انسانها معمولاً با 2 کلیه متولد می شوند؛ که این دو کلیه به شکل کامل، مجزا از هم و در دو طرف ستون فقرات جای گرفته. اما در برخی از افراد به طور مادرزادی کلیه ها به هم چسبیده اند؛ که به این نوع از ناهنجاری در سیستم ادراری، کلیه نعل اسبی گفته می شود.
اگر شما یا فردی از نزدیکانتان به این عارضه مبتلا هستید، با مطالعه ادامه این مقاله، می توانید اطلاعات نسبتاً جامعی در مورد کلیه نعل اسبی و کلیه عادی دریابید.
کلینیک تخصصی کلیه و مجاری ادرای دکتر پیمان صالحی در اصفهان، پذیرای بیماران مبتلا به امراض کلیوی می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت، با شماره 35548081 031 تماس حاصل فرمایید.
همانطور که بیان شد، کلیه نعل اسبی عارضه ای مادر زادی است که از هر 500 نوزاد متولد شده، یکی به آن مبتلا می باشد. در این نوزادان به جای دو کلیه، یک کلیه دو بخشی وجود دارد که با رشد کلیه های جنین در انتهای تحتانی از ناحیه لگن، به هم متصل شده اند؛ و به شکل نعل اسب (چیزی شبیه به حرف U انگلیسی)درآمده اند. به گفته محققان این اتفاق در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد.
کلیه نعل اسبی اغلب نسبت به کلیه طبیعی در جای پایین تر و بیشتر متمایل به جلوی بدن قرار دارد؛ به همین دلیل ریسک آسیب دیدگی این کلیه، در صورت اصابت ضربه به شکم نسبت به کلیه های طبیعی بیشتر است.
دستگاه ادراری سیستم تخلیه بدن است که شامل دو کلیه ، دو حالب ، مثانه و مجرای ادرار می باشد.
کلیه های سالم شب و روز برای پاکسازی خون ما کار می کنند. این دو اندام لوبیایی شکل، درست زیر دنده ها متمایل به پشت بدن، در طرفین ستون فقرات قرار دارند. کلیه ها در واقع فیلتر اصلی بدن هستند. آنها در هر ۲۴ ساعت مقادیر زیادی از مایعات بدن را تصفیه و به جریان خون بازمی گردانند. کلیه ها با خارج نمودن ترکیبات مضر و آب اضافی از خون، ادرار تولید می کنند. ادرار از کلیه ها به مثانه منتقل می شود و از طریق مجرای ادرار خارج می گردد.
سه وظیفه عمده کلیه ها عبارتند از :
کلیه نعل اسبی ریسک آسیب به کلیه و ابتلا به برخی بیماری ها را افزایش می دهد. در این شرایط ممکن است، عملکرد حیاتی کلیه دچار اختلال گردد. به عنوان مثال تومورهای سرطانی تا حدودی در کلیه های نعل اسبی بیشتر از کلیه های طبیعی دیده می شوند.
بیشتر افرادی که کلیه نعل اسبی در آنها تشخیص داده می شود، غالباً به دلایل دیگری به پزشک مراجعه نموده اند که پزشک در حین معاینه به این بیماری پی می برد. گاهی هم پزشک اورولوژیست با مشاهده علائم موجود در بیمار، پی به این عارضه می برد. برخی از اقدامات می توانند پزشک متخصص را در مورد تشخیص این بیماری کمک نمایند که این اقدامات عبارتند از:
همچنین پزشک ممکن است برای بررسی عملکرد کلیه ها درخواست آزمایش خون نماید.
اگر در افرادی که داری کلیه نعل اسبی هستند، علائمی وجود نداشت، نیاز به اقدامات درمانی نمی باشد.
دو عارضه شایع دیگری که در مبتلایان به کلیه نعل اسبی بیش از سایرین دیده می شود انسداد مجرای ادرار و برگشت ادرار از مثانه است؛ که هر دو عارضه با روش جراحی قابل درمان می باشند.
کلیه های نعل اسبی نیز مانند کلیه های طبیعی ممکن است دچار سنگ کلیه گردند که جراحی برای رفع انسداد یا سنگ کلیه در حالب معمولاً موفقیت آمیز است و با مشکل خاصی روبرو نخواهد بود.
امروزه با پیشرفت های چشمگیر در عرصه پزشکی، ناباروری زوجین نیز در اکثر موارد قابل رفع می باشد. دکتر پیمان صالحی متخصص اورولوژی در اصفهان آماده ارائه خدمات درمان ناباروری مردان ، با پیشرفته ترین متدهای درمانی می باشد. جهت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با شماره 35548081 - 031 تماس حاصل فرمایید.