کک و مک ، لکه های قهوه ای کم رنگ کوچک به اندازه 1 تا 2میلی متر است و در اوایل زندگی ظاهر می شود. کک و مک تبدیل به خال نمی شود. رنگ کک و مک ها متفاوت است آنها ممکن است قرمز، زرد، برنزه، قهوه ای روشن و یا سیاه باشند. اما همیشه از رنگ پوست اطراف خود تیره ترند چرا که آنها در نتیجه باقیماندن رنگدانه ای تیره به نام ملانین ایجاد می گردند. کک و مک نتیجه توزیع ناموزون و نامتوازن رنگدانه ملانین در پوست می باشد. به عبارت دیگر ناشی از ته نشین شدن نامتعارف ملانین در یک نقطه از پوست می باشد.
درابتدا تعداد آن کم است ولی به مرور زمان و درصورتیکه شخص مبتلا به پزشک مراجعه نکند یا راه های پیشگیری را رعایت نکند، تعداد آن بتدریج زیاد می شود ، در بروز کک ومک عوامل ژنتیکی یا سرشتی کاملا دخیل است ولی عوامل محیط خصوصا نور آفتاب در بروز و تشدید آن کاملا اثر دارد، عوامل هورمونی هم در بروز آن نقش دارد مثلا بعضی خانم هایی که باردار می شوند یا افرادی که به سن بلوغ می رسند افزایش تعداد کک ومک را کاملا حس می کنند ، در مواردی هم استرس و تنش های عصبی باعث تشدید کک ومک در افراد مستعد می شود.
ملاسما یکی از رایج ترین دلایل ایجاد لک صورت است و اغلب در خانم های مراجعه کننده براي درمان لک صورت دیده مي شود که یک لک اکتسابی قهوه ای رنگ است که بصورت آهسته بوجود مي آيد.
به علت این که این لک ها بیش تر در زنان باردار ظاهر مي شود یا عود مي کند ، به لک های حاملگی شهرت دارد، ولی می تواند در خانم های مجرد و به ندرت در مردان هم دیده شود. این لک ها بیش تر در انواع ، پیشانی و چانه دیده مي شود و در اشخاص سبزه مشخص است.
تیرگی یا لک پوست معمولاً بعد از زایمان ناپدید مي شود ، ولی ممکن است براي ماه ها یا سال ها باقی بماند. این نوع لک صورت ممکن است بدون علت مشخص یا بصورت خانوادگي، مخصوصا در افرادی که حتی در تماس با نور افتاب خفیف تیره می شوند ، دیده شود.
برخی خانم ها متوجه می شوند که درست پیش از قائدگی، لک ها واضح تر مي شود . ملاسما یا لک حاملگی بطور شایع در خانم هایی که قرص ضد بارداری استفاده مي کنند ، دیده مي شود که در تماس با نور آشکارتر مي شود .
این خانم ها زمانی که باردار شوند، همین لک را پیدا مي کنند . زمان زيادي طول می کشد تا بعد از قطع قرص ضد بارداری، این لک بر طرف شود و یا امکان دارد که هیچوقت بطور کامل برطرف نشود.
بروز لکه های پیری ربطی به بالا رفتن سن ندارد، بلکه به قرار گرفتن در معرض نور افتاب مربوط مي شود .
لکه های پیری، کک و مک های ناشی از نور افتاب هستند، و تماماً بر پشت دست دیده می شوند . در افردی که زیاد در معرض نور خورشید قرار می گیرند، این لکه ها بر روی صورت هم پیدا می شوند . وجود این لکه ها در اشخاص مسن، عادی است، ولی در اثر تماس زیاد با آفتاب، ممکن است در اواخر دهه های سوم، چهارم و پنجم زندگی هم بروز کنند.
حتی کم قرار گرفتن ، در معرض افتاب، هم سبب ایجاد لکه های پیری میشوند . نور خورشید دارای پرتوهای فرا بنفش است که سبب برنزگی و سوختگی پوست ميشود .
با بالا رفتن سن، این برنزه شدن، رسوب بیش از حدّ رنگدانه ها را در پوست موجب می گردد. این لکه ها را لکه های کبدی و لکه های خورشیدی هم می نامند.
بعضی از افراد مبتلا به آکنه یا جوش دچار لکه های بعد از بهبود ی جوش می شوند بطوریکه فرد ابتدا دچار جوش های قرمز یا چرکی می شود و به مرور زمان وقتی جوش ها خشک می شود لک قهوه ای یا بعضا لک قرمز به جای می گذارد ، خصوصا اگر فرد جوش خود را دستکاری کند احتمال لک قهوه ای یا لک تیره بعد از جوش زیاد می شود ، در بسیاری از این افراد این حالت یعنی گذاشتن لک بعد از جوش یک زمینه یا استعداد ارثی هم دخیل است خصوصا در مورد لکه های قرمز بعد از جوش این علت یعنی زمینه ژنتیکی مهمتر است چرا که دیده شده افرادی بدون آنکه جوش را دستکاری کنند دچار اسکار ها ولکه های قرمز ( وگاها لکه قهوه ای ) بعد از بهبودی جوش می شوند ، در ضمن نوع جوش هم در گذاشتن لک اثر دارد مثلا جوش های عمیق و کیستی و چرکی احتمال بیشتری برای گذاشتن لک دارند ، دوام و مدت جوش هم در ایجاد لک بعد از جوش موثر است مثلا کسی که جوش های صورت خود را درمان نمی کند و جوش ها بمدت طولانی باقی می مانند و احتمال لک زیاد می شود خصوصا اگر شخص در معرض نور آفتاب قرار گیرد این مورد بیشتر رخ می دهد . کلینیک صدف به شما پیشنهاد می کند در صورت بروز جوش سریعا به پزشک مراجعه کنید.
کلینیک صدف اصفهان با مجرب ترین پزشکان و با استفاده از سیستم به روز دنیا آماده خدمات در زمینه بهترین پیوند مو می باشد.