بدن ما در حالت عادی دارای انواع مختلفی از میکروب ها و باکتری ها در نقاط مختلف است که این باکتری ها تا زمانی که در جای اصلی و طبیعی خود باشند نه تنها هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند بلکه برای فعالیت های طبیعی بدن ضروری هم هستند. باکتری ها فقط در جای اصلیشان نمی مانند و اکثر اوقات به نواحی دیگر بدن نیز وارد می شوند و همین عامل هم سبب ایجاد مشکلاتی ازجمله انواع عفونت ها در بدن ما می شود. مجاری ادراری و به طور کلی تر دستگاه تناسلی یکی از مستعد ترین اندام های بدن ما برای ابتلا به عفونت است. درصد ابتلا به این بیماری در مواقعی مانند زمان بارداری بسیار بیشتر از سایر اوقات خواهد بود. تعداد زیادی از خانم های باردار در طول دوران بارداری خود به این بیماری مبتلا می شوند. بیشتر جنین ها در صورت عفونت مادر در دوران بارداری آسیبی نخواهند دید؛ اما برخی از عفونتها نیز ممکن است از طریق جفت یا هنگام تولد به نوزاد منتقل شود که میتواند عواقبی جدی برای نوزاد داشته باشد. همچنین برخی از عفونتها اگر در دوران بارداری اتفاق بیفتد، می تواند اثر شدید تری داشته باشد یا حتی ممکن است باعث ایجاد عوارضی مانند زایمان زودرس شود. شناخت عواملی که باعث بروز عفونت ادراری در بارداری می شود می تواند تا حدی به خانم های باردار کمک کند تا از بروز این بیماری جلوگیری کنند.
دستگاه تناسلی به شدن مستعد ابتلا به عفونت است و عفونت ها با توجه به قسمتی از دستگاه که در آن اتفاق می افتند نام های مختلفی دارند.
یکی از شایع ترین انواع عفونت ها به ویژه در میان خانم ها عفونت مثانه است که تعداد کثیری از بانوان را درگیر خود کرده است. مهمترین علتی که باعث ایجاد این بیماری می شود، شکل دستگاه تناسلی خانم ها است. کوتاه بودن طول مجاری ادراری خانم ها و همچنین فاصله کم مقعد تا واژن عمده ترین علت این بیماری در خانم ها است.
این عفونت از عفونت در مجاری ادراری یا مثانه شروع می شود و در صورتی که برای درمان آن عفونت ها دیر اقدام شود یا اقدام نشود با گسترش یافتن عفونت های نام برده یک یا حتی هر دو کلیه درگیر عفونت می شوند.
درد و سوزش هنگام دفع ادرار به عنوان اصطلاح علمی دیزوری، شناخته می شود. باید بدانیم که دیزوری علل متنوعی داشته که عفونت ادراری یکی از آنها و در عین حال شایع ترین آنها است.
این یافته باعث می شود فرد برای رسیدن هرچه سریعتر به سرویس بهداشتی، تحت فشار قرار گیرد. حتی ممکن است حجم زیادی ادرار وجود نداشته باشد؛ اما فرد آن را احساس کند.
ناتوانی در نگه داشتن ادرار و نشت ناخواسته ی آن می تواند یکی از علائم عفونت ادراری باشد.
فرد ممکن است تغییراتی را در ادرار خود شناسایی کند. از جمله این تغییرات می توان به بوی تند و بد ادرار، داغ شدن و غلیظ شدن آن و رنگ کدر ادرار اشاره کرد.
درد زیر شکم در بارداری می تواند به دنبال علل مختلفی رخ دهد. یکی از شایع ترین علل این یافته، عفونت ادراری است. مهم است که هرگونه درد شکم و کمر را در این دوران با پزشک خود در میان بگذارید.
اگر عفونت ادراری به تب منجر شود، باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرد. تب ناشی از عفونت ادراری می تواند مطرح کننده عفونت ادراری شدید در بارداری شود. تب در این دوران، به هر علتی که باشد، باید تحت بررسی و پیگیری قرار گیرد.
عفونت های رحمی به دلایل مختلفی می توانند خطرناک باشند. عفونت ممکن است روی جفت تأثیر بگذارد، به نوزاد در حال رشد آسیب برساند، منجر به زایمان زودرس و بروز برخی ناهنجاری های مادرزادی شود. ضمن این که ممکن است عفونت های رحمی باعث دشوار و سخت ترشدن فرآیند زایمان شوند. برخی از افراد در نتیجه ی عفونت های رحمی دچار نارسایی اندام و عوارض بسیار خطرناکی می شوند.
یکی از مهمترین علت های عفونت ادراری در بارداری، تغییر شکل جسمی مادر در آن دوران است. هرچه جنین بزرگتر شود و فضای بیشتری از رحم مادر را اشغال کند، به مجاری ادراری و مثانه فشار بیشتری وارد می کند.
عفونت در دوران بارداری می تواند برای جنین هم خطرناک باشد. برای مثال عفونت بارداری می تواند باعث نقص مادرزادی و ناتوانی های مادام العمر مانند کم شنوایی، اختلال بینایی یا نابینایی، مشکلات یادگیری و صرع شود.
وجود عفونت در بارداری ممکن است باعث عوارض جدی مانند مرگ مادر، ضعف، مرده زایی، سقط جنین و زایمان زودرس شود.
تمام عفونت ها در صورتی که هنوز پیشرفته و گسترده نشده باشند با دوره های کوتاه آنتی بیوتیک خوراکی درمان می شوند. حتی درمان خانگی عفونت ادراری در دوران بارداری نیز اثرات خوبی در این مرحله از بیماری دارد. وقتی پزشک تشخیص داد که شما عفونت ادراری دارید، با توجه به شدت عفونت به شما دارو می دهد. آنتی بیوتیک ها معمولاً برای عفونت های مجاری ادراری در دوران بارداری استفاده می شوند. بیشترین تجربه در درمان عفونت ادراری زنان باردار در قالب درمان عفونت ادراری با سفیکسیم بوده است. البته مصرف این قرص باید توسط پزشک تعیین شود.
آزمایش ادرار و کشت ادرار می تواند عفونت دستگاه ادراری را در طول بارداری تشخیص دهد.
در صورت ابتلا به عفونت ادراری، پزشک آزمایش ادرار را تجویز می کند و بررسی خواهد کرد که باکتری در ادرار وجود دارد یا خیر که به این روش آنالیز ادرار می گویند.
عفونت ادراری یک بیماری است که می تواند از کودکان شیرخوار تا افراد بزرگسال را درگیر خود کند. این بیماری یک بیماری دردناک و خطرناک است که اگر به موقع تشخیص و درمان نشود می تواند کلیه را هم درگیر کند.
نسخه اصلی مطلب تاثیر عفونت ادرار در بارداری بر مادر و جنین را در سایت دکتر عنایت الله ایزدی بخوانید.