از یاد نبرید که جوشی که امروز نفرتانگیز به نظر میرسد و آزارتان میدهد، اگر به حال خود رهایش کنید، به زودی ناپدید خواهد شد؛ اما اگر آن را دستکاری کنید یا بترکانید، تبدیل به همراه همیشگیتان خواهد شد. چنانچه جوش بسیار آزاردهنده و دردناک است، جهت اطمینان خاطر به پزشک مراجعه کنید .
بدن سالم سریعتر و بهتر التیام مییابد، بنابراین شیوه زندگی سالم تأثیر شایان توجهی بر توانایی التیام بخشی بدن میگذارد. رعایت رژیم غذایی متعادل، داشتن استراحت کافی و نوشیدن آب فراوان از جمله اقدامهای ساده و مفید محسوب میشود. اگر لازمه انجام ورزش مورد علاقه یا وظایف شغلی قرار گرفتن در محیط باز و زیر نور خورشید است، با استفاده از کرم ضدآفتاب فاقد چربی از پوست خود در برابر اشعه های مضر UVA و UVB حفاظت کنید، چرا که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید باعث ماندگارتر شدن جای جوش میشود. ضرر استعمال دخانیات نیز برای سلامتی بدن و پوست بر همگان آشکار است. سیگار کشیدن ذخیره با ارزش کلاژن و اکسیژن پوست را از بین میبرد و در نتیجه رسوبات سمی و آسیبهای ناشی از وجود رادیکالهای آزاد پوست را در برابر پیری و جای جوش آسیب پذیرتر میسازد.
خبر خوش این است که به موازات بهبود یافتن و ناپدید شدن جوش ، ناحیهی ملتهب صاف و پشت لکه قرمز رنگ پنهان میشود. اگرچه در این حالت به نظر میآید که جای جوش روی پوست وجود دارد، اما در واقع با لکه پوستی (ماکول)، یعنی مرحله پایانی ضایعه پوستی ، مواجه هستیم. لکههای پوستی ظرف ۶ ماه از بین میروند و هیچ اثری را بر روی پوست به جا نمیگذارند.
چنین حالتی در مورد هیپرپیگمانتاسیون (تجمع غیریکنواخت رنگدانه ها در پوست) نیز رخ میدهد و پوست ناحیه ضایعه پوستی در حال التیام تیره میشود. این لکهها، که در میان اقوام آسیایی، آفریقایی ـ امریکایی و لاتین شیوع بالاتری دارند، حداکثر تا ۱۸ ماه روی پوست باقی میمانند، البته هر چه بیمار کمتر در معرض نور خورشید باشد، لکه نیز سریعتر از بین خواهد رفت. هم هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب و هم لکه های پوستی با توجه به این که در نهایت کاملاً ناپدید میشوند، به عنوان شبه جای جوش در نظر گرفته میشوند.
جای جوش به دو دلیل تشکیل بافت افزایش یافته (گوشت اضافه یا بافت همبند جای زخم) و از بین رفتن بافت به وجود میآید. جای جوش ناشی از گوشت اضافه (کلوئید یا جای جوش هایپرتروفی) کمتر متداول است، ریشه ارثی دارد و آسیاییها، امریکایی های آفریقایی تبار و لاتینها بیشتر دچار این نوع جای جوش میشوند. گوشت اضافه زمانی ایجاد میشود که سلولهای پوست با تولید کلاژن اضافه واکنش نشان میدهند و این کلاژن اضافه به توده های فیبری برآمدهای تبدیل میشود که معمولاً در امتداد خط فک، روی پشت بدن یا سینه به چشم میخورد. این نوع جای جوش سفت و براق است و سالها روی پوست باقی میماند.
شبکه پزشک آنلاین در برگیرنده اطلاعات وسیع در حوزه پزشکی می باشد. در این مجموعه می توانید مطالب مفید و مستندی را پیرامون تغذیه، پوست و مو، زنان و زایمان و ... بیابید. همچنین امکان دسترسی به پرسش و پاسخ پزشکی در این حوزه ها را داشته باشید.