صورت و از جمله چشم ها نقش بسیار مهمی در تاثیرگذاری ظاهری افراد در دیگران دارند. با افزایش سن، ساختار پوست نیز انعطاف خود را از دست می دهد و این مسئله در مورد پوست صورت با شدت بیشتری نسبت به پوست سایر بخش های بدن خود را نشان می دهد. علت آسیب سریع تر پوست صورت نسبت به پوست سایر بخش های بدن این است که بیشتر در معرض فاکتورهای محیطی مانند تابش مستقیم نور آفتاب و عوامل آسیب زای معلق در هوا قرار می گیرد.
در میان بخش های مختلف صورت نیز پوست پلک ها و زیر چشم به دلیل اینکه ظریف ترین و نازک ترین بخش پوست در کل بدن هستند زودتر از سایر بخش های صورت آسیب های ناشی از افزایش سن را بروز می دهند. افتادگی پلک بالا که به نام پتوزیس (ptosis) نیز شناخته می شود ( به معناى كاهش ارتفاع شكاف پلكى و نه افزايش پوست اضافه پلك ) یکی از اثرات افزایش سن است که تاثیر فراوانی در ظاهر افراد داشته و در موارد شدید خود می تواند موجب انسداد مسیر بینایی شود.اين مورد مى تواند بكطرفه با دو طرفه باشد و در موارد خفيف خود را با عدم تقارن ابرو نشان مى دهد .
دکتر بهرام اشراقی فوق تخصص پلاستیک و ترمیمی چشم، با استفاده از تکنیک خاصی در جراحی افتادگی پلک یا اصلاح پتوز که با برش کوچک صورت می گیرد؛ اقدام به این عمل می نمایند. در جراحی پتوز توسط ایشان، برشی 10 الی 12 میلی متری ایجاد می شود و تعداد بخیه ها 3 الی 4 بخیه بیشتر نخواهد بود که در جراحی های معمول پتوز، برشی دوبرابر آن زده می شود و به همان نسبت نیز تعداد بخیه ها بیشتر خواهد شد.
درمان افتادگی پلک بالا می تواند تنها به دلیل موارد مرتبط با زیبایی باشد. گاهی پلک بالا دچار افتادگی شدیدی می شود بطوری که بخشی از مسیر بینایی را مسدود می کند. در این حالت نیاز به مداخلات درمانی به دلیل عملکرد نامناسب پلک به وجود می آید.
بیماری هایی چون دیابت، سندروم هورنر (Horner syndrome)، میاستنیا گراویس (Myasthenia gravis) و سکته نیز ممکن است عامل ایجادکننده ی پتوز باشند.
درمان افتادگی پلک بالا می تواند تنها به دلیل موارد مرتبط با زیبایی باشد. گاهی پلک بالا دچار افتادگی شدیدی می شود بطوری که بخشی از مسیر بینایی را مسدود می کند. در این حالت نیاز به مداخلات درمانی به دلیل عملکرد نامناسب پلک به وجود می آید.
علائم این بیماری ممکن است در یک یا هر دو چشم ایجاد شوند و این مسئله به علت ایجاد آن وابسته است. مشکلات بینایی حاصل از افتادگی پلک بالا معمولا شامل موارد زیر هستند:
برای اینکه بهترین و مناسب ترین روش درمانی برای افتادگی پلک بالای کودکان مشخص شود پزشک متخصص عوامل زیر را بررسی می کند:
معمولا روش درمانی توصیه شده برای درمان افتادگی پلک در کودکان روش جراحی است. در طی این جراحی ممکن است عضله ی مرتبط با پلک کشیده شود و یا اینکه پلک ها به عضلات دیگری متصل شوند. در نهایت هدف از این روش این است که بینایی کودک بهبود یابد. در کودکانی که دارای افتادگی پلک هستند، خواه جراحی شوند و خواه جراحی نشوند، لازم است تا طبق برنامه ی منظم نسبت به بررسی وضعیت چشم خود به پزشک متخصص مراجعه نمايند تا از نظر ایجاد سایر مشکلات بینایی مانند مشکلات انکساری بررسی شوند.
روش درمانی افتادگی پلک بالا بسته به علت ایجاد و شدت آن دارد. در برخی موارد خفیف افتادگی پلک بالا، ممکن است نیازی به درمان نباشد زیرا مشکل ایجادشده عارضه ای برای فرد ندارد. امروزه دارویی به نام اکسی متازولین (oxymetazoline) تجویز می شود که بصورت قطره ی چشمی استفاده شده و می تواند با تاثیر بر عضلات مرتبط با پلک منجر به رفع افتادگی پلک شوند. این دارو برای همه ی افراد قابل مصرف نیست و در افرادی که تجویز می شود برای تاثیرگذاری لازم است تا بصورت روزانه مصرف شود.
علاوه بر روش دارویی برای درمان افتادگی پلک بالا در بزرگسالان، جراحی نیز یک روش درمانی معمول است که معمولا بصورت سرپایی انجام می شود. زمانی که روش جراحی برای درمان افتادگی پلک بالا در بزرگسالان به کار می رود معمولا از بی حسی موضعی استفاده می گردد. دستکاری عضلات مرتبط با پلک ممکن است محدود باشد. در موارد شدید پتوز لازم است تا این عضلات دوباره کشیده شده و يا كوتاه شوند و به محل مناسب خود جابجا شوند. لازم است تا فرد قبل از هر نوعی از جراحی ها پزشک خود را از مصرف هر نوع دارویی، از جمله داروهای ضد انعقاد خون مانند آسپرین، مطلع سازد.
در افرادی که امکان جراحی بر روی آنها وجود ندارد ممکن است عینک های مخصوصی تجویز شوند که پلک را بالا نگه می دارند. این عینک ها از جمله در افرادی که افتادگی پلک آنان موقتی است نیز روش درمانی مناسبی به شمار می روند.
جراحان پلاستيك و ترميمى چشم برای جوانسازی چشم ممکن است از روشهایی مانند تزریق ژل یا فیلر و تزریق چربی، و در مواردی هم تزریق بوتاکس استفاده نمایند. باید توجه داشته باشید؛ انجام این روشها به ویژه در نواحی اطراف چشم، اگر توسط پزشک متخصص و مجرب انجام نشود، می تواند عوارض ناخوش آیندی به همراه داشته باشد.