درمان اصلی کم کاری تیروئید، مصرف داروی لووتیروکسین البته با نظر پزشک است که در بسیاری از بیماران شاید تا پایان عمر ادامه مییابد. اما اصلاح رژیم غذایی با توجه به نوع بیماری تیروئید بسیار مهم است.
روشهای طبیعی و تغذیهای وجود دارد که میتوان وضع بیمار را بهبود بخشیده و به درمان کمک کند :
برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزیجات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن دار شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا (کانولا) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است. (سویا میتواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرد.)توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج میشود.
در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار میرود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشههای شفاف و در معرض نور نگهداری کرد. توجه کنید که زیادهروی در مصرف ید خود نیز باعث کم کاری تیروئید خواهد شد.تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه می شود.اطمینان نسبت به تأمین مقادیر کافی ویتامینهای C ، A، E و ویتامینهای گروه B به ویژه B2 ،B3 ، B6 که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند لازم است.
منابع مناسب ویتامین C:
توت فرنگی، آناناس، هندوانه، موز ، سیب زمینی و هلو.
منابع مناسب ویتامین A:
جگر، تخم مرغ ، ماهیهای روغنی، سبزیهای سبز رنگ (به جز گیاهان خانوادهای کلم مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل. خانواده کلمها کاهش دهنده ید در بدن هستند.)، سبزیها و میوههای زرد و نارنجی رنگ. هر چه این میوهها و سبزیها پررنگتر باشند غلظت ویتامین در آنها بیشتر است.
منابع مناسب ویتامین E:
روغنهای گیاهی، مغز دانهها (به جز بادام زمینی) وغلات.
منابع مناسب ویتامین B:
غلات سبوس دار، گوشت گاو، گوشت ماکیان و ماهی.
مواد غذایی که در برنامه غذایی افراد مبتلا به کاری تیروئید باید محدود شود :
نمک بدون ید
برای عملکرد صحیح غده تیروئید و فعالیت های بدن به روزانه ۱۵۰ میکروگرم ید نیاز است. غذاهای دریایی بیشترین میزان ید را دارند. مثلا ۹۰ گرم ماهی کاد ۹۹ میکروگرم ید دارد. غذاهای دیگر هم به مقدار کمی ید دارند. اما با مصرف مواد غذایی معمولی نیاز افراد به ید برآورده نمیشود. بنابراین یددار کردن نمکها ضرورت مییابد به طوری که هر نصف قاشق چای خوری نمک یددار، ۱۴۲ میکروگرم ید دارد.
گواتروژنها
گواتروژن به مواد غذایی گفته میشود که باعث ایجاد گواتر میشوند. این مواد فعالیت آنزیم تیروئید پراکسیداز که برای وارد کردن ید به هورمونهای تیروئیدی لازم است را کاهش میدهند. گواتروژنها بسیار متنوع هستند: تیوسیانینها، برخی فلاوونوئیدها مانند کورستین، کامفرول و روتین و … از آن جمله هستند.
ادامه دارد...
از این مطالب برای سلامتی ، بهبود شیوه زندگی و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید و ما را به دیگران معرفی نمایید .