حتما عبارت چشم هاى خمار راشنیده اید. روزگارى جزو معیارهاى زیبایی محسوب مى شد ، چیزى که امروزه به عنوان یک اختلال در نظر گرفته مى شود. در واقع نشانگر افتادگى خفیف پلک و کوچک بودن شکاف پلکى بود.
شکاف پلک به فاصله بین لبه پلک فوقانى و تحتانى گفته مى شود که به طور معمول حدود نه تا ده میلى متر است. در حالت مناسب انتظار داریم لبه پلکها در محاذات قرنیه قرار گیرد و سفیدى چشم را بپوشاند. اگر پلک فوقانى در جایی پایینتر قرار گیرد ،نام اختلال ، افتادگى پلک مى باشد که مى تواند بسیار خفیف بوده یا بسیار شدید باشد و حتى محور بینایی را مسدود کند و باعث اختلال دید شود.
دو گروه کلى را مى توان در این بیمارى در نظر گرفت :
گروه اول موارد مادرزادى ( پتوز مادرزادی ) هستند که از بدو تولد وجود دارند. در این گروه اختلال عمده، عدم تشکیل و رشد ناکافى عضله بالابرنده پلک است. افتادگى پلک مادرزادی مى تواند خفیف یا شدید باشد. در این گروه خطر تنبلى چشم وجود دارد، بنابراین لازم است بررسی کامل هرچه زودتر آغاز شده و در صورت نیاز جهت جلوگیرى از تنبلى ،جراحى زودرس در موارد شدید انجام شود.
گروه دوم اکتسابى مى باشند که علل مختلف از جمله بیماریهاى عضله، بیماریهاى عصب، ضربه به پلک، مالش زیاد پلکها، جدا شدگى عضله بالابرنده پلک از محل اتصال به علت افزایش سن دخیل هستند.
پتوز پلک از اقداماتی است که توسط دکتر بهرام اشراقی اصفهان فلوشیپ جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم، انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت از مطب تهران با شماره های 88713593 - 09309095800 و مطب اصفهان با شماره 03136205114 تماس حاصل فرمایید.
در اطفال بررسى شماره چشم ضرورى است و ممکن است همزمان اختلال انکسارى وجود داشته باشد. معاینه کامل چشمى ، اندازه گیرى میزان افتادگى، اندازه گیرى قدرت عضله بالابرنده پلک و وضعیت حرکات چشمى ضرورى هستند.
درمان بیمارى مى تواند صرفا جنبه زیبایی داشته باشد یا در موارد شدید به علت افت میزان دید ،جنبه درمانى داشته باشد. تصمیم گیرى جهت درمان کاملا وابسته به عملکرد عضله است. درمانها دو گروه مى باشند.
آویزان سازى (sling) پلک از عضله پیشانى که توسط مواد مختلفى از جمله لوله هاى سیلیکونى انجام مى شود. این جراحى در افرادى انجام مى شود که عضله بالابرنده پلک فاقد عملکرد مناسب است و جراحى روى این عضله بی نتیجه مى باشد.
گروه دوم جراحیها ، بر روى عضله انجام شده و با کوتاه کردن و تقویت عضله همراه است. قرینگى بهترى نسبت به آویزان سازى به دست مى اید و نتیجه طولانى مدت بهترى دارد ولى میزان پاسخ کاملا وابسته به مقدار عملکرد عضله است.
تعیین نوع عمل به عهده جراح مى باشد.
جراحى افتادگى پلک نیاز به تبحر فراوان داشته و صرفا توسط جراح چشم باید انجام گیرد. با اینهمه نتایج آن به صورت پاسخ عالى ( در فاصله نیم میلى متر از پلک مقابل) یا مناسب (در فاصله یک میلى متر از پلک مقابل ) کاملا وابسته به عملکرد عضله است و همواره به صورت درصد قابل بیان است. مفهوم این مساله این است که هرگز نتیجه صد در صد نبوده و بیمار باید به این موضوع آگاهى داشته باشد. گاها در پایان عمل نتیجه ایده آل حاصل مى شود ولى به مرور مقدارى از افتادگى مجددا رخ مى دهد که این امر به توانایی عضله در بالا نگاه داشتن پلک بستگى دارد.
در جراحى افتادگى پلک ،برخى مسائل اجتناب ناپذیر بوده و جزء جراحى مى باشند ازجمله بازماندن پلکها که به مرور رو به بهبود مى رود ولى ممکن است کاملا برطرف نگردد و نیاز به استفاده از مرطوب کننده چشمى جهت جلوگیرى از خشکى چشم دارد، تاخیر در پلک زدن، بالاتر ماندن پلک در نگاه به پایین نیز شایع مى باشند. عوارضى مانند عدم تقارن قوس پلک، خط پشت پلک، اصلاح ناکامل و اصلاح بیش از حد نیز محتمل است.
در برخى موارد، نیاز به جراحى مجدد جهت اصلاح وضعیت پلکى وجود دارد که همانطور که ذکر شد هیچگاه نتیجه صد در صد نخواهد بود.
دكتر بهرام اشراقى جراحی پلاستیک چشم با دانش کافی، مهارت فراوان و تجربه چندین سال کار در زمینه هایی نظیر درمان افتادگی ابرو و پلک در خدمت شما متقاضیان عزیزمی باشند.