هیستروسکوپ یک وسیله فلزی باریک و متصل به لنز است که از طریق واژن و دهانه رحم وارد رحم شده و امکان مشاهده حفره رحم را بصورت مستقیم برای جراح زنان فراهم میکند.جراح لاپاراسکوپی زنان از روش هیستروسکوپی برای تشخیص و برداشتن ضایعات حفره رحم که ممکن است با باروری زنان تداخل داشته باشد استفاده میکند.
هیستروسکوپی یکی از بهترین ابزار در زمینه جراحی زنان است که هم جنبه تشخیصی و هم جنبه درمانی دارد. هدف از هیستروسکوپی تشخیصی ، ارزیابی حفره رحم از نظر چسبندگی ، شناسایی ناهنجاری های مادرزادی رحم و ضایعات داخل حفره رحم و.... است .در ارزیابی حفره رحم ، بررسی با هیستروسکوپ بر هیستروسالپنگوگرافی ( عکس رنگی رحم ) ارجحیت دارد چرا که امکان مشاهده مستقیم حفره رحم وجود دارد.
اولین اقدام تشخیصی در خانمهایی که خونریزی غیر طبیعی دارند انجام سونوگرافی واژینال است. اگر در سونوگرافی علت خاصی یافت نشده و یا مشکل بیمار علی رغم درمان دارویی ادامه یابد بایستی هیستروسکوپی انجام شود.در مواردی هم که نمونه برداری از اندومتر ضرورت داشته باشد انجام ان با هیستروسکوپی ارجحیت دارد. ارزیابی حفره رحم با هیستروسکوپ امکان تشخیص پولیپ و ضایعات بدخیم و میومهای ساب موکوس را فراهم میکند.
در خانمهایی که به علت ناباروری تحت درمان هستند بهترین و اولین اقدام جهت بررسی حفره رحم ، هیستروسالپنگو گرافی است. درصورتی که در عکس رنگی رحم و یا سونوگرافی واژینال ، مورد غیر طبیعی یافت شود ، پزشک فوق تخصص ناباروری ، جهت ارزیابی دقیق تر حفره رحم و تأیید تشخیص ، از هیستروسکوپی استفاده میکند . همچنین در ناباروری غیر قابل توجیه ، لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی بسیار کمک کننده خواهد بود.افرادی که دچار شکست مکرر آی وی اف شده اند بایستی حفره رحم از نظر وجود ضایعات مخفی و وضعیت اندومتر با هیستروسکوپ بازبینی شود .
پزشک فوق تخصص ناباروری و سقط مکرر جهت ارزیابی علل سقط مکرر ، حفره رحم را هم بررسی میکند. در این موارد ، لزومی به بررسی لوله ها با عکس رنگی رحم نیست و بنابراین فقط هیستروسکوپی برای مشاهده حفره رحم کفایت میکند.
ناهنجاری های مادرزادی رحم معمولا در سونوگرافی واژینال و یا هیستروسالپنگوگرافی تشخیص داده میشوند. بعضی ناهنجاریها مانند رحم سپتوم دار و رحم دوشاخ بخوبی با این روشها قابل افتراق نیستند و بهترین روش تشخیص آنها لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی همزمان است.
درموارد خونریزی غیرطبیعی و افزایش ضخامت اندومتر ، نمونه برداری اندومتر را میتوان بصورت سرپایی در مطب و یا کورتاژ در اتاق عمل انجام داد. اما بهترین روش ، نمونه برداری از اندومتر همزمان با مشاهده حفره رحم با هیستروسکوپی است.
رزکتوسکوپی همزمان با هیستروسکوپی برای برداشتن سپتوم یا دیواره رحم که شایعترین ناهنجاری مادرزادی رحم است و عمل میومکتومی یا خارج کردن فیبروم داخل حفره ( فیبروم ساب موکوس ) انجام میشود.
در صورتی که شما دچار هریک از مشکلات ناباروری ، سقط مکرر ، خونریزی غیر طبیعی ، پولیپ رحم ، رحم سپتوم دار و.....هستید میتوانید با مراجعه به بهترین جراح زنان اصفهان از امکانات هیستروسکوپی که در بهترین بیمارستان ها از جمله بیمارستان میلاد اصفهان انجام می شود بهره مند شوید.
دکتر منصوره پژمان منش فوق تخصص ناباروری و آی وی اف ، جراح لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی اصفهان
تلفن تماس : 03136206186
09383657786