پوست انسان ازلایه های متعدد سلولی درست شده است. درحالت عادی این سلول ها ظرف ۳۰-۲۰ روزمراحل رشد خود را طی کرده و از سطح پوست به صورت سلول های مرده به بیرون ریخته می شوند.در صورتیکه این روند به شکل غیرعادی تسریع گردد، تعداد سلول های مرده افزایش یافته وهمراه باچربی وترشحات دیگرپوست تشکیل شوره سر رامی دهند. همراه باشوره اغلب خارش هم رخ داده و در ضمن اکثر بیماران به انواع شامپوها و داروهای خانگی روی می آورند و همه این عوامل باعث تحریک پوست و بدترشدن اوضاع می گردد.
متذکر می شویم که شوره سرابتدای طیف بیماری به نام درماتیت سبوره بوده و در حقیقت فرم خفیف آن محسوب می گردد. در واقع اگر شوره سردرمان نشود گاهی شدیدترشده و تابلوی بالینی درماتیت سبوره را به وجود می آورد. دراین حالت سر بیمار ازپوسته های چرب، بد بو، کثیف و بعضاً عفونی پرشده و خارش و تحریک شدید در پوست سر وجود دارد. موها بهم چسبیده و بیمار احساس ناراحتی زیاد می کند. درماتیت سبورئیک یا درماتیت شوره اى به ضایعات قرمز و پوسته دار پوست که با تولید سبوره (پوسته هاى چرب یا خشک سفید رنگ) و خارش همراه است، گفته مى شود.
علائم شوره سر برای بیشتر مردم شناخته شده است.
- پوسته های برفکی سفید چرب از پوست مرده که به صورت نقطه هایی بر روی مو و شانه ها دیده می شود.
- پوست سر خارش دار و پوسته دار.
این علائم عمدتاً در فصول پاییز و زمستان، بدلیل گرمای منازل و خشکی هوا تشدید می شود و در تابستان بهبود می یابد.
شوره سر می تواند به دلایل زیر بروز کند :
1- خشکی پوست
شایع ترین علت خارش و پوسته ورقه ورقه شدن پوست سر در زمستان که هوا سرد است و در منازل از گرم کننده ها استفاده می شود، می باشد. پوسته های ایجاد شده ناشی از خشکی پوست معمولاً کوچکتر و کم چرب تر از پوسته های ایجاد شده ناشی از علل دیگر می باشند و معمولاً علایم و نشانه های خشکی پوست در دیگر نقاط بدن مثل بازو و پاها نیز دیده می شود.
2- پوست چرب و تحریک شده ( درماتیت سبوریک )
این حالت، یکی دیگر از شایع ترین علل ایجاد شوره سر است و مشخصه آن پوست چرب و قرمز پوشیده از پوسته های برفکی سفید یا زرد است. درماتیت سبوریک نه تنها پوسته سر، بلکه دیگر نواحی که غدد سباسه زیادی دارند مانند ناحیه ابروها، گوشه های بینی، پشت گوش، زیر سینه ها، کشاله ران و گاهی اوقات زیر بغل ها را نیز درگیر می کند.
3- ناکافی بودن شست و شوی سر
در صورت عدم شست و شوی مرتب موها با شامپوی مناسب، چربی و سلول های پوست تجمع می یابند و می توانند شوره ایجاد نماید.
4- پسوریازیس
این نوع عارضه پوستی موجب تجمع سلول های مرده پوست می شود که پوسته های نقره ای ضخیمی ایجاد می نماید. پسوریازیس معمولاً بر روی زانوها، آرنج و برخی نواحی دیگر دیده می شود. ولی می تواند پوست سر را نیز درگیر نماید.
5- حساسیت به محصولات مراقبت از مو ( درماتیت تماسی )
گاهی حساسیت به برخی ترکیبات محصولات مراقبت از مو یا رنگ موها، بخصوص پارا فنیلن دی آمین، می تواند موجب قرمزی، التهاب و پوسته دار شدن پوست سر شود.
6- قارچ مخمر
این قارچ بر روی پوست سر اغلب افراد سالم و بالغ زندگی می کند بدون اینکه مشکل خاصی ایجاد نماید. اما گاهی اوقات رشد آن از کنترل خارج شده، از چربی های مترشحه توسط فولیکول های مو تغذیه می کند و موجب تحریک تکثیر سلول های پوست می شود. نتیجه آن تعداد زیادی سلول های مرده پوست است که که با چربی پوست سر به هم می چسبند و به شکل پوسته های سفید برفکی روی سر دیده می شوند.
دقیقاً مشخص نیست که چه عاملی باعث رشد بیش از حد این موجود زنده می شود، اگر چه چربی بیش از حد پوست سر، تغییرات سطح هورمونی، استرس، بیماری ها، اختلالات نورولوژیک، ضعف سیستم ایمنی و عدم شست و شوی کافی موها می توانند در شکل گیری شوره سر مؤثر باشند.
کلینیک پوست و مو صدف اصفهان ، همراه با تیم حرفه ای و پزشکان مجرب، کاشت مو را با جدیدترین دستگاه ها، به بهترین شکل ممکن و بروزترین تکنولوژی های روز دنیا انجام می دهد.