پیشگیری
برعکس آنچه اغلب فکر می شد، قند دیابت ایجاد نمی کند، بلکه در اثر افزایش وزن ایجاد شده بخاطر مصرف قند در افرادی که مستعد هستند دیابت بوجود می آید. تمام زنان باردار چاق، دختر یا دختر بچه دیابتی یا مادر یک (نوزاد بزرگ) (وزن تولد بیش از 4 کیلوگرم) شانس زیادی دارد که در سن 40 تا 50 سالگی مبتلاء به دیابت شود. رژیم غذایی پیش گیری مخصوصا برای جلوگیری از افزایش وزن زیاد که در این حالت نباید بیش از 10 کیلوگرم باشد لازم است.تنها به دلیل پیش گیری از دیابت است که پذیرفته می شود مادر در دوران بارداری افزایش وزن نداشته باشد و جنین از ذخائر او (تغذیه) نماید.
اصول رژیم
رژیم غذایی باید متعادل ، پروتئین آن نسبتا زیاد ولی خیلی انرژی زا نباشد بنابراین باید به چند نکته در تنظیم رژیم غذایی دیابتی ها توجه شود.
- قند را حذف کنید (شکر معمولی) و دریافت تمام قندهای ساده (با جذب سریع) مانند (گلوکز عسل و شیرینها، فروکتوز عسل، لاکتوز شیر)، را کنترل کنید.
- مواد غذایی نشاسته ای و چربی را کم کنید، مخصوصا چربی های دارای اسید های چرب اشباع (چربی های حیوانی).
- غذا را به سه وعده اصلی و دو میان وعده تقسیم کنید.
- برای کاهش اشتها غذا را کم نمک تهیه کنید.
- زیاد بنوشید (5/1 لیتر آب بصورت آب آشامیدنی، دم کرده های گیاهی و سوپ...) تا از عفونت های ادراری احتمالی جلوگیری شود.
- به همین دلیل از مصرف سبزیهای تحریک کننده مانند تربچه، مارچوبه، پیاز، تره و شلغم خودداری کنید.
با یک پرسشگری مفصل و جدی می توان به عادات غذایی بیمار پی برد. باید به او آموزش داد چگونه آن را بتدریج برحسب شرایط بیماری خود تغییر دهد. اما این امکان وجود ندارد یک برنامه دقیق از پیش تعیین نمود، چون همه چیز بستگی به وضعیت چاقی، کیفیت رژیم غذایی معمولی و وجود عوامل تشدید کننده (فشار خون، کشیدن سیگار و غیره) دارد.
کربوهیدرات ها
- مصرف لوولز و گالاتوز باید محدود شود ، 200 گرم میوه در روز، که باید از بین میوه هایی که کمتر شیرین هستند (گریپ فروت، توت فرنگی، تمشک، طالبی، نارنگی، پرتقال...) انتخاب شود، مصرف کنید. روزانه نیم لیتر شیر(نیم چرب یا بدون چربی) برحسب وضعیت مصرف شود.
- قند (شکر معمولی) با یک شیرین کننده مصنوعی جایگزین شود؛ ساکارین یا ترکیبات مشابه با مقادیری که بطور معمول استفاده می شود بدون عارضه می باشند.
- مواد غذایی نشاسته ای در رژیم غذایی باید محدود شود،50 گرم ماکارونی یا برنج خام یا 150 گرم سیب زمینی خورده شود.
کاهش جدی مقادیر نان یا شیرینی.از شیرینی ها، شکلات ها و نوشابه های شیرین به طور جدی پرهیز شود.
چربی ها
مقدار کره مصرفی نباید از 25 گرم در روز بیشتر شود.
گوشتهای چرب تا جائیکه ممکن است باید از رژیم غذایی حذف شوند
روغن ها (2 یا 3 قاشق غذاخوری در روز) باید از بین روغن هایی که بیشتر اسیدهای چرب با چند پیوند دوگانه دارند یا روغن های مایع مانند روغن آفتابگردان، ذرت و هسته انگور) انتخاب شود.
پروتئین ها
رژیم غذایی باید غنی از گوشتهای بدون چربی و یا ماهی تازه (ماهی های کنسرو دارای مقدار زیادی روغن و سدیم... هستند) باشد.