انچه لازم است بیمار با مشکلات تیرویید بداند
۱- عبارت شما گواتر دارید یعنی چه ؟
گواتر به بزرگی اندازه تیرویید اطلاق میگردد و لزوما هم معنا با کمکاری یا پرکاری و یا بدخیمی تیرویید نیست.
۲- سونوگرافی تیرویید چه موقع توصیه میگردد ؟
سونوگرافی روشی کم خطر و نسبتا ارزان و در دسترس است که در بررسی اندازه و خصوصیات بافتی گره های تیرویید توصیه میگردد .
۳- تفاوت اسکن تیرویید و سونوگرافی چیست ؟
اسکن رادیواکتیو تیرویید ، در واقع ابزاری است برای تعیین کارکرد تیرویید و میزان جذب ماده رادیواکتیو توسط تیرویید، به تشخیص کمک میکند.امروزه موارد کاربردی این روش محدود است و جهت بررسی اولیه ، سونوگرافی توصیه میگردد، که روشی کم ضررتر( بدون تزریق ماده رادیو اکتیو) و ارزانتر میباشد .
۴- موارد توصیه به انجام بیوپسی از گره تیرویید کدامند ؟
در صورت وجود گره در تیرویید و عملکرد نرمال یا ناکافی ان، اقدام بعدی میباشد. البته اندازه گره و خصوصیات ان در سونوگرافی راهنمای پزشک شما میباشد.
هشدار :
انجام اسکن تیرویید هرگز جایگزین بیوپسی نمیباشد و اهمیت انجام به موقع بیوپسی از ندول تیرویید،در تشخیص زودرس و امکان درمان قطعی در بیماران با ندولهای بدخیم تیرویید است.توصیه به انجام نمونه برداری هم معنی با وجود بیماری بدخیم تیرویید نیست و وجود تغییرات بدخیمی فقط در موارد بسیار محدودی مشاهده میگردد.
توصیه مهم
بیماران عزیز لطفا ازاضطراب و نگرانی، در صورت وجود گره تیرویید و توصیه به نمونه برداری، بپرهیزید. حفظ ارامش و اعتماد کامل به پزشک متخصص این بیماری، بهترین روش برخورد شما میباشد.
۵-مصرف ید رادیواکتیو خطرناک است ؟ ایا استفاده از مواد خوراکی محتوی ید، جایگزین ان میباشد ؟؟
در صورت صلاحدید پزشک متخصص غدد ، تجویز ید رادیواکتیو با نسخه پزشک و ذکر دقیق مقدار ان، کمک شایانی به درمان مشکل شما مینماید.تنها پرهیز ازارتباط نزدیک با کودکان زیر ۵سال و زنان باردار طی ۷۲ ساعت اول توصیه میگردد .تا کنون شواهدی دال بر خطر ایجاد سرطان ، عقیمی، خطر سقط ، انومالیهای جنینی بدنبال مصرف ید رادیواکتیو گزارش نشده است.حفظ فاصله حداقل ۶ ماه از مصرف ید با وقوع بارداریالزامیست.
ید رادیواکتیو ،نوعی ماده سنتتیک میباشد که در انجام انواع متنوعی از اسکنها کمک کننده است. ید موجود در غذاها یا نمک، ید ساده و یکی از عناصر ضروری برای بدن و جلوگیری از گواتر میباشد. ید اضافه شده به نمک یا ارد، اقدامی دلسوزانه و بسیار مفید بوده است که منجر به کاهش قابل توجه کمبود ید در کشور و بیماریهای ناشی از ان شده است.
علی رغم باور برخی عزیزان، مصرف نمک ید دار هیچ ضرری برای شما ندارد و بعنوان یک مکمل لازم برای بدن، توصیه میگردد.مصرف نمک ید دار در دوران بارداری و شیردهی لازم ومفید است و تجویز مکملهای حاوی ید در این افراد بلامانع میباشد.