«خودزشتپنداری» و نادیده گرفتن ویژگیهای خوب ظاهری زمانی پیش میآید که فرد دچار احساس حقارت یا خودکمبینی باشد. چنین افرادی همواره به عوامل بیرونی و ظاهری نگاه میکنند تا بتوانند از این طریق احساس ارزشمندی ازدسترفته خود را جبران کنند. آنها میخواهند ارزشمند باشند و دیده شوند زیرا اغلب در دوران کودکی تحقیر شده، زیر سوال رفته و با دیگران مقایسه شدهاند. بنابراین بخشهای سالم شخصیتیشان شکل نگرفته و فاقد هویت لازم برای ایستادن روی پاهای خود هستند. این افراد همیشه از درون احساس پریشانی و بیامنیتی میکنند و برای به دست آوردن این امنیت دنبال تایید و نگاه دیگران میروند. به همین دلیل سعی میکنند با عملهای جراحی از خود ویترینی زیبا بسازند اما در حقیقت با این کار پشت نقابی زیبا پنهان میشوند و از مساله اصلی فرار میکنند.
رسیدگی به مسائل ظاهری عیب نیست اما ...
همه انسانها، بهخصوص کسانی که برای خود ارزش قائل هستند نیاز به رسیدگیهای ظاهری دارند. در اصل این رفتار نشانه سلامت، شادابی و عزت نفس است. مشکل از جایی آغاز میشود که تمام دغدغه و مشغله ذهنی فرد طی روزهای متمادی به رسیدگیهای ظاهری تبدیل شود. در این شرایط حتی ممکن است فرد از رفتار اشتباه خود آگاه نباشد و آن را جزو بخشهای طبیعی و سالم زندگیاش بداند، در حالی که با این رفتارها از هدفهای مهم و معنادار زندگی بازمیماند و مدام برای جلب نظر دیگران دست و پا میزند. درواقع این افراد از طریق ظاهر خود به نوعی گدایی محبت، مهرطلبی و توجهطلبی میکنند.
در جامعهای که به وضعیت ظاهری بیش از حد توجه میشود و تفکر و عمق وجود ندارد، رسیدگیهای ظاهری و جراحیهای زیبایی افزایش پیدا میکنند. اگر افراد زمان زیادی را به امور ظاهری اختصاص دهند، دیگر وقتی برای امور مهمتر مثل کتاب خواندن، دوره دیدن، رشد شخصی و افزایش آگاهی نخواهند داشت. مردم در چنین جامعهای برای خود هویت مشخصی ندارند و مبنای ارزشمندیشان، زندگی و نظر دیگران است، در حالی که هر فردی باید شیوه زندگی خود را داشته باشد و آن را با دیدگاهها، باورها و فرهنگ شخصی خود بسنجد. ما نباید وضعیت ظاهری زندگی خود را با دیگران مقایسه کنیم، بلکه باید ارزشهایمان را با آنها بسنجیم. همه ما میتوانیم ظاهر، وسایل یا خانه خیلی بهتری داشته باشیم اما باید ابتدا از خود بپرسیم چه مسائل و معیارهایی به زندگی ما معنا میبخشند و عمیقا خوشحالمان میکنند.
یکی از دلایلی که مردم کشور ما به سمت مسائل ظاهری جذب شدهاند، تمایل به رشد، پیشرفت و به دست آوردن موفقیت است. البته این تمایل تا حد لازم میتواند مفید باشد اما اگر همه زندگی به آن اختصاص یابد، از معنا و عمق رها میشویم و فقط به مسائل ظاهری میپردازیم. درنتیجه دچار احساس پوچی خواهیم شد. متاسفانه خیلی از مفاهیم موفقیتی مثل قانون جذب و... باعث شده ذهن افراد فقط به سمت به دست آوردن برود و آنها را در نیازها و خواستههایشان گیر بیندازد. راهحل این است که هر فردی از خود نگاه و تفکری ویژه داشته باشد و ارزشهای زندگی را با آنها بسنجد. در غیر این صورت هرچقدر هم به امور ظاهری بپردازد، خوشحال و سرزنده نمیشود.یک راه حل عمومی برای ترمیم عزت نفس، تهیه فهرستی از داشتهها و ویژگیهای مثبت از لحاظ درونی و شخصیتی است. البته در انتهای فهرست میتوانید ویژگیهای مثبت ظاهری خود را نیز ذکر کنید اما باید مراقب باشید صرفا گرفتار مسائل ظاهری نشوید. همچنین میتوانید از دیگران درخواست کنید سایر ویژگیهای مثبت شما را به این فهرست اضافه کنند. به این ترتیب نگاهتان به سمت داشتههای خود میرود و به تدریج احساس خودکمبینی جبران میشود. تمرین دوم برای ترمیم عزت نفس، بریدن بند ناف از دیگران است. به عبارتی دیگر نباید دنبال تایید و ارزیابی نظر اطرافیان باشید، بلکه باید خودتان این تایید را به خود بدهید. در مرحله سوم نیز باید نقصهای خود را بپذیرید و آنها را به عنوان بخشی از ظاهر و شخصیتتان قبول کنید زیرا مادامی که بخشهای تاریک، ناسالم یا نقصگونه خود را کتمان و پنهان میکنید، آن عیب بزرگتر میشود ولی درست از زمان پذیرش آنها میتوانید برای تغییرشان قدم بردارید و از لحاظ روانی بهبود یابید.
دکتر نیلفروش زاده در ایونت TED در شیراز در خصوص اهمیت زیبایی درون مفصل صحبت کردند که خلاصه ای از آن را در صفحه اینستاگرام دکتر نیلفروش زاده میتوانید مشاهده کنید. Nilforoushzadeh.clinic
نقل از هفته نامه سلامت