکیل دهنده ی پروتز ها و همچنین تنوع زیاد در نوع آسیب زانو و تفاوت بدنی افراد نمی توان قانون مشخصی را در مورد طول عمر پروتز استفاده شده برای یک فرد بیان کرد. عواملی که در طول عمر پروتزهای زانو موثر هستند شامل موارد زیر هستند:
در نهایت باید توجه داشت که برای انتخاب پروتز مناسب برای تعویض مفصل زانو پزشک متخصص باید فاکتورهای خطر را برای فرد به طور کامل مشخص کرده و او را از میزان و احتمال موفقیت و عوارض جانبی پس از جراحی آگاه کند. حتی در صورتی که از بهترین موجود در بازار و متخصص ترین و باتجربه ترین پزشکان جراحی زانو برای تعویض مفصل زانو استفاده شود همچنان احتمال عفونت وعوارض جانبی که تهدیدکننده نتایج جراحی هستند وجود خواهندداشت.
همچنین امروزه پروتز های جدیدتر با ساختارهای ویژه در حال گسترش هستند. اگرچه ساختار و عملکرد آن ها می تواند بهتر از پروتز های مرسوم باشد اما باید توجه داشت که هرچه پروتزی جدیدتر باشد داده های موجود در مورد کارایی درازمدت آن نیز کمتر خواهدبود. با توجه به این که پزشکان جراح با انواع مختلفی از پروتز ها سر و کار داشته و کارایی آنها را در دوران مختلف به صورت تجربی مشاهده کرده اند بهترین گزینه برای مشورت در مورد نوع پروتز انتخابی برای زانو بر اساس فاکتورهای خطر موجود در فرد خواهندبود.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.