صبحانه در میان سایر وعده های غذایی، از اهمیتی فوق العاده در اکثر کشورهای جهان برخوردار است. در کشور ایران صبحانه سبک و مغذی شامل چای، نان، پنیر، گردو، کره، مربا، عسل می باشد. حلیم و املت نیز از غذاهای رایج در سفره های ایرانی است. حلیم خوراکی لذیذ و مخلوطی از بلغور گندم، نخود، گوشت تکه شده، دارچین و شکر است که بصورت گرم و یا سرد صرف می گردد. در یک نگاه کلی مواد غذایی زیر می تواند یک صبحانه سالم را تشکیل دهد:
» نان : بهترین نوع نان برای صبحانه نان های سبوسدار مثل نان سنگک و نان های تیره فانتزی است ، این ماده غذایی جزو اصلی صبحانه است که با تأمین کربوهیدرات روزانه تا حدودی انرژی مورد نیاز فرد را تأمین خواهد کرد.
» شیر : یکی از مهمترین نوشیدنی های مهم برای صبحانه شیر است که پیشنهاد میشود نوع کم چرب آن را میل کنید.
» عسل : این ماده غذایی در گروه قندها جای میگیرد و بر مربا ارجحیت دارد اما نباید در خوردن ان زیاده روی کرد.
» پنیر : یکی از مواد پر پروتئین صبحانه پنیر است و از نوع کم نمک و کمچرب آن توصیه میشود ، شما می توانید پنیر را با ماده غذایی دیگری مانند کنجد ، گردو و حتی سبزیجات معطر طعم دار کنید.
» گردو : یکی از اجزای چرب صبحانه گردو است ، خوردن این مغز که سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است حتی برای افرادی که کلسترول بالایی دارند نیز مفید است پس حداقل ۲ عدد گردو در صبحانه بخورید.
» مربا : مربا نوعی قند ساده است و هر قاشق مرباخوری ان یک واحد قند محاسبه میشود.
» کره : یکی دیگر از اجزای پر کالری صبحانه کره است که اسیدهای چرب موجود در آن از نوع اشباع هستند ، از آنجا که کره میتواند کلسترول خون را افزایش دهد افرادی که محدودیت مصرف چربی دارند بهتر است از این ماده غذایی صرف نظر کنند.
» خامه : خامه نیز مانند کره، دارای کالری زیاد و چربی است و افراد دارای چربی و کلسترول خون بالا بهتر است آن را نخورند.
» تخم مرغ : یکی دیگر از مواد پروتئینی صبحانه تخم مرغ است که آن را به صورت آب پز ، عسلی ، نیمرو و املت میل میکنند ، نوع آبپز آن برای کسانی که محدودیت دریافت انرژی دارند توصیه میشود و بهتر است از نوع عسلی آن صرف نظر شود زیرا امکان آلودگی به میکروب در آن بالاست ؛ نوع نیمرو و املت آن به دلیل سرخ شدن در روغن برای افرادی که کمبود وزن دارند بهتر است.
» عدسی : این منبع پروتئین گیاهی یکی از غذاهای تنظیم کننده قند خون در صبحانه به حساب می آید که برخی آن را با سیبزمینی و کره و برخی به تنهایی میل میکنند ، یک کاسه عدسی جایگزینی مناسب برای پنیر یا تخم مرغ است.
» میوه و سبزی : مصرف میوه های تازه مثل سیب و پرتقال به دلیل داشتن فیبر و ویتامین C برای صبحانه مناسب هستند ، مصرف آب پرتقال ( به شرطی که اضافه وزن یا دیابت نداشته باشید ) به همراه تخم مرغ و یا عدسی باعث افزایش جذب آهن موجود در آنها می شود ، گوجه فرنگی و چند برش هویج پخته نیز تأمین کننده بتاکاروتن و افزایش دهنده جذب املاحی مثل آهن هستند.
» کره بادام زمینی : یکی دیگر از مواد پروتئینی اما چرب صبحانه ، کره بادام زمینی است که نمیتوان در خوردنش زیاده روی کرد.
از این مطالب برای سلامتی ، بهبود شیوه زندگی و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید و ما را به دیگران معرفی نمایید .