دیسک هایی که به علت های مختلف از جمله افزایش سن یا ضربات ضعیف شده اند؛ با احتمال بالاتری دچار برآمدگی یا پارگی میشوند که موجب فشار بر روی ریشه های عصبی نخاعی شده و میتوانند درد شدیدی در گردن، دستها، کمر و پاها ( سیاتیک ) ایجاد کنند که به این حالت فتق دیسک گفته می شود. مهمترین عامل بیرون زدگی دیسک ، فشار داخل دیسک بوده که علاوه بر آن بروز علائم کلینیکی دربیرون زدگی دیسک نیز حاصل فشار وارده از داخل فضای دیسک به قسمت هرنیه دیسک می باشد. هرنی دیسکال از نظر محل بیرون زدگی به داخل کانال متفاوت است. دلیل این مطلب اینست که در هر نوع بیرون زدگی دیسک محل ایجاد فشار از داخل دیسک متفاوت است.
شایع ترین علامت مربوط به بیرون زدگی دیسک در مهره های کمری، درد در پا (که به درد سیاتیک نیز معروف است) می باشد. حدود %۹۰ بیرون زدگی های دیسک در مهره های L5 L4 و S1 L5 رخ می دهد که موجب درد در عصب L5 یا S1 شده که به سمت پایین در عصب سیاتیک منتشر می شود. یک دیسک بیرون زده ما بین مهره های چهارم و پنجم کمر (L5 L4) معمولاً عصب L5 را تحت فشار قرار می دهد. علاوه بر درد سیاتیک، این نوع از بیرون زدگی دیسک می تواند موجب ضعف در بالا آوردن انگشت شست پا و احتمالاً ضعف زانو گرددکه با نام “مچ پای افتاده” نیز شناخته شده است. کرختی و درد نیز ممکن است در نوک پا حس شود.
دیسک بیرون زده بین مهره های پنجم کمری و مهره ی اول خاجی (S1 L5) معمولاً عصب S1 را تحت فشار قرار می دهد. علاوه بر درد سیاتیک، این نوع بیرون زدگی دیسک می تواند منجر به ایجاد ضعف در هنگام ایستادن روی انگشتان پا گردد. کرختی و درد می تواند رو به پایین در کف پا و قسمت بیرونی پا منتشر گردد.
برای مطالعه بیشتر بخوانید: عمل بسته دیسک کمر با لیزر
برداشتن فشار از روی دیسک به روش پی ال دی دی (PLDD) یک درمان لیزری است که برای تشخیص مشکلات دیسک ستون فقرات و کمک به برطرف شدن درد کمر و گردن مورد استفاده قرار میگیرد. این درمان تحت بی حسی موضعی و هدایت فلوروسکوپی انجام میشود. سوزن به کمک هدایت دستگاه وارد دیسک مورد نظر میگردد. یک فیبر نوری باریک از طریق سوزن وارد شده و انرژی لیزر را به هسته دیسک اعمال میکند. لیزر منجر به بخار مواد دیسک و ایجاد فشار منفی میشود که به تدریج دیسک بیرون زده را به جای خود بازمیگرداند. نحوه جراحی دیسک کمر با لیزر به این گونه است که در اثر سوزاندن و تبخیر مرکز نوکلئوس با اشعه لیزر فشار بر روی اینترادیسکال کم شده و علائم دیسک کمر بهبود می یابد.
در جراحی لیزری دیسک با استفاده از لیزر پی ال دی دی انتظار می رود؛ نتایج مثبت زیادی حاصل شودو این روش جایگاه مهم و موثری در درمان هرنی دیسکال یافته است. دربرداشتن فشار از روی دیسک به کمک لیزر هیچ نیازی به برش وجود ندارد بنابراین بسیار کم تهاجمی بوده و هیچ یک از خطرات مربوط به جراحی باز ستون فقرات در آن وجود ندارد. فشار برداری دیسک با لیزر، عملی مطمئن و بی خطر و مورد تایید سازمان نظارت بر غذا و داروی امریکاست که برای فتق دیسک بین مهره ای یا بیرون زده یا عصبهای تحت فشار مورد استفاده قرار میگیرد.
نسخه اصلی مطلب درمان درد دیسک کمر با لیزر پی ال دی دی را در سایت دکتر علی نقره کار بخوانید.