غذا خوردن احساسی یعنی خوردن غذا به منظور رسیدن به آرامش؛ نه به دلیل گرسنگی. چیپس سیب زمینی، بیسکویت های شکلاتی و خوراکی هایی از این قبیل ممکن است در زمان هایی که احساس بی حوصلگی، تنهایی، نگرانی، نا امیدی، افسردگی، عصبانیت و یا استرس دارید به طور موقت باعث آرامش خاطر شما گردند اما این گونه غذا خوردن های احساسی می توانند منجر به پرخوری و اضافه وزن ناخواسته نیز بشوند. طبق برآوردهایی که متخصصین انجام داده اند. 75 درصد پرخوری ها در پاسخ به احساسات مختلف، از جمله مواردی که ذکر شد صورت می گیرد. نگران نباشید. در ادامه مطلب به شما خواهیم گفت که چگونه می توانید با مقداری تلاش و تمرین، مهارت های لازم در جهت غلبه بر این گونه پرخوری ها را کسب نمایید.
محرک هایی ( به جز گرسنگی ) که شما را وادار به غذا خوردن می کند شناسایی نمایید
وقتی بدانید کدام موقعیت ها و حالات روحی باعث می شوند بیشتر به سمت غذا خوردن احساسی سوق داده شوید می توانید به مقابله با این موقعیت ها بپردازید. این محرک ها معمولا به پنج گروه اصلی تقسیم می شوند .
محرک های اجتماعی :
یعنی اینکه اطرافیانتان شما را به غذا خوردن تشویق کرده و یا اینکه خودتان برای هماهنگی و همراهی با دیگران شروع به غذا خوردن نمایید.
محرک های احساسی :
یعنی غذا خوردن در پاسخ به احساسات ناخوشایندی چون خستگی، نگرانی و یا پر کردن خلاء ناشی از تنهایی.
افکار منفی
محرک های موقعیتی :
مثل وقتی که تبلیغات یک ماده غذایی را می بینید یا وقتی که در حال رد شدن از کنار نانوایی هستید. یا عادت به خوردن غذا در زمان هایی مثل رفتن به سینما و یا تماشای تلوزیون.
محرک های فیزیولوژیک :
مثل غذا خوردن در زمانی که سر درد دارید و یا اشتهای شما به دلیل حذف یک وعده غذایی به طور کاذبی افزایش پیدا کرده است. برای شناسایی محرک های خود و اینکه کدام یک از گروه های فوق الذکر عمدتا در تحریک شما به غذا خوردن احساسی نقش دارند، کافی است یک دفترچه یادداشت همراه خود داشته باشید و مواد غذایی که مصرف می کنید همراه با زمان مصرف آنها و احساسی که در آن لحظه داشته اید را در آن یادداشت نمایید. این کار به شما کمک می کند خیلی سریع به یک الگوی مشخص از محرک ها و عادات غذایی خود دست پیدا کنید.
راهکارهای ترک غذا خوردن احساسی
اکنون که الگوها را مشخص کردید، یعنی غذا خوردن احساسی برای شما تبدیل به یک عادت شده و شما می خواهید این عادت را ترک نمایید. توصیه می شود زمانی که احساس کردید در نتیجه یکی از محرک های موجود در الگوی نهایی تان قرار گرفته و در حال اقدام به آماده سازی مواد غذایی خاصی برای شروع به غذا خوردن احساسی هستید، به جای آن که به یکی از فعالیت های ذیل بپردازید :
- کتاب یا مجله بخوانید و یا به موسیقی گوش دهید.
- به پیاده روی بروید.
- دوش بگیرید.
- نرمش های هوازی انجام دهید.
- به بازی های فکری و سرگرمی هایی که به آنها علاقمندید بپردازید.
- با دوستانتان صحبت کنید.
- به کارهای منزل بپردازید.
- نامه ای بنویسید.
- و یا هر فعالیت دیگری که به آن علاقمندید انجام دهید تا زمانی که ضرورت و نیاز به غذا خوردن احساسی در شما از بین برود.و اگر باز هم نتوانستید با احساسات درونی منفی خود مقابله کنید ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک متخصص و مشورت با وی در این زمینه داشته باشید تا بهترین راهکار جهت ترک عادات نادرست غذایی تان در اختیار شما قرار گیرد.