تشخيص سرطان پستان در مراحل اوليه با خودآزمایی پستان
دکتر محمد اعظمی [ متخصص رادیولوژِی ]آدرس وب سایت : www.radiologymarkazi.irآدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا تلفن مطب : 32202762 - 031
تشخيص سرطان پستان در مراحل اوليه نه تنها شانس درمان را افزايش مي دهد بلکه از عوارض روحي رواني خانوادگي و اجتماعي آن جلوگيري مي کند. يکي از راه هاي تشخيص زودرس سرطان پستان ، خودآزمائي پستان يا معاينه پستان توسط خودفرد است.
ماموگرافی و سونوگرافی پستان به عنوان یکی از روشهای تشخیصی سرطان پستان، با دقت بالا در رادیولوژی مرکزی اصفهان قابل انجام می باشد. برای تعیین وقت و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، می توانید با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
چگونه خودآزمائي پستان را انجام دهيم؟
خودآزمائي پستان بايد هرماه در تاريخ معين و به روش مشخص انجام شود خانم ها بايد از سن 20 سالگي به بعد خودآزمائي پستان را انجام دهند بهترين زمان انجام معاينه ماهيانه 2 3 روز پس از پايان عادت ماهيانه است. به عبارت ديگر حدود روز نهم يا دهم از شروع عادت ماهيانه زمان مناسبي براي انجام معاينه است. در اين زمان پستانها کنترل حساسيت و سنگيني را دارند در نتيجه انجام معاينه راحت تر و نتيجه معاينه دقيق تر است.
در صورتي که عادت ماهيانه نمي شويد خودآزمائي پستان را در يک روز مشخص در هر ماه مثلا روز اول ماه انجام دهيد. در خانم هاي شيرده، بهتر است معاينه پس از شيردادن به نوزاد و تخليه شير از پستان انجام شود در صورت لمس توده يا تغيير شکل پستان نظير توکشيدگي و ضخامت پوست فورا با پزشک خود تماس بگيريد.
70 درصد سرطانهاي پستان طي معاينه پستان توسط خود فرد کشف مي شوند.
نحوه انجام معاينه پستان توسط بيمار
1. نگاه کردن
حتما با ظاهر پستان خود کاملا آشنا شويد هرگونه تغيير شکل مهم ميباشد.
- دست ها را در دوطرف آويزان کنيد و به پستانها نگاه کنيد.
- دست ها را از کنار سرتان صاف بالا بکشيد.
- دست ها را به کمر بزنيد و فشار دهيد.
- دست ها را به جلو بکشيد و کمر به سمت جلو خم شويد.
شکل اول
موارد زیر مهم هستند
فرورفتگي پوست يا نوک پستان ، قرمزي و زخم و پوسته شدن پستان و نوک پستان، برآمدگي و يا برجستگي عروق عدم تقارن پستان ها مي تواند مادرزادي باشد ولي در صورت هرگونه تغيير جديد بايد به آن اهمنيت داد.
2. لمس کردن پستانها
- هميشه از نرمه انگشتان بخصوص بندآخر استفاده کنيد. لذا از نوک انگشت نبايد استفاده گرديد. هيچ وقت پستان را بين انگشتان فشار ندهيد. زيرا احساس توده کاذب مي کنيد در صورتي که توده اي جود ندارد.
- محدوده معاينه بايد از بالا محدود به ترقوه و از سمت داخل جناغ سينه و زيربغل از طرفين و لبه تحتاني سوتين از پائين ميباشد.
- براي معاينه پستانها بهتر است دراز بکشيد و براي معاينه پستان راست يک بالشت کوچک زير شانه چپ و دست چپ را زير سر قرار دهيد.
- براي معاينه پستان راست هميشه از دست چپ و براي معاينه پستان چپ از دست راست استفاده مي کنيد.
- همه پستان را با حرکات چرخشي کوتاه لمس کنيد براي لمس انگشتان روي قفسه سينه با فشار کم، متوسط و زياد بچرخانيد تا لمس سطحي و عمقي در هر ناحيه انجام شود. براي اينکه همه جا را معاينه کنيد بهتر است تمام پستان را به صورت دواير متحدالمرکز از اطراف به سمت نوک پستان معاينه کنيد.
- روش ديگر اينکه پستان را به 4 قسمت تقسيم کنيد و هر ربع را به طور جداگانه معاينه کنيد پس از اينکه تمام پستان را معاينه کرديد دنباله پستان را در ناحيه زير بغل و سپس گودي زيربغل از نظر وجود توده پستاني يا زيربغلي بررسي کنيد. سپس پستان مقابل را به همين شيوه لمس کنيد.
- معاينه پستان را مي توانيد در حين استحمام نيز انجام دهيد در اين حالت پوست پستان لغزنده و اصطحاک در لمس کمتر است و معاينه پستانها راحت تر انجام مي شود.
- اگر سينه هاي شما کوچک هستند با اين روش ابتدا يک دست را روي سر بگذاريد و با دست مقابل پستان آن سمت را لمس کنيد
- اگر سينه هاي شما بزرگ هستند بهتر است پستان را با يک دست نگه داشته و با دست ديگر آنرا معاينه کنيد.
- در انتهاي معاينه نوک پستان مانند حالت دوشيدن فشار مختصري بدهيد تا در صورت وجود ترشح آنرا پيدا کنيد.
روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.
نسخه اصلی مطلب
تشخيص سرطان پستان در مراحل اوليه با خودآزمایی پستان را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.
درباره این موضوع مطالب دیگر را هم مطالعه نمایید