ندول تیروئید برآمدگی هایی هستند که در غدد تیروئید به وجود میآیند. رشد غیرعادی بافتهای تیروئید اغلب در لبه های آن اتفاق میافتد به همین دلیل گلو برآمده احساس میشود. اگر ندولها بزرگ باشند یا در افراد لاغر به وجود بیایند این برآمدگی در جلوی گردن قابل مشاهده است.
میان هر 12 تا 15 زن جوان یکی مبتلا به ندول تیروئید میشود.
از هر 40 مرد جوان یکی مبتلا به ندول تیروئید میشود.
بیش از 95 درصد از ندولهای تیروئید خوش خیم هستند.
برخی از آنها کیستهایی هستند که با مایعی به غیر از بافت تیروئید پر شده اند.
بیشتر مردم در 50 سالگی مبتلا به ندول تیروئید میشوند.
احتمال ابتلا به ندول تیروئید با افزایش سن بیشتر میشود.
نیمی از افراد 50 ساله حداقل دارای یک ندول تیروئید هستند.
60 درصد افراد 60 ساله دارای حداقل یک ندول تیروئید هستند.
70 درصد افراد 70 ساله دارای حداقل یک ندول تیروئید هستند.
اغلب ندولهای تیروئید علائمی ندارند. معمولاً بیماران احساس برآمدگی در گلو میکنند و یا آن را در آینه میبینند. گاهی هم یکی از اعضای خانواده یا دوستان متوجه برآمدگی عجیبی در گردن فرد مبتلا به ندول میشود. یکی دیگر از راههای رایج تشخیص ندول معاینهی معمولی هنگام مراجعه به پزشک عمومی است. گاهی ندولها باعث ایجاد درد میشوند و در موارد بسیار نادر برخی بیماران دچار مشکل بلعیدن شده اند زیرا ندول بزرگ شده و در موقعیتی قرار گرفته که مانع عبور غذا از مری میشود. گاهی اوقات فردی برای مشکلی مانند بیماری غدد پاراتیروئید، بیماری سرخرگ کاروتید یا گردن درد به دکتر مراجعه کرده و در زمان سیتیاسکن، ام آر آی یا سونوگرافی، ندول تیروئید نیز تشخیص داده میشود. ندولهای تیروئیدی که اینگونه به صورت اتفاقی تشخیص داده میشوند احتمال سرطانی شدنشان از یک درصد هم بسیار کمتر است.
گاهی اوقات رشد بیشازحد تیروئید باعث شکلگیری یک یا چند ندول میشود. دلیل این اتفاق مشخص نیست. شکلگیری ندولها نگرانی در مورد سرطان را افزایش میدهد. خوشبختانه احتمال سرطان بسیار کم است و فقط در کمتر از 5 درصد ندولها اتفاق میافتد. ندول بیشتر در کسانی به وجود میآید که بدنشان به اندازه ی کافی ید دریافت نمیکند یا خانواده شان سابقه ی این بیماری را داشته اند. ید عامل ساخته شدن هورمون تیروئید است. ندولهای تیروئید دارای انواع مختلفی هستند:
این ندولها در اثر رشد بیش ازاندازه ی بافتهای تیروئید به وجود میآیند و خوش خیم هستند. ممکن است بزرگ شوند ولی بر روی غده ی تیروئید گسترش پیدا نمیکنند.
کیستهایی هستند که با مایع پرشده اند یا بخشی از آنها جامد و بخشی دیگر مایع است.
این ندولها در اثر التهاب مزمن غدد تیروئید به وجود میآیند و باعث ایجاد درد نمیشوند.
گاهی اوقات بیماری تیروئید بزرگ شده (گواتر) در اثر ندولهای بسیار به وجود آمده است (معمولاً خوش خیم هستند).
این ندولها هورمون تیروئید تولید میکنند که باعث به وجود آمدن پرکاری تیروئید میشود. پرکاری تیروئید بر روی قلب تأثیر گذاشته و باعث بیماریهایی مانند توقف ناگهانی قلب، فشارخون بالا، آریتمی قلب (ضربان نامنظم قلب)، پوکی استخوان و سایر مشکلات سلامتی میشود.
نسخه اصلی مطلب رشد بیش از حد تیروئید را در سایت دکتر محمد اعظمی بخوانید.