درمان درد بعد از عمل تعویض مفصل زانو
شبکه اطلاع رسانی پزشک آن لاین [ پرتال اطلاع رساني ]آدرس وب سایت : www.pezeshkonline.ir مفصل زانو یکی از مهم ترین مفاصل بدن است که در صورت آسیب دیدگی، کیفیت زندگی فرد کاهش پیدا می کند. تعداد کثیری از بیماران برای درمان درد این مفصل از جراحی مفصل زانو کمک می گیرند. اما متاسفانه درد ممکن است پس از جراحی نیز ادامه یابد. یکی از درمان های شایع برای افراد مسن، جراحی تعویض مفصل زانو است. دقت کنید که تجربه درد پس از جراحی برای یک مدت طبیعی است؛ اما در صورت ادامه دار شدن آن، باید به پزشک مراجعه کرد و علت آن را جویا شد. طبق آمار، حدود 50 درصد از بیماران پس از جراحی از درد شدید شکایت دارند. در ادامه این مقاله به بررسی دقیق تر درمان درد بعد از عمل تعویض مفصل زانو می پردازیم.
مهم ترین گام برای درمان کردن این درد، یافتن علت ایجاد آن است. چراکه بدون دانستن علت درد، درمان بیمار دشوار است. برخی از علل این درد شامل موارد زیر می شوند:
- شل شدن اجزای پروتز
- مشکلات پاتلوفمورال
- علل مکانیکی و وارد شدن فشار بیش از اندازه بر روی مفصل زانو پس از انجام جراحی
- ایجاد عفونت
- آسیب دیدن ساختارهای اطراف از جمله اعصاب و تاندون و یا انسداد عروقی
- شکستگی های تصادفی استخوان که ممکن است در زمان اتصال ایمپلنت زانو ایجاد شوند؛ اما در زمان جراحی قابل مشاهده نمی باشند
- شکستگی های اطراف ایمپلنت مفصل زانو به ویژه در بیماران مسنی که دارای پوکی استخوان هستند
- عوامل روانشناختی مانند افسردگی، کاهش آستانه درد موضعی و ...
- مصرف مسکن ها: داروهای مسکن به بیمار کمک می کنند تا درد کم تری را تجربه کنند. داروی تسکین دهنده درد اوپیوئیدی یکی از روش های درمانی است که برای داشتن درد کمتر و بهبودی سریع تر به کار برده می شود.
- رایحه درمانی : در این روش درمانی، از روغن های اساسی به منظور تحریک توانایی طبیعی بدن برای بهبودی و آرامش استفاده می شود. طبق تحقیقات انجام شده، رایحه درمانی در کاهش درد، کاهش اضطراب، کاهش حالت تهوع و درمان بی خوابی مفید است.
- فعالیت کافی: ماندن در یک موقعیت ثابت برای طولانی مدت، سبب گرفتگی و یا خستگی عضلات بدن و در نتیجه افزایش درد می شود.
- ماساژ درمانی : ماساژ دادن با افزایش جریان خون می تواند در تسکین درد موثر باشد. در ماساژ ملایم، از زدن ضربه های آرام بر روی پوست به منظور شل کردن عضلات کمک گرفته می شود.
- فیزیوتراپی : انجام منظم و پیوسته فیزیوتراپی، نقش زیادی در تسکین درد دارد. فیزیوتراپیست تمریناتی را برای تقویت عضلات، افزایش دامنه حرکتی و افزایش جریان خون در اطراف زانو ارائه می دهد. این تمرين ها سبب بهبودی بیمار می شود و همچنین سبب تخلیه مایعات اطراف بافت دردناک می شود.
- در صورت شل شدن یا شکستن پروتز استفاده شده، داروهای مسکن تنها سبب کاهش درد می شوند؛ اما علت ایجاد درد باقی می ماند. در این موارد تعویض مجدد مفصل زانو و جایگزینی پروتز جدید توصیه می شود.
- تغییر عادت های حرکتی، پرهیز از انجام فعالیت های سنگین و جلوگیری از اضافه وزن به درمان سرعت می بخشند.
- اگر علت بروز درد انسداد عروقی باشد، از تجویز داروهای رقیق کننده خون کمک گرفته می شود.
به طور معمول دوره نقاهت بیمار پس از جراحی، حدود ۱۲ هفته طول می کشد. لازم به ذکر است که شیوه زندگی بیمار می تواند سبب طولانی یا کوتاه شدن دوره نقاهت شود. عوامل متعددی بر کیفیت بهبودی و دوره نقاهت موثر است برای مثال بیماری های مزمن مانند فشار خون بالا، دیابت و چاقی.
تغذیه نقشی مهمی در ترمیم بافت ها و استحکام استخوان ها دارد. پس از جراحی تعویض مفصل زانو، بدن بیمار به منابع غنی از ویتامین ها و سایر مواد معدنی نیازمند است تا آسیب ها و جراحات ناشی از جراحی بهبود پیدا کند. برخی از مواد خوراکی که به درمان بیمار سرعت می بخشند؛ عبارتند از:
- انواع گوشت قرمز، سفید و ماهی
- تخم مرغ، غذاهای دریایی سویا و آجیل
- سبزیجات سبز تیره و هویج و کلم بروکلی و اسفناج و جگر
- فلفل شیرین، فلفل دلمه ای، مرکبات، سیب زمینی، کیوی و انواع توت ها
- مواد لبنی مانند شیر و پنیر و ماست
- آلو، لوبیا، حبوبات، گلابی، جوی دو سر و نان
" سرطان چیست و چگونه بوجود می آید؟ " یکی از سوالات پرتکراری است که امکان دارد در ذهن شما هم مطرح شده باشد. شبکه اطلاع رسانی پزشک آنلاین با ایجاد بخش مطالب مربوط به سرطان ، بنا دارد آگاهی جامعه را پیرامون این بیماری ارتقاء دهد. شما هم اگر مایل به یافتن پاسخ سوالات خود درباره سرطان هستید؛ مطالب بخش سرطان را مطالعه فرمایید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید